Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΤΙΣ ΣΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ / "Γι' αυτά τα παιδιά, θα καμαρώνουμε"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΤΙΣ ΣΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ / "Γι' αυτά τα παιδιά, θα καμαρώνουμε"

Εκεί που κάποτε ήταν εγκαταλελειμμένο ένα κτήριο, σήμερα ακούγονται ζωηρές παιδικές φωνές. Το παλιό κέντρο ψυχικής υγείας στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, το οποίο είχε εγκαταλειφθεί για χρόνια και ρήμαζε, επισκευάστηκε και φιλοξενεί το Κέντρο Υποστήριξης Παιδιού Εφήβου και Οικογένειας ΘΕΤΙΣ, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί από τη Δευτέρα.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή παρουσία της αν. υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου. "Αυτή είναι η δική μας επένδυση. Μια επένδυση στην κοινωνία και τον άνθρωπο. Γιατί μόνο μαζί μπορούμε να πάμε μπροστά. Κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου. Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε για τα παιδιά μας" δήλωσε η αν. υπουργός.

Πρόκειται για την πρώτη δομή πρόληψης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, είδηση που μπορεί να μην ενθουσιάζει άκουσμά της, αλλά η πρόεδρος του Κέντρου Συλβάνα Καρασαββίδου μας εξηγεί στην “Αυγή” πόσο σημαντική είναι. “Η υποστήριξη των παιδιών και των εφήβων σε αυτή την πρώιμη φάση της ζωής τους, δεν συμβάλλει μόνο στην κοινωνική τους ένταξη, αλλά τους κάνεις πολίτες που είναι δημιουργικοί, χρήσιμοι και απαραίτητοι” λέει η Σ. Καρασαββίδου.

Το πρόγραμμα γίνεται με βάση τους πόρους που διατίθενται έτσι κι αλλιώς για το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας. Το βάρος δόθηκε στον σχεδιασμό της παρέμβασης και πώς θα υποστηριχθεί ουσιαστικά μια εργατική γειτονιά της πόλης, με χαμηλά εισοδήματα. Το σκεπτικό είναι “να δοθεί βοήθεια στον κόσμο με αξιοπρέπεια. Δεν τους είπαμε είστε φτωχοί, ελάτε να σας δώσουμε ρούχα και φαγητό”.

Το πρόγραμμα βοηθά το παιδί και τον έφηβο στην καθημερινότητά του. Από τα μαθήματα, μέχρι το φαγητό. Και από τις λογοθεραπείες μέχρι τις οργανωμένες θεατρικές παραστάσεις. Τα παιδιά δεν μένουν εκεί, πηγαίνουν μετά το σχολείο και έτσι υποστηρίζονται άνθρωποι όπως "η μητέρα που δουλεύει μόνη και όλη τη μέρα, γιατί δεν υπάρχει πατέρας".

Οι οικογένειες ανταποκρίνονται θετικά στο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε πιλοτικά το προηγούμενο διάστημα. “Φτάνουν να νιώθουν τους ανθρώπους που δουλεύουν εδώ δικούς τους. Ένας πατέρας, που έχει φορτηγάκι φόρτωσε τις κουζίνες και τις έφερε στο νέο μας κτήριο” σημειώνει η Σ. Καρασαββίδου. Ταυτόχρονα, προσθέτει, διά μέσου των παιδιών έγινε εφικτή και η σύνδεση με τις οικογένειες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. “Έτσι καταφέραμε να βρούμε στέγη σε οικογένειες που δεν είχαν ή ήταν επισφαλής. Μια οικογένεια που έμενε σε αυτοκίνητο και οι γονείς δεν είχαν εργασία, βρήκαν και δουλειά και σπίτι”.

Τη Δευτέρα πήγαν στη δομή 35 παιδιά και έφηβοι. Ο σκοπός είναι να τη νιώσουν σπίτι τους, την ίδια στιγμή όμως και να ανοίξουν τα φτερά τους. Όπως σκοπός της προσπάθειας είναι να ανασάνουν οι οικογένειες τους, όχι όμως να γίνουν γονεϊκά υποκατάστατα οι εργαζόμενοι του κέντρου. Η Σ. Καρασαββίδου σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι έχοντας πλέον και την εμπειρία από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, ξέρουν πώς να προσεγγίζουν τα παιδιά και με σιγουριά που ξεχειλίζει μας διαβεβαιώνει για το μέλλον: “Τα παιδιά που είναι εδώ, είναι αυτά για τα οποία θα καμαρώνουμε”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL