Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Προγράμματα ύψους 260 εκατ. ευρώ ενέκρινε η Περιφέρεια Αττικής / "Πράσινο φως" για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση σε Πειραιά και Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προγράμματα ύψους 260 εκατ. ευρώ ενέκρινε η Περιφέρεια Αττικής / "Πράσινο φως" για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση σε Πειραιά και Αθήνα

Την έγκριση της διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας Αττικής για την Ολοκληρωμένη Χωρική Παρέμβαση και το πρόγραμμα “Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη” έλαβαν ο Δήμος Πειραιά, που ήρθε πρώτος στην κατάταξη, ο Δήμος Αθηναίων, που ήρθε δεύτερος, και ακολουθούν ο Δήμος Καλλιθέας και ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας. Εκτός έμεινε ο Δήμος Αμαρουσίου. Ο συνολικός εγκεκριμένος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 258,52 εκατ. ευρώ, με πόρους που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και αφορούν ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις με άξονα τόσο την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα, όσο και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Start up στον Πειραιά

Η πρόταση του Δήμου Πειραιά για ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση και το πρόγραμμα “Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη” ήρθε πρώτη, με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 80,65 εκατ. ευρώ. Οι δράσεις αφορούν σε αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων της οικονομίας και κοινωνίας του Πειραιά (2,09 εκατ. ευρώ), προηγμένες τεχνολογίες σε επιχειρήσεις (2,16 εκατ. ευρώ), ηλεκτρονικές υπηρεσίες (1,61 εκατ. ευρώ), ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων (7 εκατ. ευρώ), εξωστρεφή στρατηγικά σχέδια (5,4 εκατ. ευρώ), υφιστάμενες ή νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις για την εδραίωσή τους σε νέες αγορές στους τομείς της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (6,8 εκατ. ευρώ), ίδρυση νέων επιχειρήσεων στους τομείς της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (1,81 εκατ. ευρώ), στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων στο πλαίσιο ειδικών στρατηγικών και ανταγωνιστικότητας (1,31 εκατ. ευρώ).

Ο Πειραιάς ως προορισμός

Επίσης, οι δράσεις του Δήμου Πειραιά αφορούν σε: ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτηρίων (1 εκατ. ευρώ), ευαισθητοποίηση για τους κλιματικούς κινδύνους (300.000 ευρώ), οικιακή κομποστοποίηση (968.000 ευρώ), διασύνδεση πολιτιστικών και τουριστικών πόρων (5,83 εκατ. ευρώ), πρόγραμμα “Πειραιάς Προορισμός” (1,37 εκατ. ευρώ), αστική αναβάθμιση και κινητικότητα πολιτών (15 εκατ. ευρώ), κόμβο υπηρεσιών κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής ένταξης (7,42 εκατ. ευρώ), πιλοτικό δίκτυο γραφείων προώθησης απασχόλησης και επιχειρηματικότητας (700.000 ευρώ), παρεμβάσεις για την απασχόληση ευπαθών ομάδων (2 εκατ. ευρώ), δομές διημέρευσης και κοινωνικοποίησης ευπαθών ομάδων (2,1 εκατ. ευρώ), κοινωνική ένταξη ευπαθών ομάδων (11,82 εκατ. ευρώ), βελτίωση ικανοτήτων στελεχών κοινωνικές δομές (493.000 ευρώ) και πρόγραμμα διά βίου μάθησης (2,8 εκατ. ευρώ).

Νέες θέσεις εργασίας

“Πρόκειται για την επιβράβευση μιας σοβαρής, συλλογικής προσπάθειας όλων των βαθμίδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, που εργάστηκαν με συνέπεια, σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που αλλάζουν τα δεδομένα, όχι μόνο για τον Πειραιά αλλά ευρύτερα για την Αττική» σχολίασε η περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι “οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις των Δήμων της Αττικής που εγκρίθηκαν αποδεικνύουν με έμπρακτο τρόπο δύο πράγματα. Πρώτον, τη σπουδαιότητα του αποτελεσματικού συντονισμού Περιφέρειας και δήμων, στο πλαίσιο ισότιμης συνεργασίας. Δεύτερον, τη σημασία των δομικών αλλαγών με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων δουλειάς και κοινωνικής συνοχής, προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος της Αττικής».

Ο Πειραιάς αλλάζει

“Για πρώτη φορά στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά υλοποιείται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με ικανή και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση σηματοδοτώντας μια τομή με το παρελθόν όταν η περιοχή αυτή είχε συστηματικά τη χαμηλότερη χρηματοδότηση ανά κάτοικο στην ελληνική επικράτεια” τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Γαβρίλης. Ειδικά για τον Πειραιά, ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως “η πόλη αλλάζει σελίδα”, υπενθυμίζοντας ότι μαζί με την έγκριση δράσεων για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση ύψους 80 εκατ. ευρώ, προηγουμένως η Περιφέρεια Αττικής έχει χρηματοδοτήσει από ίδιους πόρους έργα 31,6 εκατ. ευρώ.

Με την επισήμανση ότι η αξιοποίηση των 80 εκατ. ευρώ “δεν είναι εξαγγελία, αλλά πραγματικότητα” ο δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης (ρ/σ Παραπολιτικά) εξέφρασε την ικανοποίησή του αφού η πρόταση του δήμου ήρθε πρώτη στην αξιολόγηση “έπειτα από μια συναγωνιστική διαδικασία με τον Δήμο Αθηναίων και άλλους δήμους”, που “θα μοιράζονταν ένα συγκεκριμένο ποσόν”. “Έχουμε μια απόφαση ότι θα πιστωθούν τα 80 εκατ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο. Είναι χρήματα για μια όμορφη πόλη”, σημείωσε ο Γ. Μώραλης, αναδεικνύοντας ως κορυφαίου ενδιαφέροντος τη δράση για τη “γαλάζια ανάπτυξη στον Πειραιά”, καθώς θα δημιουργηθεί το πρώτο κέντρο καινοτομίας στη χώρα που θα συνδυάζει τη ναυτιλιακή δραστηριότητα με την ιστορία της πόλης.

Αθήνα: Επιχειρηματικότητα και πολιτισμός

Δεύτερη στην κατάταξη ήρθε η πρόταση του Δήμου Αθηναίων για το πρόγραμμα “Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη”, με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 85 εκατ. ευρώ. Οι δράσεις αφορούν σε διασύνδεση έρευνας και ανάπτυξης (1,41 εκατ. ευρώ), ηλεκτρονική εργαλειοθήκη για την επιχειρηματικότητα (953.000 ευρώ), διαδικτυακά εργαλεία στο πλαίσιο της “έξυπνης πόλης” (908.000 ευρώ), βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος (7,6 εκατ. ευρώ), ενίσχυση ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων (7,7 εκατ. ευρώ), δίκτυο B2B και B2C (6 εκατ. ευρώ), δημιουργία χώρου πολιτισμού ‘Ο κόσμος της Μαρίας Κάλλας’ (759.000 ευρώ), αποκατάσταση μνημειακών χώρων και εγκαταστάσεων της Τεχνόπολης (1,96 εκατ. ευρώ), Β φάση αποκατάστασης υπαιθρίων γλυπτών - έργων τέχνης στο κέντρο της Αθήνας (385.000 ευρώ), ανάπτυξη δράσεων για τον σύγχρονο πολιτισμό (300.000 ευρώ), αξιοποίηση κλειστών καταστημάτων στο εμπορικό τρίγωνο (2,84 εκατ. ευρώ), στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων για την ανταγωνιστικότητα στους τομείς της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (1,51 εκατ. ευρώ),

Αναβάθμιση γειτονιών

Επίσης, για τον Δήμο Αθηναίων εγκρίθηκαν δράσεις που αφορούν σε: κοινωνική οικονομία (2,5 εκατ. ευρώ), ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτηρίων και σχολικών συγκροτημάτων (8,97 εκατ. ευρώ), ενίσχυση πρασίνου σε κοινόχρηστους χώρους (3,5 εκατ. ευρώ), περιβαλλοντική διαχείριση στερεών αποβλήτων (1,35 εκατ. ευρώ), δημιουργία ποδηλατικών διαδρόμων (954.000 ευρώ), βελτίωση και αποκατάσταση του υπερτοπικού άξονα οδού Αιγαίου - Κράτητος (2,64 εκατ. ευρώ), παρεμβάσεις στο εμπορικό τρίγωνο (4,01 εκατ. ευρώ), αναβάθμιση υποδομών Εθνικού Κήπου (4,08 εκατ. ευρώ), ανάπλαση πλατείας Αγ. Παντελεήμονος και διαπλάτυνση πέριξ πεζοδρομίων (340.000 ευρώ), βελτίωση και αναβάθμιση κοινωνικών υποδομών για την τοπική ανάπτυξη (6,7 εκατ. ευρώ).

Κοινωνικές παρεμβάσεις

Με έμφαση στο κοινωνικό πρόγραμμα, εγκρίθηκαν δράσεις που αφορούν σε: ολοκληρωμένη παρέμβαση για την απασχόληση των ευπαθών ομάδων (3,2 εκατ. ευρώ), καινοτόμες μεθόδους για υπηρεσίες φροντίδας βρεφών και νηπίων (790.000 ευρώ), παροχή στέγασης για ευπαθείς ομάδες (2,8 εκατ. ευρώ), ευρωπαϊκή χάρτα για την ισότητα των φύλων (700.000 ευρώ), αντιμετώπιση της ουσιοεξάρτησης (700.000 ευρώ), βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ (1,8 εκατ. ευρώ), δευτερογενή ιατρική παρέμβαση σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες (821.000 ευρώ), προβολή προληπτικής ιατρικής και προαγωγής Υγείας (410.000 ευρώ), πολυδύναμα κέντρα υποστήριξης ευπαθών ομάδων (3,94 εκατ. ευρώ), υπηρεσίες Υγείας και κοινωνικής περίθαλψης σε χρόνια πάσχοντες υπερήλικες (821.000 ευρώ), ανακαίνιση κτηρίων εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης (1,65 ευρώ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL