Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Δύο νεκροί και αρκετοί τραυματίες από τον ισχυρότατο σεισμό στην Κω (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δύο νεκροί και αρκετοί τραυματίες από τον ισχυρότατο σεισμό στην Κω (Video)

Δύο νεκροί και αρκετοί τραυματίες, πέντε εκ των οποίων σοβαρά, είναι ο τραγικός απολογισμός του ισχυρότατου σεισμού στην Κω που σημειώθηκε στις 1:31 π.μ. και ήταν 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Τις πληροφορίες για τους δύο νεκρούς επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ένα θύμα είναι Τούρκος 39 ετών και το δεύτερο Σουηδός, 27 ετών.

Τέσσερις τραυματίες μεταφέρθηκαν με σινούκ στην Κρήτη και νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Ο ένας τραυματίας παρελήφθη ακρωτηριασμένος στο κάτω άκρο δεξιά της κνήμης και με κάταγμα κάτω άκρου, ο δεύτερος φέρει κάταγμα του άνω άκρου δεξιά, ο τρίτος κάταγμα οφθαλμικού κόγχου και ο τέταρτος φέρει κατάγματα.

Οι ζημιές σε πρώτη φάση φαίνεται να περιορίζονται στην πόλη της Κω και αναμένεται σήμερα πια να υπάρξει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση της κατάστασης.

Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας. Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού.

Οι ζημιές σε πρώτη φάση φαίνεται να περιορίζονται στην πόλη της Κω και αναμένεται σήμερα να υπάρξει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση της κατάστασης. Αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, λόγω του πανικού που επικράτησε διανυκτέρευσαν στους δρόμους.

Κλιμάκια μηχανικών της Κω και της Περιφέρειας νοτίου Αιγαίου κατ’ εντολή του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννη Γλυνού βρίσκονται από το πρωί στους δρόμους της πόλης της Κω, αλλά και σε ολόκληρο το νησί προκειμένου να διεξάγουν μακροσποπικό έλεγχο στα κτήρια τα οποία έχουν πληγεί από τον σεισμό. Όπως δήλωσε ο κ. Γλυνός στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως «σε παλαιά κτήρια λιθοδομών» ενώ τα νέα κτήρια του νησιού, μεταξύ των οποίων και οι πολυάριθμες ξενοδοχειακές μονάδες, «παρουσιάζουν ελάχιστα έως καθόλου προβλήματα».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη. «Είναι περιορισμένες οι επιπτώσεις, τα κτήρια άντεξαν» είπε ο κ. Καπάκης, ο οποίος βρίσκεται στο νησί. «Τα όποια κτήρια υπέστησαν ζημιές ήταν παλαιάς ή κακής κατασκευής, είναι περιορισμένες οι καταρρεύσεις. Οι ζημιές είναι πολύ πιο περιορισμένες σε σχέση με τη Λέσβο και εντοπίζονται στο κέντρο του νησιού» διευκρίνισε ο ίδιος.

Στην Κω με αεροσκάφος C-130 έφθασαν το πρωί οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Υποδομών Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης μαζί με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό. Στο νησί αναμένεται επίσης δύναμη από την 1η ΕΜΑΚ με 15 άτομα και δύο σκύλους καθώς και κλιμάκιο μηχανικών.

Σοβαρές ζημιές στο λιμάνι της Κω

Ζημιές έχει υποστεί και το λιμάνι της Κω, καθώς και όλο το παραλιακό μέτωπο. Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι  κινδύνευσαν να βυθιστούν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα του εσωτερικού λιμανιού. Το μεσημέρι αναμένεται να φθάσουν στο νησί ειδικοί λιμενολόγοι της Διεύθυνσης Λιμενικών Έργων του υπουργείου Υποδομών, για να καταγράψουν τις ζημιές, ενώ δύτες θα πραγματοποιήσουν κατάδυση για να υπάρξει μία πρώτη εκτίμηση.

Σημειώνεται ότι λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν δεν προσέγγισαν το λιμάνι τα πλοία «Βlue star 2» και το «Βlue star paros».

Το πλοίο Βlue star 2 πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από Πειραιά, Σάμο, Κω και Ρόδο. Οι 260 επιβάτες του, που είχαν προορισμό την Κω, αποβιβάστηκαν στην Κάλυμνο και αναμένεται στη συνέχεια να επιβιβαστούν στο φέρι μποτ «Ολυμπιος Ζευς», προκειμένου να τους μεταφέρει στο Μαστηχάρι.

Επίσης, το Βlue star paros δεν μπόρεσε και αυτό να προσεγγίσει το νησί και οι 78 επιβάτες για την Κω μεταφέρθηκαν με έκτακτη προσέγγιση του πλοίου στη Νίσυρο και από εκεί αναμένεται να μεταφερθούν με τουριστικό σκάφος στα Καρδάμαινα. Το blue star paros συνέχισε το δρομολόγιό του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο..

Kανονικά λειτουργεί το αεροδρόμιο της Κω, καθώς δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα από τον ισχυρό σεισμό.

https://www.youtube.com/embed/L-_9L08lw1w

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL