Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ / Τα παιδιά και τα μάτια σας!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ / Τα παιδιά και τα μάτια σας!

Ανεμελιά, ήλιος και θάλασσα συνθέτουν το σκηνικό των καλοκαιρινών διακοπών, μιας περιόδου ξέφρενης χαράς και ενθουσιασμού για τους μικρούς μας φίλους. Για να τους μείνει όμως και αυτό το καλοκαίρι αξέχαστο για όλους τους καλούς λόγους και όχι για ανεπιθύμητες περιπέτειες, σε αυτό το φύλλο δημοσιεύουμε τα αναγκαία μέτρα προστασίας για παιδιά και μωρά στην παραλία.

Ποιες ώρες αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο

Ο ζωοδότης ήλιος είναι απαραίτητος για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών, όμως χρειάζεται πολλή προσοχή, καθώς η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ελλοχεύει κινδύνους για εγκαύματα, ηλίαση και θερμοπληξία. Βασικός και απαράβατος κανόνας είναι τα παιδιά να πηγαίνουν στη θάλασσα από νωρίς το πρωί έως τις 11 π.μ. και το απόγευμα μετά τις 4 μ.μ. Στην παραλία, προτείνεται η προμήθεια νερού και φρούτων για τη σωστή ενυδάτωσή τους. Όσο παίζουν στην παραλία, καλό θα ήταν να φορούν ένα ελαφρύ μπλουζάκι, ενώ το αντιηλιακό τους πρέπει να ανανεώνεται το πολύ κάθε δύο ώρες.

Απαγορεύεται το κολύμπι με γεμάτο στομάχι

Το μπάνιο στη θάλασσα με γεμάτο στομάχι απαγορεύεται διά ροπάλου (όχι κυριολεκτικά). Οι ώρες που χρειάζεται να διαμεσολαβήσουν μεταξύ γεύματος και κολύμβησης ποικίλλουν και εξαρτώνται από την ποσότητα και το είδος της τροφής. Αν έχουν φάει κρέας χρειάζονται περίπου πέντε ώρες, ενώ για τα μακαρόνια περίπου δύο ώρες.

Ταξίδι στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα

Οι υποβρύχιες εξερευνήσεις σε άγνωστα μέρη είναι πολύ γοητευτικές για ενήλικες που γνωρίζουν να κολυμπούν καλά, όμως ειδικά τα παιδιά μπορούν να περιμένουν λίγα χρόνια ακόμη πριν ενσαρκώσουν τον Μάρκο Πόλο. Αποφεύγουμε να αφήσουμε το παιδί μας να κολυμπήσει χωρίς εποπτεία σε μια παραλία που επισκεπτόμαστε για πρώτη φορά: Μπορεί να βαθαίνει απότομα ή να έχει απότομους βράχους, αχινούς ή ακόμη και ρεύματα που παρασύρουν με αξιοσημείωτη ταχύτητα στα βαθιά.

Προσοχή στο νυχτερινό μπάνιο

Το νυχτερινό μπάνιο είναι μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις, ειδικά όσο βρισκόμαστε στον “αστερισμό του καύσωνα”, όμως θέλει προσοχή τόσο για τους ενήλικες, όσο και για τους ανήλικους. Σε άγνωστα νερά, καλό είναι να αποφεύγεται, ενώ στα παιδιά πρέπει να απαγορεύεται πάντοτε, εκτός αν βρίσκεστε συνέχεια δίπλα τους και στα ρηχά.

Εκκολαπτόμενοι δεινοί κολυμβητές

Το βέλτιστο είναι ένα παιδί να μαθαίνει μπάνιο από μικρό. Ωστόσο, δεδομένου ότι πάνω από τον μισό πληθυσμό της χώρας δεν κατοικοεδρεύει σε παραθαλάσσιες περιοχές, κάτι τέτοιο είναι μάλλον δύσκολο. Εάν το παιδί σας δεν γνωρίζει καλό μπάνιο, καλύτερα να φοράει πάντα μπρατσάκια ή σωσίβιο. Έχει χρόνια μπροστά του να αναπτύξει τις κολυμβητικές του ικανότητες.

Κακή ιδέα η κολύμβηση με το ζόρι

Η κολύμβηση στη θάλασσα, εκτός από διασκεδαστική, είναι και πολύ ωφέλιμη: Γυμναζόμαστε με τον πιο ασφαλή τρόπο, ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα για ολόκληρο τον χειμώνα και χαλαρώνουμε. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πιέζουμε τα παιδιά να κολυμπήσουν με το ζόρι. Ο λόγος που μπορεί ένα παιδί να μη θέλει να κολυμπήσει ίσως να είναι ότι πολύ απλά... δεν αισθάνεται καλά, είναι αδιάθετο και, συνεπώς, όντως καλό θα ήταν να μην κολυμπήσει.

Μην υποτιμάτε τα εγκαύματα

Σε περίπτωση που, παρά τις προσπάθειές σας, το παιδί καεί από τον ήλιο, βρείτε το πλησιέστερο φαρμακείο ή Κέντρο Υγείας ώστε να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Ειδικά στην περίπτωση που παρουσιαστούν φουσκάλες, επισκεφθείτε άμεσα το πλησιέστερο νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας.

Δυσάρεστο, τρομοκρατικό, αλλά οφείλουμε να το αναφέρουμε: Οι πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου κάποια στιγμή στη ζωή μας αυξάνονται αν έχουμε καεί από τον ήλιο κάποιες φορές κατά την παιδική μας ηλικία. Το μελάνωμα είναι μια ενδεικτική τέτοια περίπτωση και τα τελευταία δέκα χρόνια παρουσιάζει αύξηση της συχνότητάς του σε παιδιά και εφήβους. Χαλάμε ένα χατήρι στα παιδιά σήμερα το μεσημέρι και προσφέρουμε ένα δώρο για όλη την υπόλοιπη ζωή τους.

Προσοχή στην ηλίαση

Είναι σχετικά εύκολο ένα παιδί να πάθει ηλίαση, τα συμπτώματα της οποίας είναι εγκαύματα, αδιαθεσία και τάση για υπνηλία. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, το παιδί μπορεί να ζαλίζεται και η υπνηλία μπορεί να μετατραπεί σε κώμα. Αν τα συμπτώματα είναι ήπια, αντιμετωπίζεται με κομπρέσες και αρκετά υγρά, όμως σε περίπτωση που, παρά τη βοήθεια που του παρέχετε, δεν αισθανθεί καλύτερα σε διάστημα μίας ώρας, πρέπει να το πάτε σε νοσοκομείο.

Η θερμοκρασία ανεβαίνει στο αυτοκίνητο

Τα παιδιά καλό είναι να ντύνονται ελαφρά, να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου, ενώ ειδικά σε περίπτωση που είναι μωρά, μην τα αφήνετε ποτέ κλεισμένα και μόνα τους στο αυτοκίνητο ή το τροχόσπιτο, μπορεί να πάθουν θερμοπληξία.

Προφύλαξη από θερμοπληξία

Στα μωρά, η θερμοπληξία εκδηλώνεται με κοκκίνισμα του δέρματος, άρνηση θηλασμού, διάρροια, ίσως και εμετούς. Η παραμονή του παιδιού στον ήλιο μπορεί να ανεβάσει τη θερμοκρασία του ακόμη και στους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ μπορεί να πάθει σπασμούς. Σε περίπτωση που η θερμοκρασία του φτάνει και ξεπερνάει τους 38 βαθμούς, τυλίξτε το σε μια βρεγμένη πετσέτα και αναζητήστε αμέσως τη βοήθεια γιατρού.

Και κάπως έτσι, οι διακοπές τελείωσαν και τα παιδιά γυρίζουν εκστασιασμένα, με τις αποσκευές τους γεμάτες νέες εμπειρίες και ιστορίες για τις «τέλειες διακοπές» με τη μαμά και τον μπαμπά. Ασφαλή, χαρούμενα και έτοιμα για τον χειμώνα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL