Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Υπόθεση Siemens: Ομόφωνα ένοχος για «ξέπλυμα» χρήματος ο Τ.Μαντέλης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπόθεση Siemens: Ομόφωνα ένοχος για «ξέπλυμα» χρήματος ο Τ.Μαντέλης

Ποινή κάθειρξης 8 ετών με αναστολή επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη για το σκέλος των "μαύρων ταμείων" της Siemens που αφορά δώρο 450.000 γερμανικών μάρκων.

Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης σε κάθειρξη 12 ετών τον Ηλία Γεωργίου, πρώην στέλεχος της γερμανικής εταιρίας και σε φυλάκιση 40 μηνών τον άλλοτε συνεργάτη του πρώην υπουργού Αριστείδης Μαντά. Όλοι οι κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους καθώς το δικαστήριο έδωσε αναστολή στην έκτιση της ποινής τους. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η πρόεδρος της έδρας είπε: "Ευχαριστούμε για την άψογη διαδικασία. Λυπάμαι αλλά αυτή είναι η απόφασή μας"

Ο 72χρονος πρώην υπουργός κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Το δικαστήριο του αναγνώρισε τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ενώ για την αναστολή έως την έφεση όρισε τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της διατήρησης της ήδη καταβληθείσας εγγυοδοσίας μέχρι το ποσό των 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο πρώην υπουργός πέτυχε να αποκρύψει περιουσιακό όφελος που «απαίτησε» μέσω τρίτου από τη Siemens, προκειμένου να εγκρίνει προγραμματική σύμβαση 8002/97 με τον ΟΤΕ.

Στον 80χρονο Ηλ. Γεωργίου, που καταδικάστηκε για τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ενώ ανεστάλη η εκτέλεση της ποινής του με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 50.000 ευρώ.

Η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για κακουργηματικές πράξεις σε συνδυασμό με τις βαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/50) είναι ομόφωνη. Ο κ. Μαντάς καταδικάστηκε για την πράξη της απλής συνδρομής στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Απαλλάχθηκε από την κατηγορία της απλής συνδρομής σε παθητικής δωροδοκίας.

Το δικαστήριο κήρυξε αθώα την Αντωνία Μάρκου για απλή συνδρομή σε παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, όπως και τον κουμπάρο του πρώην υπουργού Γιώργο Τσουγκράνη κρίνοντας και για τους δύο ότι δεν είχαν δόλο. Με την απόφαση του το δικαστήριο αποδέχθηκε το αίτημα του Δημοσίου και του ΟΤΕ που παρίστανται ως πολιτική αγωγή για αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης. Ειδικότερα, επιδίκασε το ποσό των 50.000 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Αντίστοιχα, για τον ΟΤΕ δέχθηκε αποζημίωση του ποσού των 30 ευρώ, όπως είχε δηλωθεί με επιφύλαξη.

Το δικαστήριο απέρριψε τη δήλωση κατηγορουμένων για επιστροφή των χρημάτων και προχώρησε στη δήμευση του ποσού των 230.000 ευρώ που έχει κατασχεθεί και κατατεθεί. Ο κ.Τάσος Μαντέλης και ο Γ. Τσουγκράνης, είχαν δηλώσει ότι παραχωρούν το σύνολο του ποσού των 450.00 γερμ. μάρκων (230.000 ευρώ) που χαρακτηρίστηκε ως ζημία, στο Δημόσιο.

Αφορά στο ποσό των 175.000 ευρώ, που έχει κατασχεθεί, και ακόμη 55.000 ευρώ που έχουν καταβληθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Πρόκειται για μία κίνηση να επιστραφούν τα χρήματα αυτά στο Δημόσιο, εκμεταλλευόμενοι το νόμο ώστε να τύχουν ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση.

Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει να γίνει δεκτή η δήλωση για όλους τους κατηγορούμενους, αλλά όχι για τον πρώην υπουργό, υποστηρίζοντας ότι εξαιρείται καθώς υπάρχει σχετική δέσμευση.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL