Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.4°C16.3°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.7°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
13.8°C15.4°C
2 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C18.0°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.5°C
0 BF 87%
Ηριάννα χωρίς αναστολή, Δικαιοσύνη χωρίς αναστολές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ηριάννα χωρίς αναστολή, Δικαιοσύνη χωρίς αναστολές

Μια καταδίκη για σαφή παράβαση της απαγόρευσης της καταναγκαστικής εργασίας δέχθηκε η Ελλάδα για τους μετανάστες-σκλάβους της Μανωλάδας

Πρεζέμποροι, απατεώνες, λαμόγια, επικίνδυνοι εγκληματίες, σωματέμποροι πλήθος ανθρώπων που οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη και καταδικάστηκαν έτυχαν του ευεργετήματος της αναστολής εκτέλεσης των ποινών τους, που σε πάμπολλες περιπτώσεις ήταν και βαρύτατες. Αυτό το ευεργέτημα ωστόσο δεν δόθηκε στην Ηριάννα με τις λαμπρές ακαδημαϊκές περγαμηνές και τον Περικλή με το σοβαρό αυτοάνοσο νόσημα, που οδηγήθηκαν ξανά στη φυλακή με έωλο κατηγορητήριο και στοιχεία κάτι περισσότερο από αμφισβητήσιμα. Από τον Άκη Τσοχατζόπουλο που τη μία εμφανίζονταν βαρύτατα ασθενής σε αναπηρικό καροτσάκι και λίγες μέρες μετά, υπέρλαμπρος και αγέρωχος έδινε τηλεοπτικές συνεντεύξεις, μέχρι κάποιους από τους κατηγορούμενους του Noor 1 με το φορτίο των 2,5 τόνων ηρωίνης που κέρδισαν στο δικαστήριο την αναστολή και παρέμειναν ελεύθεροι, τα δικαστικά χρονικά είναι πλούσια σε παρόμοιες υποθέσεις. Κι όσο προκλητικό ήταν το γεγονός ότι δύο νέοι άνθρωποι θα εξακολουθούν να παραμένουν στη φυλακή με μια απόφαση που ισοδυναμεί με εκδίκηση, άλλο τόσο μεγάλη είναι η πρόκληση να μένουν ελεύθεροι κάποιοι καταδικασμένοι με ατράνταχτα και αδιάψευστα στοιχεία...

Πώς έμειναν ελεύθεροι οι πιστολάδες της Μανωλάδας

Μία από τις πιο μελανές σελίδες στην ιστορία της ελληνικής Δικαιοσύνης γράφτηκε τον Ιούλιο του 2014, με την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Πάτρας που αθώωσε ομόφωνα τους ιδιοκτήτες των ματωμένων φραουλοχώραφων της Μανωλάδας Ν. Βαγγελάτο και Κ. Χαλούλο για την επίθεση με καραμπίνες κατά των μεταναστών εργατών που ζητούσαν τα δεδουλευμένα τους.

Ένοχοι κρίθηκαν άλλοι δύο επιστάτες, οι Γ. Χαλούλος και Θ. Αποστολόπουλος, για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών ο ένας και για απλή συνέργεια σε πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών ο δεύτερος. Στον πρώτο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 14 χρόνια και επτά μήνες (που συνεπάγεται 10 χρόνια φυλάκισης και ήταν μετατρέψιμη σε πέντε ευρώ ημερησίως), ενώ στον δεύτερο επιβλήθηκαν οκτώ χρόνια και επτά μήνες. Η έφεση που άσκησαν στη συνέχεια είχε ανασταλτικό χαρακτήρα και αφέθηκαν και οι δύο ελεύθεροι...

Το θέμα έφτασε μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο με μια απόφαση - κόλαφο έκανε δεκτή την προσφυγή των 42 μεταναστών από το Μπανγκλαντές που δούλευαν πραγματικά σαν σκλάβοι και διέμεναν σε άθλια καταλύματα που τους είχε παραχωρήσει η εργοδοσία. Ταυτόχρονα, καταδίκασε την Ελλάδα για σαφή παράβαση της απαγόρευσης της καταναγκαστικής εργασίας, ενώ σημειωνόταν ότι κράτος απέτυχε τόσο να αποτρέψει τέτοιες καταστάσεις και να προστατεύσει τα θύματα όσο και να πραγματοποιήσει αποτελεσματική έρευνα για τα αδικήματα που καταγγέλθηκαν και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους.

Marfin: Ένοχοι και αθώοι ένα κουβάρι

Ο εμπρησμός της Marfin το 2010, όπου βρήκαν φριχτό θάνατο τρεις υπάλληλοι της τράπεζας, αποτέλεσε για καιρό το αγαπημένο θέμα του δεξιού και ακροδεξιού ακροατηρίου. Το «ναι, αλλά για την Marfin δεν λέτε τίποτα» ήταν το σύνηθες μοτό που ακουγόταν τουλάχιστον μέχρι την ομόφωνη αθώωση του Θοδωρή Σίψα, που κατηγορήθηκε για τη φονική επίθεση στην τράπεζα και του Παύλου Ανδρεάδη ή Αντρέεβ, ο οποίος κατηγορήθηκε για την εμπρηστική επίθεση χωρίς θύματα στο βιβλιοπωλείο Ιανός.

Σ' αυτήν τη ζοφερή υπόθεση, ωστόσο, εντοπίστηκαν ένοχοι. Δεν είναι άλλοι από τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Κωνσταντίνο Βασιλακόπουλο, τον υπεύθυνο πυρασφάλειας του κτηρίου Εμμανουήλ Βελονάκη και τη διευθύντρια του καταστήματος Άννα Βακαλοπούλου, που καταδικάστηκαν σε βαρύτατες ποινές τον Ιούλιο του 2013. Κι αυτό γιατί, όπως αποδείχτηκε στην ακραματική διαδικασία, η Marfin της Σταδίου ήταν μια πραγματική ποντικότρυπα, χωρίς στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας, χωρίς πυρασφάλεια, χωρίς καν έξοδο κινδύνου.

Δέκα χρόνια φυλάκιση για τον διευθύνοντα σύμβουλο και τον υπεύθυνο πυρασφάλειας και πέντε χρόνια φυλάκιση για τη διευθύντρια του καταστήματος ήταν η ετυμηγορία του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας, ενώ η τέταρτη κατηγορούμενη, η υποδιευθύντρια Αναστασία Κούκου, αθωώθηκε. Σημειώνεται ότι η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει ενοχή και για τους τέσσερις.

Επιπλέον, στον Βασιλακόπουλο και τον Βελονάκη επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 30.000 ευρώ, ενώ, όταν τελείωσε η διαδικασία, οι καταδικασθέντες χαιρέτισαν τους δικηγόρους τους και αποχώρησαν για τα σπίτια τους. Η ποινή είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα...

Energa: 265 εκατ. ευρώ λεία, 11 ένοχοι, μόνο 3 στη φυλακή

Διασπάθισαν δημόσιο χρήμα που ξεπερνάει τα 265 εκατομμύρια ευρώ. Κι όμως, μέχρι να φτάσουν στο δικαστήριο, να δικαστούν και να καταδικαστούν, ο εξωφρενικά πολυτελής βίος τους ήταν κάτι παραπάνω από πρόκληση. Ο λόγος για τους υπεύθυνους των ιδιωτικών εταιρειών Energa και Hellas Power, που, ενώ τσέπωναν μέσω των λογαριασμών ρεύματος το "χαράτσι" της ΔΕΗ, αντί να το αποδίδουν στο Δημόσιο, "φούσκωναν" τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Έντεκα πρόσωπα κρίθηκαν ένοχα για το σκάνδαλο, αλλά μόνο τρεις, οι Αριστείδης Φλώρος, Μαρία Σκλαβάκη και Πέτρος Νικολοθανάσης, οδηγήθηκαν στη φυλακή προκειμένου να εκτίσουν ποινές 21, 7 και 10 ετών αντίστοιχα.

Ο Βασίλης Μηλιώνης, που φωτογραφιζόταν ανάμεσα σε ημίγυμνες καλλονές και βουνά από αστακούς στη Μύκονο ακόμα κι όταν ήταν υπόδικος, ο Αχιλλέας Φλώρος και άλλα έξι άτομα, παρά τις πολυετείς καθείρξεις που τους επιβλήθηκαν δεν διάβηκαν το κατώφλι του Κορυδαλλού, καθώς οι ποινές τους είχαν ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Η εξοργιστική λεπτομέρεια είναι ότι η Μαρία Σκλαβάκη τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό με το σύστημα γεωεντοπισμού («βραχιολάκι»), το οποίο κατάφερε να σπάσει και να εξαφανιστεί. Συνελήφθη έναν μήνα αργότερα και στη συνέχεια προσέφυγε στο Συμβούλιο Εφετών προκειμένου να ανασταλεί η ποινή της, όπως και έγινε την περασμένη Δευτέρα. Ήταν ακριβώς λίγη ώρα νωρίτερα που οι δικαστές είχαν απορρίψει την αίτηση αναστολής της Ηριάννας και του Περικλή...

Αττικοί Φούρνοι σωματεμπορίας...

Ήταν κοινό μυστικό ότι μια κανονική επιχείρηση σωματεμπορίας λειτουργούσε πίσω από τη «βιτρίνα» των Αττικών Φούρνων και του Χωριάτικου. Δυστυχισμένες νεαρές γυναίκες από τις πρώην ανατολικές χώρες ήταν κανονικές σκλάβες, καθώς τους αφαιρούσαν τα χαρτιά τους και τις κρατούσαν αποκλεισμένες υποχρεώνοντάς τις σε πορνεία. Τα χρήματα που κέρδιζαν τα αφεντικά τα «ξέπλεναν» στους φούρνους τους, οι οποίοι εμφανίζουν εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα.

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οδηγήθηκαν τον Απρίλιο του 2015 22 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας Άγγελος Γιαννακόπουλος, με βαρύτατες κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, σωματεμπορία, σωματικές βλάβες, ηθική αυτουργία σε απάτη και πλήθος άλλων αδικημάτων. Παρά τις βαριές ποινές, από 10 έως 12,5 χρόνια, που επέβαλε το δικαστήριο σε τέσσερις από τους 22 κατηγορούμενους, τελικά αυτοί πλήρωσαν τις εγγυήσεις που τους αναλογούσαν, από 20.000 έως 200.000 ευρώ, και επέστρεψαν στις δουλειές τους σαν να μην τρέχει τίποτα. Οι ποινές είχαν ανασταλτικό αποτέλεσμα...

Η ζαρντινιέρα της ντροπής...

Το 2007 αστυνομικοί έκαναν τουλούμι στο ξύλο έναν 23χρονο Κύπριο φοιτητή στη Θεσσαλονίκη. Ο ισχυρισμός τους ήταν εξίσου προκλητικός με την ενέργειά τους. Σύμφωνα με αυτόν, ο νεαρός με το μελανιασμένο πρόσωπο, τα πρησμένα χείλια και τα μαυρισμένα μάτια χτύπησε κατά την πρόσκρουσή του σε... ζαρντινιέρα!

Οκτώ αστυνομικοί κάθησαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου γι' αυτήν την υπόθεση, που είχε προκαλέσει τεράστια εντύπωση. Το 2013, οι έξι από αυτούς κρίθηκαν αθώοι. Το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης όμως επεφύλασσε ακόμα μία (δυσάρεστη) έκπληξη. Καταδίκασε τους άλλους δύο αστυνομικούς, έναν εν ενεργεία και έναν εν αποστρατεία, σε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών για την πράξη της επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Το αποτέλεσμα είχε ανασταλτικό χαρακτήρα και οι ένστολοι στο σύνολό τους επέστρεψαν στη ζωή τους...

...και ο «Τίγρης» της φοροδιαφυγής

Πέντε εκατομμύρια ευρώ σε φοροδιαφυγή δεν το λες και μικρό ποσό. Το ίδιο σκέφτηκε και το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, που τον Απρίλιο του 2014 καταδίκασε σε πέντε χρόνια φυλάκιση τον επονομαζόμενο «Τίγρη» και ισχυρό άνδρα της ΠΑΕ ΑΕΚ Δημήτρη Μελισσανίδη και τον συνέταιρό του Γιάννη Καρρά για εικονικούς εφοδιασμούς και παράνομη διακίνηση των καυσίμων στην εσωτερική αγορά κατά το διάστημα 1993-1995.

Η υπόθεση αφορά την εταιρεία πετρελαιοειδών Πετρέλαια Αιγαίου Α.Ε. και άρχισε να απασχολεί τις αρχές όταν οι δύο συνέταιροι κατηγορήθηκαν από το Ζ’ Τελωνείο ότι διέθεσαν με τη μέθοδο των εικονικών εφοδιασμών επαγγελματικών - τουριστικών και αλιευτικών σκαφών πετρέλαιο κίνησης. Για την υπόθεση αυτή, κατασχέθηκαν επίσημα και ανεπίσημα βιβλία και στοιχεία της εταιρείας από την ΥΠΕΔΑ, ενώ η εταιρεία τέθηκε υπό εκκαθάριση το έτος 1995.

Αμφότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω της αναστολής που χορηγήθηκε στην εκτέλεση της ποινής...

Ο δικηγόρος απατεώνας...

Δέκα χρόνια κάθειρξη επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον Νοέμβριο του 2013 στον γνωστό δικηγόρο της Αθήνας Νίκο Γοργία. Κατηγορήθηκε και ομόφωνα κρίθηκε ένοχος για απάτη σε βάρος του βιομήχανου Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο δικηγόρος είχε αποσπάσει από τον επιχειρηματία μέσα σε δέκα χρόνια συνολικό ποσό 27,3 εκατ. ευρώ. Ήταν χρήματα που λάμβανε από τον τότε εντολέα του λέγοντάς του ότι δήθεν ήταν έξοδα για δίκες που διεξήγε για λογαριασμό του στη Γερμανία ή για επενδύσεις σε ακίνητα.

Στο δικηγόρο δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, καθώς με την απόφασή τους οι εφέτες δέχθηκαν ότι ο Ν. Γοργίας «διαπράττει απάτες κατ' επάγγελμα και έχει σταθερή ροπή στην τέλεση τέτοιων πράξεων».

Φυσικά, ο καταδικασθείς δεν διάβηκε ποτέ το κατώφλι της φυλακής. Στην ποινή που του επιβλήθηκε χορηγήθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα...

...και το σίριαλ Σκορδέλη

Χρειάστηκαν έξι ολόκληρα χρόνια για να φτάσει στο ακροατήριο μια υπόθεση που τυπικά ήταν αυτόφωρο. Η γνωστή χρυσαυγίτισσα του Αγίου Παντελεήμονα Θέμις Σκορδέλη καταδικάστηκε πριν από λίγες ημέρες με άλλους δύο ομοϊδεάτες της για το άγριο μαχαίρωμα Αφγανού στο κέντρο της Αθήνας. Ποινή: τρία χρόνια φυλάκιση. Με αναστολή βεβαίως. Μερικούς μήνες νωρίτερα, είχε επίσης καταδικαστεί σε φυλάκιση έξι μηνών. Δόθηκε πάλι αναστολή. Τον Ιανουάριο του 2014 κρίθηκε προφυλακιστέα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση στη μεγάλη υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου, το δικαστικό συμβούλιο την αποφυλάκισε και της επέβαλε άλλους περιοριστικούς όρους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL