Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ / Ξεθωριάζει σιγά-σιγά το μαύρο από θάλασσες και ακτές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ / Ξεθωριάζει σιγά-σιγά το μαύρο από θάλασσες και ακτές

Δουλεύοντας κάτω από το λιοπύρι για ώρες, ακόμη και το μεσημέρι και με ελάχιστα διαλείμματα, οι εργαζόμενοι των εταιρειών απορρύπανσης και τα πληρώματα του Λιμενικού εντείνουν τις προσπάθειες τους για να τελειώσει κάποτε αυτό που πρώτα έμοιαζε να μην τελειώνει. Υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, λόγω της ζέστης και της βαριάς ατμόσφαιρας από το μαζούτ, έχουν καταφέρει να κερδίσουν σημαντικό έδαφος έπειτα από μία εβδομάδα επιχειρήσεων και πλέον υπάρχουν θαλάσσιες εκτάσεις που έχουν καθαρίσει τελείως.

Προχωρά η απάντληση

Την ίδια ώρα, όπως ενημερώνει το υπουργείο Ναυτιλίας, "προχωρά με ικανοποιητικούς και σταθερούς ρυθμούς" η άντληση του φορτίου του πλοίου που πριν από τη βύθισή του κουβαλούσε 2.570 τόνους με καύσιμα. Με το τέλος της άντλησης των καυσίμων θα γίνει γνωστό και πόση ακριβώς ποσότητα πετρελαίου διέρρευσε στη θάλασσα. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το υπουργείο, έχουν απαντληθεί τουλάχιστον 1.500 κυβικά πετρελαιοειδών από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο νότια της βραχονησίδας Αταλάντη στον Σαρωνικό.

Από σήμερα, πάντως, η παραλαβή των καυσίμων θα συνεχιστεί από άλλο δεξαμενόπλοιο, καθώς τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας του δεξαμενόπλοιου που επιχειρούσε μέχρι χθες στην περιοχή λήγουν σήμερα έπειτα από παράταση δύο μηνών. Το δεξαμενόπλοιο που επιχειρούσε έως τώρα είχε παραλάβει από τις δεξαμενές Νο2, Νο1 και Νο4 του Αγία Ζώνη ΙΙ περισσότερους από 1.000 τόνους μαζούτ.

Σταθερή βελτίωση

Με βάση την εικόνα που δινόταν χθες από κύκλους του υπουργείου για τις επιχειρήσεις απορρύπανσης σε θαλάσσιες περιοχές, ανατολικά και νοτιανατολικά στη Σαλαμίνα δεν υπάρχει πρόβλημα. Οι παραλίες Φλώρα και Βότσαλα είναι καθαρές. Χωρίς πρόβλημα ρύπανσης είναι επίσης το Πέραμα, η Ακτή Τζελέπη, η Πειραϊκή στο ύψος του Αχινού και της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, το Παλαιό Φάληρο, η Βουλιαγμένη και το Λαγονήσι.

Ίχνη ρύπανσης, αλλά διάσπαρτα εντοπίζονται στον κόλπο των Σεληνίων στη Σαλαμίνα και στο θεατράκι που βρίσκεται κοντά, στην Ακτή Ήλιου στον Άλιμο, στην ελεύθερη παραλία του Ελληνικού, στη Μαρίνα Γλυφάδας, στο Μικρό και Μεγάλο Καβούρι.

Εκεί που ακόμη υπάρχει μεγάλο πρόβλημα είναι στην περιοχή της Κυνοσούρας και του Λιμνιώνα στη Σαλαμίνα, στον Όμιλο Αιγυπτιωτών και στο ΕΛΚΕΘΕ στον Αγ. Κοσμά, στο Ιππόκαμπο του Ελληνικού και στα Αστέρια στη Γλυφάδα.

Πώς αντιμετωπίζεται η ρύπανση

Στη Σαλαμίνα, για την απορρύπανση δούλεψαν οι εργαζόμενοι των ιδιωτικών εταιρειών και συνέδραμαν 30 στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Από το φράγμα που έχει τοποθετηθεί στον όρμο Σεληνίων - Λιμνιώνα - Κυνόσουρας, απαντλήθηκαν πετρελαιοειδή με τη βοήθεια βυτιοφόρου οχήματος της εταιρείας. Όταν εντοπίστηκε κηλίδα περίπου 50 μέτρων μπροστά από την παραλία Φλώρας Σεληνίων, την εγκλώβισαν με φράγμα και τη μάζεψε αντιρρυπαντικό σκάφος. Το φράγμα τοποθετήθηκε από τον μόλο Αγίου Νικολάου Σεληνίων μέχρι και την παραλία και ήταν 245 μέτρα. Η ρύπανση ιριδίζουσας μορφής που παρατηρήθηκε στον Όρμο Κακής Βίγλας αντιμετωπίστηκε και αυτή.

Από το υπουργείο τονίζουν ότι και στο Παλαιό Φάληρο η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερά βελτιωμένη. Μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο έχουν τοποθετηθεί δύο πλωτά φράγματα μήκους 500 μέτρων συνολικά και επιχειρούν τέσσερα άτομα συνεργείου της αναδόχου εταιρείας. Τοποθετήθηκε επίσης πλωτό φράγμα 150 μέτρων μπροστά από την παραλία Παλαιάς Φαντασίας στον Άλιμο καθώς και στις ακτές του αθλητικού κέντρου Αγίου Κοσμά. Στο λιμανάκι του Ναυτικού Ομίλου Αγίου Κοσμά υπάρχει ρύπανση, αλλά όχι μεγάλου μεγέθους, με πετρελαιοειδή κατάλοιπα μικρής έκτασης.

Σταθερή παρουσιάζεται η κατάσταση στην παραλία του Άγιου Κοσμά. Εκεί επιχειρεί συνεργείο 18 ατόμων, 6 άτομα από την Ελληνικό Α.Ε. και 7 εθελοντές δόκιμοι λιμενοφύλακες. Μπροστά από το ΕΛΚΕΘΕ επιχειρεί βυτιοφόρο όχημα και στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών επιχειρεί ένα βυτιοφόρο όχημα αναδόχου εταιρείας, συνεργείο καθαρισμού από την ακτή με 18 άτομα και 15 δόκιμους λιμενοφύλακες. Μπροστά από την παραλία του ΕΝΟΑ και την παραλία ΕΛΚΕΘΕ βρίσκεται τοποθετημένο φράγμα μήκους 500 μέτρων.

Βελτιωμένα είναι τα πράγματα στη Γλυφάδα και στις μαρίνες 2, 3, 4, στις οποίες επιχειρούν 3 συνεργεία και συνολικά 37 άτομα. Αντίστοιχη ικανοποίηση για την πορεία των εργασιών υπάρχει και για το Μεγάλο και το Μικρό Καβούρι. Οι εργασίες καθαρισμού συνεχίζονται στις ακτές, όμως πλέον εμφανίζονται σποραδικά ψήγματα πετρελαιοειδών.

Στη Βουλιαγμένη, όπου επιχειρούν από κοινού συνεργεία του Δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, έχει τοποθετηθεί προληπτικά πλωτό φράγμα κατά μήκος της ακτογραμμής του Astir Beach με μέριμνα και από τους ιδιοκτήτες της εγκατάστασης. Εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Αστέρας τοποθετήθηκαν 3 πλωτά φράγματα για την προφύλαξη των παραλιών Αρίων, Ναυσικά και Αφροδίτη.

Πλωτά φράγματα μπήκαν και στο Λαγονήσι, για προληπτικούς λόγους, μπροστά από το ξενοδοχείο Grand Resort και κατά μήκος των παραλιών Mediterraneo και Grand Beach.

Συνολικά, κατά τη χθεσινή ημέρα συνέδραμαν στις επιχειρήσεις απορρύπανσης σε παράκτιες περιοχές της Αττικής 160 άτομα.

Αποτίμηση από αέρος

Χθες, επίσης, στις 5 το απόγευμα απογειώθηκε αεροσκάφος του Λιμενικού για να επιτηρήσει τον Σαρωνικό μεταξύ Λαγονησίου, Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Ελληνικού, Πειραιά, Ν. Σαλαμίνος και Ν. Αίγινας, όπου ανοιχτά της ακτογραμμής δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση. Στο παραλιακό μέτωπο από το Λαγονήσι μέχρι τον επιβατικό λιμένα του Πειραιά παρατηρήθηκαν μικρού μεγέθους ζώνες ιριδισμού, κυρίως νότια του Αγίου Κοσμά. Ωστόσο, η γενική εικόνα του θαλάσσιου μετώπου της Αττικής παρουσιάζεται βελτιωμένη συγκριτικά με προηγούμενες περιπολίες του αεροσκάφους.

Μεταξύ του βόρεεου άκρου της Σαλαμίνας και της περιοχής του ναυαγίου εντοπίστηκαν ζώνες ελαφρού ιριδισμού, όμως και εκεί η γενικότερη εικόνα της περιοχής του ναυαγίου παρουσιάζεται βελτιωμένη, ομοίως και η κατάσταση στην περιοχή μεταξύ ναυαγίου - φράγματος ναυαγίου - Κυνοσούρας - Όρμου Σεληνίων, η οποία παρουσιάζεται καθαρή.

"Αντιστρέψιμο το ατύχημα"

Για "ένα σημαντικό περιβαλλοντικό ατύχημα το οποίο είναι αντιστρέψιμο", με την έννοια ότι δεν είναι ένα ατύχημα το οποίο θα αφήσει μια μόνιμη υποβάθμιση του οικοσυστήματος στον Σαρωνικό, έκανε λόγο με δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος. "Από την Πέμπτη που κάναμε μια επιθεώρηση των ακτών της Σαλαμίνας και του ναυαγίου -πρόσθεσε- δεν υπάρχει ούτε ενεργή πετρελαιοκηλίδα ούτε παραγωγή ρύπου, καθώς το ναυάγιο έχει σφραγιστεί πλήρως".

Για τη διερεύνηση των επιπτώσεων της πετρελαιοκηλίδας του Αγία Ζώνη ΙΙ ξεκίνησε συστηματική δειγματοληψία το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών. Χθες πραγματοποιήθηκε λήψη δειγμάτων από τη Βούλα μέχρι την Ανάβυσσο. Μια πρώτη δειγματοληψία, πάντως, έδειξε ότι πιθανότατα υπάρχει ρύπανση και στη Σαρωνίδα, αλλά δεν μπορεί να εκτιμηθεί επαρκώς αν δεν βγουν τα αποτελέσματα της λεπτομερούς ανάλυσης. «Είδαμε ότι κάποια δείγματα τα οποία πήραμε από τη Σαρωνίδα την Πέμπτη είναι επιβαρυμένα. Όχι όπως είναι στη Γλυφάδα, αλλά υπάρχει επιβάρυνση. Η συγκεκριμένη δειγματοληψία έγινε έπειτα από τηλεφώνημα που δεχθήκαμε από κάποιους πολίτες οι οποίοι μένουν κοντά στην περιοχή» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ Γιάννης Χατζηανέστης.

«Είμαστε μαζί με τον κ. Κουρουμπλή. Εάν έχουμε κάνει λάθη, τα έχουμε κάνει και οι δύο. Το ναυάγιο έγινε 2.30 το βράδυ. Το πλοίο βυθίστηκε στις 4.10. Εκεί βρίσκονταν σκάφη του Λιμενικού, παραπλέοντα σκάφη να συλλέξουν τυχόν ναυαγούς. Μέχρι τις 4.10 δεν μπορείς να ακουμπήσεις. Γιατί όσο βυθίζεται το πλοίο υπάρχουν δίνες, θα είχαμε θύματα. Αμέσως μετά έπρεπε να πέσουν οι δύτες, να υπογραφεί το συμβόλαιο απορρύπανσης μεταξύ της εταιρείας και της πλοιοκτήτριας και να μπει το φράγμα. Σε πόσες ώρες έγιναν αυτά μετά την οριστική βύθιση; Στις 9.40 είχε μπει το φράγμα» τόνισε από τη πλευρά του, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ελέγχους ζητά η ΠΕΝΕΝ

Ελέγχους σε όλα τα δεξαμενόπλοια και απόσυρση των παλιών και γηρασμένων ζήτησε χθες η ΠΕΝΕΝ (Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού) σε συνάντηση που είχε η διοίκησή της με τον γ.γ Διονύση Καλαματιανό στο υπουργείο Ναυτιλίας. Η ΠΕΝΕΝ υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν εξονυχιστικοί έλεγχοι σε όλα τα δεξαμενόπλοια που εφοδιάζουν με καύσιμα τα νησιά καθώς και σε αυτά που τροφοδοτούν με ναυτιλιακά καύσιμα διάφορα μεγάλα πλοία και τα οποία από πλευράς ασφάλειας και ναυσιπλοΐας συνιστούν έναν τεράστιο κίνδυνο για τη ζωή των ναυτεργατών αλλά και για το θαλάσσιο περιβάλλον εφόσον προκληθεί ναυτικό ατύχημα. Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ πρότεινε επίσης την απόσυρση των παλιών γηρασμένων και επικίνδυνων πλοίων ως ένα ελάχιστο πλαίσιο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Παρέμβαση Οικολόγων

Σε ανακοίνωσή τους για το θέμα, οι Οικολόγοι Πράσινοι ανέφεραν στον αντίποδα πως ακόμη κι αν "όλα τα πλοία διαθέτουν όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, είναι αξιόπλοα και ασφαλή", ακόμα και τότε "ατυχήματα διαρροής πετρελαίου θα συμβαίνουν και θα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στους θαλάσσιους και παράκτιους πόρους". Το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ και η καταστροφή που επακολούθησε επίσημανε στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους Οικολόγους Πράσινους, την ανάγκη να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι σχεδιαζόμενες εξορύξεις πετρελαίου σε Ιόνιο, Αιγαίο και Κρητικό Πέλαγος, οι οποίες θα πρέπει να αποτραπούν.

Μήνυση από το WWF

Απόδοση δικαιοσύνης για τη θάλασσα και τις ακτές ζητά το WWF Ελλάς, που προχώρησε χθες το πρωί στην υποβολή μήνυσης κατά παντός υπευθύνου για τη ρύπανση στον Σαρωνικό. «Αφού δεν αποτράπηκε η τραγωδία, πρέπει τουλάχιστον να διασφαλιστεί ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν με παραδειγματικό τρόπο και ότι μέσα από την εξονυχιστική ανάλυση των αιτιών θα βγούμε καλύτερα προετοιμασμένοι για να προλάβουμε ή να ελέγξουμε αντίστοιχα ατυχήματα στο μέλλον» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας. «Η απόδοση των ευθυνών και η ποινική προστασία του περιβάλλοντος βρίσκονται στα χέρια της Δικαιοσύνης. Εμείς, ως WWF, θα συμβάλουμε με κάθε τρόπο στη διαλεύκανση των αιτιών και τη διαφανή και κατά το δυνατόν πληρέστερη και εγκυρότερη ενημέρωση των πολιτών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL