Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
"Κατανοητή η καχυποψία λόγω όσων έκαναν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αλλά χρειάζεται πρόταση της ΑΔΕΔΥ για την αξιολόγηση"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Κατανοητή η καχυποψία λόγω όσων έκαναν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αλλά χρειάζεται πρόταση της ΑΔΕΔΥ για την αξιολόγηση"

Παρά την πιθανή καχυποψία για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, λόγω της εμπειρίας από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, θα ήθελα ΑΔΕΔΥ να καταθέσει την άποψη των εργαζόμενων και να συζητήσουμε πάνω σε αυτήν την πρόταση, είπε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη, ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες και άλλου είδους καταστάσεις που «περιπλέκουν τα πράγματα».

 «Το θέμα της αξιολόγησης είναι κρίσιμο για ένα πιο αποτελεσματικό Δημόσιο που θα επιτελεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δουλειά του. Δεν είναι η αξιολόγηση όχημα ούτε για περικοπές ούτε για διαθεσιμότητες, αυτά που είδαμε στο παρελθόν είναι εντελώς ξένα στην αντίληψη και πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι για την «διελκυστίνδα μεταξύ κυβέρνησης και ΑΔΕΔΥ, δεν θα ερμηνεύσω στάσεις, αν είναι δικαιολογημένη μία καχυποψία με βάση την εμπειρία των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε ότι ένα Δημόσιο σύγχρονο, αποτελεσματικό, στην υπηρεσία του πολίτη, πρέπει να περιέχει στην λειτουργία του και την παράμετρο της αξιολόγησης, για λόγους βελτίωσης».

Έτσι, «ανεξάρτητα από το τι λέει η κυβέρνηση, θα ήθελα να δω να κατατίθεται από την ΑΔΕΔΥ η άποψη των εργαζόμενων για την αξιολόγηση και να συζητήσουμε πάνω σε αυτήν την πρόταση. Εάν συμφωνήσουμε σε αυτό, όλα τα άλλα είναι εύκολα. Βεβαίως, υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες και άλλου είδους καταστάσεις που περιπλέκουν τα πράγματα», όπως εκτίμησε.

Πρώτα κονδύλια στις Περιφέρειες μετά το 2012-2013 - εντός του 2017 το νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση

Νωρίτερα, ο ίδιος σημείωσε ότι η απόδοση 27 εκατ. ευρώ στις Περιφέρειες για επενδυτικούς σκοπούς «είναι ένα καλό βήμα γιατί από το 2012 ή 2013 είχαν να δοθούν χρήματα για τους επενδυτικούς ΚΑΠ ... είναι σίγουρα λιγότερα των προσδοκιών, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να αναγνωρίσουμε ότι τα μέσα που διαθέτουμε είναι περιορισμένα», θυμίζοντας ότι «στο σύνολό της η Αυτοδιοίκηση, από το 2010 έχει υποστεί μειώσεις άνω του 60%».

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη, τονίζοντας ότι «πολύ κρίσιμη παράμετρος είναι το θέμα των αρμοδιοτήτων, μεταξύ της κεντρικής εξουσίας και των δύο βαθμών της αυτοδιοίκησης, που πολλές φορές λειτουργεί τελικά ως τροχοπέδη στην ολοκλήρωση προγραμμάτων και την παραγωγική διαδικασία. Πρέπει να ξέρει κάθε βαθμός αυτοδιοίκησης τι κάνει και τι παραμένει στην ευθύνη της κεντρικής διοίκησης».

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι σκοπός είναι «να επαναπροσδιορίσουμε τις αρμοδιότητες του Α΄ και Β΄ βαθμού, να ξεκαθαρίσουμε το κουβάρι των αρμοδιοτήτων, ενώ ταυτόχρονα θέλουμε να ενισχύσουμε και τις αρμοδιότητες αυτές. Κατά συνέπεια, θα υπάρξει μία διαφορετική προσέγγιση στο επίπεδο της αποκεντρωμένης διοίκησης».

«Θα επαναπροσδιορίσουμε τις αρμοδιότητες της αποκεντρωμένης, θα την αποσυναρμολογήσουμε και θα δούμε πώς θα οργανωθεί η παρουσία του κράτους», συνέχισε ο κ. Σκουρλέτης. Επίσης, ανέφερε ότι στην «ενδοδημοτική και ενδοπεριφερειακή διοίκηση, πρέπει να γίνουν πιο λειτουργικοί οι Δήμοι, να είναι πιο κοντά στον πολίτη. Σε αυτό εντάσσεται και το πολύ κρίσιμο θέμα του εκλογικού συστήματος. Υποστηρίζουμε την εφαρμογή της απλής αναλογικής, παράλληλα με κάποιες δικλίδες».

Θα διαμορφωθεί επίσης «ο ρόλος της αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού στην παραγωγική ανασυγκρότηση» της χώρας, όπως είπε.

«Το σύνολο των αλλαγών αυτών θέλουμε να κατατεθεί ως νομοσχέδιο μέσα στο 2017, ιδεατά πριν το Δεκέμβριο. Ο στόχος είναι μέσα στο 2017 να έχουμε το νέο πλαίσιο που θα διέπει την αυτοδιοίκηση. Είναι μία δουλειά αρκετά δύσκολη που αφορά πολλά υπουργεία ... υπάρχει δουλειά που δεν έχει γίνει παλαιότερα. Πρέπει να μάθουμε ότι όταν νομοθετεί ένα υπουργείο πρέπει να συνεργάζεται με τα άλλα συναρμόδια υπουργεία ... να έχουμε ένα μοντέλο νομοθέτησης ολοκληρωμένο και σωστό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL