Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
13.1°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
27.2°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 82%
Ξεκινά η μάχη για την αξιολόγηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεκινά η μάχη για την αξιολόγηση

Αξιολόγηση και κινητικότητα είναι τα δύο στοιχήματα του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης το επόμενο διάστημα, με το πρώτο ωστόσο να μοιάζει ιδιαίτερα πολύπλοκη υπόθεση, δεδομένου ότι η ΑΔΕΔΥ συνεχίζει να αντιδρά σε ακόμη υψηλότερους, πλέον, τόνους, μετά την κατάθεση της τροπολογίας που ρίχνει το βάρος της εφαρμογής στους προϊσταμένους και αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες.

Στην ανακοίνωση, μάλιστα, που εξέδωσε η Ομοσπονδία αργά το απόγευμα της Παρασκευής μεταχειρίζεται ιδιαιτέρως σκληρή γλώσσα προς την Όλγα Γεροβασίλη, την οποία εγκαλεί ότι "θεσμοθέτησε την απεργία" και ότι είναι "η μοναδική υπουργός μετά τη μεταπολίτευση και την ψήφιση του Ν. 1264/82 που νομοθετεί μέτρα κατά της απεργίας". Καλεί δε "τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συνεχίσουν με μεγαλύτερη ένταση την απεργία - αποχή από την αξιολόγηση", ενώ προαναγγέλλει και την υλοποίηση κινητοποίησης την ημέρα ψήφισης της τροπολογίας.

Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες της “Αυγής”, ήδη στο εσωτερικό των ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, που στηρίζουν την αποχή, έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές σχετικά με τη συνέχιση της απεργίας, μιας και προέρχονται από τις κοιτίδες τους μεγάλο μέρος των σημερινών προϊσταμένων, οι οποίοι αναμένεται να αποκλειστούν από τις νέες διαδικασίες, αν δεν εφαρμόσουν τον νόμο της αξιολόγησης. Εμφανής στόχος, εξάλλου, της ρύθμισης είναι κι αυτός, να "στριμωχτούν" δηλαδή οι προϊστάμενοι, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με κύκλους του ΥΔΑΝ, αρνούνται την προμήθεια των εντύπων αξιολόγησης. Η αλήθεια, πάντως, είναι πως το ποσοστό αποχής είναι όντως πολύ υψηλό και φαίνεται μάλλον να μην μπορεί να κρατηθεί στα ίδια επίπεδα μετά την κατάθεση της εν λόγω ρύθμισης, αναδεικνύοντας τω όντι μια μάχη εν μέσω πολλαπλών πιέσεων για την εφαρμογή της αξιολόγησης.

Στους προϊσταμένους αξιολογητές το βάρος εφαρμογής

Στον πυρήνα της τροπολογίας που κατέθεσε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας το ΥΔΑΝ βρίσκεται ο αποκλεισμός των υφιστάμενων προϊσταμένων από τις διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων με το νέο σύστημα που έχει τεθεί σε εφαρμογή, στην περίπτωση που δεν εκπληρώνουν με υπαιτιότητά τους την αρμοδιότητα αξιολόγησης των υφισταμένων υπαλλήλων τους.

Όπως περιγράφεται στο κείμενο της τροπολογίας, "οι αξιολογητές των υπαλλήλων, αν υπαιτίως δεν εκπληρώνουν την υποχρέωση της αξιολόγησης των υφισταμένων τους, δεν δύνανται να συμμετάσχουν σε διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων".

Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με τον νόμο, αξιολογητές των υπαλλήλων ορίζονται οι δύο ιεραρχικά προϊστάμενοί τους κατά τη σειρά της οργανικής διάρθρωσης της υπηρεσίας ή του φορέα τους. Κατά συνέπεια, αν οι εν λόγω προϊστάμενοι - αξιολογητές δεν προχωρούν στην αξιολόγηση, δεν θα μπορούν εκ νέου να συμμετάσχουν στις διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων με το νέο σύστημα.

Και με πρωτοβουλία του αξιολογούμενου

Επιπλέον, προκειμένου να ωθήσει σε εκκίνηση τη διαδικασία μέσα στον Σεπτέμβριο, το ΥΔΑΝ ορίζει μέσα από τη ρύθμιση τη δυνατότητα να εντοπίσει και να εκτυπώσει ο ίδιος ο αξιολογούμενος τα έντυπα αξιολόγησης, προσπερνώντας με αυτόν τον τρόπο εκούσιες ή ακούσιες κωλυσιεργίες.

Σύμφωνα με τη διάταξη, τα έντυπα έκθεσης αξιολόγησης δύνανται να συμπληρώνονται με πρωτοβουλία του αξιολογούμενου ή του αξιολογητή ανεξαρτήτως του τρόπου που αυτοί τα προμηθεύτηκαν, χωρίς να απαιτείται δηλαδή προηγούμενη διάθεσή τους από το Εθνικό Τυπογραφείο ή σχετικό αίτημα της οικείας Διεύθυνσης Προσωπικού ή Διοικητικού. Οι εκθέσεις αξιολόγησης, δηλαδή, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, μπορούν να συμπληρωθούν είτε επί του διατεθέντος από Εθνικό Τυπογραφείο εντύπου είτε, σε κάθε περίπτωση, επί του προσαρτώμενου στη σχετική υπουργική απόφαση εντύπου, το οποίο μπορεί να εκτυπώσει ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο να προμηθευτεί με δική του πρωτοβουλία ο αξιολογούμενος ή/και οι αξιολογητές.

Στο ίδιο πλαίσιο, για την άμεση διεκπεραίωση της διαδικασίας, η τροπολογία καθορίζει αυστηρές προθεσμίες εφαρμογής, οι οποίες δεν εμπλέκουν καν απαραίτητα τη συμμετοχή των αξιολογούμενων, ρίχνοντας το βάρος της ευθύνης στους αξιολογητές. Ειδικότερα, αν μετά από 10 μέρες από τη θέση σε ισχύ της διάταξης ο αξιολογούμενος δεν υποβάλει το φύλλο αξιολόγησης του στον Α' αξιολογητή, η διαδικασία δεν αναστέλλεται. Αντιθέτως, ενεργοποιείται άμεσα η αρμοδιότητα του Α' προϊσταμένου αξιολογητή, ο οποίος υποχρεούται στις επόμενες 10 ημέρες να συμπληρώσει το φύλλο αξιολόγησης. Σε περίπτωση που στις επόμενες 10 ημέρες ο Α' αξιολογητής δεν εκπληρώσει την υποχρέωσή του, ενεργοποιείται άμεσα η αρμοδιότητα του Β' αξιολογητή.

Η διαδικασία δηλαδή ολοκληρώνεται εντός ενός μήνα σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε τυχόν κωλυσιεργία σε προηγούμενο στάδιο της αξιολόγησης.

Σημειωτέον ότι οι ανωτέρω ρυθμίσεις δεν θα εφαρμοστούν στις εν εξελίξει διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων για τις λεγόμενες οριζόντιες θέσεις γενικών διευθυντών Διοικητικού - Οικονομικού.

Αποστολή αιτημάτων έως τις 15 Σεπτεμβρίου για την κάλυψη κενών θέσεων

Θετικότερα φαίνεται να είναι τα σημάδια για την εφαρμογή της κινητικότητας, με τους επιτελείς του υπουργείου να εκφράζουν την αισιοδοξία ότι τα περισσότερα υπουργεία θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις προθεσμίες και τις προϋποθέσεις του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας, όπως η εκπόνηση του ψηφιακού οργανογράμματος. Ερωτηματικό αποτελούν οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και ο βαθμός ετοιμότητάς τους σε σχέση με την παραπάνω προϋπόθεση, με στενούς συνεργάτες πάντως της Όλγας Γεροβασίλη να δηλώνουν πάλι αισιόδοξοι πως "συν τω χρόνω" και μετά την πρώτη αυτή πιλοτική εφαρμογή, όλοι οι φορείς θα ανταποκριθούν.

Στην εναρκτήρια εγκύκλιο του Ενιαίου Συστήματος η Όλγα Γεροβασίλη ζητάει από όλες τις υπηρεσίες να αποστείλουν "έως 15 Σεπτεμβρίου τα αιτήματά σας για κάλυψη κενών θέσεων με μετάταξη και προσωρινή κάλυψη θέσεων με απόσπαση".

Το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, να θυμίσουμε, είναι εθελοντικό, αναμένεται να αντικαταστήσει το υπάρχων σύστημα μετατάξεων - αποσπάσεων, ενώ βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή των φορέων ως υπηρεσιών υποδοχής στο ΕΣΚ είναι η έκδοση οργανισμών κατόπιν αξιολόγησης των δομών τους, όπου απαιτείται, και η αντίστοιχη κατάρτιση περιγραμμάτων θέσεων εργασίας, καθώς και η καταχώριση των ως άνω στοιχείων μαζί με την κατανομή θέσεων ανά οργανική μονάδα εκ μέρους των φορέων στο λεγόμενο ψηφιακό οργανόγραμμα.

Δεδομένης της πρώτης εφαρμογής του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας, όπως σημειώνεται, "οι ως άνω προϋποθέσεις θα πρέπει να πληρούνται κατά την ημερομηνία εξέτασης των αιτημάτων από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας και πάντως όχι πέραν της 9ης Οκτωβρίου 2017".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL