Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Προσπάθεια μετώπου Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ στην ΚΕΔΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσπάθεια μετώπου Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ στην ΚΕΔΕ

Να στήσουν σκηνικό ενάντια στην κυβέρνηση επιδιώκουν “γαλάζια” και “πράσινα” στελέχη της Αυτοδιοίκησης με αφορμή την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων και αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) έως την 29η Σεπτεμβρίου. Επαναλαμβάνουν την άρνησή τους, όπως αυτή είχε διατυπωθεί το 2015. Ενώ συνδέουν την κυβερνητική κίνηση με τον εν εξελίξει διάλογο για την αναθεώρηση του “Καλλικράτη”, υποστηρίζοντας ότι δυναμιτίζεται το κλίμα, γιατί, όπως υποστηρίζουν, “η κυβέρνηση δεν σέβεται τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια των ΟΤΑ”.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ υπήρξαν ψύχραιμες φωνές, που όμως δεν κυριάρχησαν. Ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Μπίρμπας τόνισε ότι δεδομένης της κατάστασης ”η μεταφορά των κεφαλαίων στην ΤτΕ είναι προσοδοφόρα λόγω των χαμηλών επιτοκίων που δίνουν οι εμπορικές τράπεζες”. Από την πλευρά του, ο Γ. Ιωακειμίδης (ΔΗΜ.ΑΡ., Ανεξάρτητοι) τόνισε ότι “η σημερινή συγκυρία δεν είναι η ίδια όπως της άνοιξης του 2015” και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος για κινδυνολογία σχετικά με τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ.

“Τους ενδιαφέρει να πάρουν τα ασημικά της Αυτοδιοίκησης και οι δήμαρχοι να μην μιλούν”, είπε σε έντονο ύφος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επιτιθέμενος στην κυβέρνηση. Ενώ επιχείρησε να συσχετίσει ανεπιτυχώς την πολιτική συγκυρία της άνοιξης του 2015 με τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ο δε Απ. Κοιμήσης (ΠΑΣΟΚ) βγάζοντας έντονο αντι-κυβερνητικό λόγο υποστήριξε ότι η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών επιδιώκει να δεσμεύσει κεφάλαια τα οποία προορίζονται για την κάλυψη των αυξημένων λειτουργικών δαπανών των δήμων.

Τι λέει η εγκύκλιος

Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών αφορά όλους τους φορείς γενικής κυβέρνησης και τους ΟΤΑ που έως την 15η Ιουνίου 2017 δεν είχαν μεταφέρει τα ταμειακά διαθέσιμα και τα αποθεματικά σε ειδικούς λογαριασμούς της ΤτΕ εφαρμόζοντας την κυρωμένη με νόμο Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015. Έτσι, καλούνται έως την 29η Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους να μεταφέρουν τα κεφάλαια.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι “τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης που κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος χρησιμοποιούνται από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για τη σύναψη βραχυχρόνιων πράξεων διαχείρισης ταμειακής ρευστότητας και συγκεκριμένα συμφωνιών αγοράς και επαναπώλησης εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου”. Η εγκύκλιος αναφέρει ότι επιτόκιο ετήσιας απόδοσης στην ΤτΕ ανέρχεται στο 3,15%. Ως προς τη ρευστοποίηση, διευκρινίζεται ότι “τα μεταφερόμενα κεφάλαια διασφαλίζονται πλήρως και είναι άμεσα ή εντός ολίγων ημερών διαθέσιμα στους φορείς”.

Λόγω της υψηλής απόδοσης σε σχέση με τις συστημικές τράπεζες, το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί ότι “η διατήρηση διαθεσίμων σε λογαριασμούς εμπορικών τραπεζών με χαμηλότερη απόδοση από εκείνην που προσφέρει η Τράπεζα της Ελλάδας ισοδυναμεί με απώλεια εσόδων για τον φορέα”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL