Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.6°C
2 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C14.1°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.9°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.8°C14.1°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.5°C
2 BF 100%
Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε πολυτελή οχήματα στην Αττική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε πολυτελή οχήματα στην Αττική

Κλέφτες με... «μεταπτυχιακό» στο εξωτερικό, επιστημονική κατάρτηση και εξοπλισμό, και με «ειδίκευση» στα πολυτελή αυτοκίνητα των επωνύμων, ήταν τα μέλη οργανωμένης συμμορίας, που εξαρθρώθηκε μετά από πολύμηνες έρευνες του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής.

Μετά από συντονισμένη επιχείρηση συνελήφθησαν προχθές σε περιοχές του κέντρου Αθηνών και της Δυτικής Αττικής, εννέα μέλη της σπείρας και συγκεκριμένα οκτώ Έλληνες, ηλικίας από 28 έως 30 ετών και ένας 36χρονος Αλβανός.

Όπως ανακοίνωσαν σήμερα ο αναπληρωτής διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Γιώργος Καστάνης και ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ, Θόδωρος Χρονόπουλος, οι δράστες έκλεβαν κυρίως αυτοκίνητα μάρκας «Range Rover» και BMW σειράς «X», ιδιοκτησίας στην πλειοψηφία τους επωνύμων οικονομικών παραγόντων, (εφοπλιστών, επιχειρηματιών, κ.λ.π.), που ήταν σταθμευμένα σε εξωτερικούς χώρους, ή σε ανοιχτά γκαράζ και πυλωτές.

Το χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης σπείρας, ήταν ότι τα μέλη της είχαν προμηθευτεί από το εξωτερικό τεχνικό εξοπλισμό, (laptops), με ειδικό λογισμικό και προγράμματα, τον οποίο συνέδεαν με τον «εγκέφαλο» των αυτοκινήτων και εξουδετέρωναν τα συστήματα ασφαλείας. Ο εξοπλισμός αυτός, σύμφωνα με την Αστυνομία, στοιχίζει περίπου 2.500 ευρώ και δεν υπάρχει στην Ελλάδα.

Το μόνο που μπορεί να τους καθυστερούσε ήταν η αφαίρεση των συστημάτων γεωγραφικού εντοπισμού, (GPS), σε όσα αυτοκίνητα είχαν από την κατασκευή τους, γι' αυτό, όταν έκλεβαν ένα όχημα το άφηναν για 3- 4 μέρες σε κάποιο σημείο, σκεπασμένοι με κουκούλα και αν ο ιδιοκτήτης δεν εμφανιζόταν, που σήμαινε ότι δεν υπήρχε GPS, το έπαιρναν και το μετέφεραν σε έναν από τα δύο γκαράζ που διέθεταν, στην περιοχή των Πατησίων.

Εκεί, οι μηχανικοί της σπείρας «χτυπούσαν» τους αριθμούς πλαισίου και τα αυτοκίνητα πωλούνταν με άλλα πλαστά έγγραφα, ή τα διέλυαν και τα διέθεταν ως ανταλλακτικά. Οι δράστες, εκτός των άλλων εισήγαγαν αυτοκίνητα από το εξωτερικό, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τα έγγραφα τους. Κάποια από τα αυτοκίνητα, μέσω δικτύου γνωριμιών, τα επέστρεφαν στους ιδιοκτήτες τους εισπράττοντας λύτρα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις που ο μεσολαβητής... έχαιρε της εμπιστοσύνης των δραστών έδειχναν «μεγαλοκαρδία» και τα επέστρεφαν δωρεάν. Με τον τρόπο αυτό πήρε πίσω το αυτοκίνητο του ο αδελφός πολύ γνωστού επιχειρηματία.

Στα γκαράζ της σπείρας βρέθηκαν από την Αστυνομία 12 αυτοκίνητα κλεμμένα, 10 μοτοσικλέτες και ένα τζετ σκι. Όλα τα αυτοκίνητα ανήκαν σε άτομα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, μεταξύ των οποίων και ένας εφοπλιστής, ενώ τα περισσότερα είχαν κλαπεί από τα Νότια προάστια και δύο από την Κηφισιά. Επίσης, κατασχέθηκε ο εξοπλισμός των δραστών, πινακίδες κυκλοφορίας, εργαλεία, κλειδιά και χρήματα, καθώς μικροποσότητες κάνναβης και κοκαΐνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν συλληφθεί και στο παρελθόν για κλοπές αυτοκινήτων, αλλά για μεμονωμένες περιπτώσεις, γι' αυτό εξέτιαν μικρές ποινές και μόλις έβγαιναν από τις φυλακές συνέχιζαν τη δράση τους. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε τακτική ανάκριση, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να εξακριβωθεί το εύρος της δραστηριότητας τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL