Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Στ. Παππάς: Αν δεν είχε γίνει η τομή από το κράτος ο ΟΑΣΘ θα είχε κλείσει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στ. Παππάς: Αν δεν είχε γίνει η τομή από το κράτος ο ΟΑΣΘ θα είχε κλείσει

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στέλιος Παππάς μίλησε Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και τους Απόστολο Λυκεσά και Ευγενία Χατζηγεωργίου, για το σκανδαλώδες οικονομικό καθεστώς εγγυημένων κερδών των μετόχων, για την διαδικασία της εκκαθάρισης του οργανισμού αλλά και για την βελτίωση του συγκοινωνιακού έργου στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε την Τετάρτη από την ΔΕΘ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, με τα εγγυημένα κέρδη των πρώην μετόχων, τα οποία με νομιμοφανή τρόπο καταγράφονταν στα έξοδα του οργανισμού, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοτυπία, τονίζοντας ότι «υπάρχει και επιστημονικό ζήτημα, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια άλλη τέτοια πατέντα όπου τα κέρδη καταχωρούνται στα έξοδα, διότι τα κέρδη είναι το αποτέλεσμα του λογαριασμού. Με έναν εντός εισαγωγικών νόμιμο τρόπο προβλέπονταν τα κέρδη, τα καταχωρούσαν στα έξοδα, και εφόσον δημιουργούνταν έλλειμμα αυτό καλύπτονταν από το κράτος, με πολλές μορφές, κυρίως κοινωνικής πολιτικής».

Αναφορικά με την διαδικασία της εκκαθάρισης ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ σημείωσε ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή, καθώς έχει ολοκληρωθεί η πραγματική απογραφή, και θα την αντιπαραβάλουμε με την λογιστική απογραφή. Μετά από αυτό η διοίκηση θα προχωρήσει στην διαμόρφωση ενός μοντέλου που θα μπορεί να υπολογίζεται ποιο ακριβώς είναι το κόστος κάθε λεωφορείου, διότι ο τρόπος με τον οποίο ειδικότερα τα καύσιμα, που είναι και η πιο σημαντική δαπάνη, δεν μετριόταν.

Είναι ενδεικτικό του πάρτι που γίνονταν το γεγονός ότι από το 1990 μέχρι και το 2016 οι μέτοχοι του ΟΑΣΘ έλαβαν επιχειρηματικό κέρδος 324.454.000 ευρώ, και αυτά τα κέρδη προέκυψαν από ένα κατατεθειμένο κεφάλαιο 20 εκατομμυρίων, τα οποία κατατέθηκαν σωρευτικά. «Μόνο στην μαύρη οικονομία μπορούν να υπάρχουν τέτοια μεγέθη» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα ερευνηθούν και τα οικονομικά στοιχεία πριν το 1990.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Παππάς δήλωσε ότι «αν από τον λογιστικό έλεγχο υπάρξει οικονομικό ζήτημα προφανώς θα ζητήσουμε τα λεφτά πίσω, από τους πρώην μετόχους. Πρέπει το κράτος να πάρει τα λεφτά του πίσω», ενώ αναφορικά με τις ενδεχόμενες προσφυγές της διοίκησης στην δικαιοσύνη σημείωσε ότι «δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα σε ποια σκέλη θα υπάρξουν δικαστικές διεκδικήσεις. Σίγουρα υπάρχουν πεδία τα οποία πρέπει το δημόσιο να βρει το δίκιο του. Δεν είμαστε δικομανείς αλλά πρέπει να προστατέψουμε την περιουσία του δημοσίου».

Παράλληλα, ο κ. Παππάς δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για την προσφυγή της προηγούμενης διοίκησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σημειώνοντας ότι «από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει τομή στο συγκεκριμένο ζήτημα τα πράγματα είναι δεδομένα. Απλά μας τρώει παραγωγικό χρόνο».

Σε σχέση με την αλλαγή των μηχανημάτων που εκδίδουν εισιτήρια εντός των λεωφορείων, και δεν δίνουν ρέστα, ανέφερε ότι έχει μεγάλο κόστος να γίνει αλλαγή τους, όταν μάλιστα υπάρχει η προοπτική μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο. Ωστόσο ο κ. Παππάς τόνισε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην χρεώνονται τα βασικά εισιτήρια των 0,50 και 1 ευρώ με 0,10 επιπλέον. Παράλληλα, επανέλαβε την απόφαση της διοίκησης να μπορούν πλέον οι επιβάτες κάτω των 18 ετών να μπορούν να κυκλοφορούν με μειωμένο εισιτήριο, επιδεικνύοντας απλά την αστυνομική τους ταυτότητα.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ενώ υπήρχε ο νόμος για την δωρεάν μεταφορά των ανέργων, και απλά δεν εφαρμόζονταν, ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι έπαυσε η σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία, η οποία κόστιζε 1.000.000 ευρώ τον χρόνο, για την διενέργεια των ελέγχων των εισιτηρίων, οι οποίοι πλέον διενεργούνται μόνο από εργαζόμενους του ΟΑΣΘ.

Σε σχέση με τον στόλο των λεωφορείων, στόχος της διοίκησης του οργανισμού είναι άμεσα να κυκλοφορούν 400 λεωφορεία στους δρόμους, με τάση αύξησης τους. Ωστόσο θεωρείται πολύ σημαντικός και ο στόχος της αποσυμφόρησης των λεωφορειολωρίδων από άλλα ΙΧ. Για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με όλους τους αρμόδιους φορείς, παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα.

Ο Στ. Παππάς διαβεβαίωσε ότι «αν δεν είχε γίνει η τομή από το κράτος, θα είχε κλείσει ο ΟΑΣΘ», καθώς οι βραχυχρόνιες υποχρεώσεις του φτάνουν τα 100 εκατομμύρια, όταν ο συνολικός ετήσιος τζίρος αγγίζει τα 50 εκατομμύρια.
Για την αντιμετώπιση αυτών των βραχυχρόνιων χρεών η νέα διοίκηση είναι σε επαφή και διαπραγμάτευση με τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες, την εφορία, καθώς επίσης και με τους προμηθευτές καυσίμων και ανταλλακτικών, ενώ εξασφαλίστηκε η άμεση εκταμίευση ενός εκατομμυρίου ευρώ από το υπουργείο για την προμήθεια ανταλλακτικών, ώστε να βγουν στους δρόμους και άλλα λεωφορεία.

«Τα έσοδα του οργανισμού είναι περίπου 50 εκατομμύρια τον χρόνο, όταν οι ανάγκες είναι περίπου στα 150 εκατομμύρια. Προσπαθούμε να κάνουμε μια χρηστή διαχείριση. Για το 2017 προβλέπουμε από τα 146 θα πέσουμε στα 131, θα έχουμε μια εξοικονόμηση 15 εκατομμυρίων, και το 2018 θα πέσουμε άλλα πέντε εκατομμύρια» σημείωσε ο κ. Παππάς.

Σε σχέση με το μέλλον των αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη ο Στ. Παππάς τόνισε ότι «έχει σημασία να ονειρευόμαστε και να κάνουμε πραγματικότητα τα όνειρα μας. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι με το τέλος της επόμενης τετραετίας, όπου θα έχει ολοκληρωθεί η δοκιμαστική λειτουργία του μετρό, και θα έχουμε διαμορφώσει ένα νέο σύστημα αστικών συγκοινωνιών, η Θεσσαλονίκη στο πεδίο αυτό θα είναι πρότυπο».

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τον παλιό στόλο οχημάτων που κινούνται στην δυτική Θεσσαλονίκη, και τα παράπονα των κατοίκων των περιοχών αυτών, ο κ. Παππάς δήλωσε ότι «δεν δέχομαι να υπάρχουν ταξικές προκαταλήψεις για συνοικίες. Έχω στεναχωρηθεί για αυτό όταν το έμαθα, και έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία να μπουν καινούργια λεωφορεία και να αυξηθούν τα δρομολόγια».

Σχολιάζοντας την σχέση της νέας διοίκησης με τους εργαζόμενους του οργανισμού ο κ. Παππάς σημείωσε ότι «με τους εργαζόμενους γενικά πάμε καλά, δεν έχουμε προβλήματα, τις επόμενες μέρες θα κλείσει η κουβέντα για την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία θα εντάσσεται σε μια λογική που έχουμε για χρηστή και λελογισμένη διοίκηση και χρήση των πόρων μας». Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι υπήρξε εργαζόμενος του ΟΑΣΘ που ελάμβανε 8.600 ευρώ τον μήνα, πόσο μεγαλύτερο και από τις μηνιαίες απολαβές του απερχόμενου προέδρου, Χρ. Στεφανίδη.

Καταληκτικά, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ δήλωσε για ακόμη μια φορά ότι «αν υπάρχουν κάποιοι που φοβούνται, και έχουν λόγους και φοβούνται, κάνουν πάρα πολύ καλά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL