Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
ΕΝ.ΚΛΩ., πέντε χρόνια μετά την πτώχευση / ΕΝ.ΚΛΩ.: Οι εργαζόμενοι εκπέμπουν SOS
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝ.ΚΛΩ., πέντε χρόνια μετά την πτώχευση / ΕΝ.ΚΛΩ.: Οι εργαζόμενοι εκπέμπουν SOS

Να σταματήσει η παραπληροφόρηση και να συντομεύσουν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της πτωχευτικής διαδικασίας, ώστε να μπορεί να εκτελεσθεί το επιχειρησιακό σχέδιο άμεσα, ζητούν με δημόσια ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι της ΕΝ.ΚΛΩ.

Το τελευταίο διάστημα διαρρέεται σε συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης ότι θέλει να αποσυρθεί υποψήφιος επενδυτής ο οποίος έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τους εργαζόμενους, αποδεχόμενος απόλυτα το επιχειρησιακό τους σχέδιο και τους όρους εργασίας (μισθοί από 750 ευρώ και πάνω, το 20% του συνεταιρισμού στους εργαζόμενους). Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για αληθινή εξέλιξη και επιμένουν ότι εκεί που θα πρέπει να στραφεί η προσοχή των ΜΜΕ είναι η παροιμιώδης καθυστέρηση της συνδίκου πτώχευσης να ολοκληρώσει την αποτίμηση της πτωχευτικής περιουσίας. Παλιότερα είχε αναφέρει πως είναι μόνη της στη διαδικασία και χρειάζεται αρκετός χρόνος ώστε να ολοκληρωθεί. Εντούτοις η εταιρεία έχει πτωχεύσει από το 2012 και, όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, όταν η σύνδικος πλειστηριάζει κομμάτι - κομμάτι εξοπλισμό ολόκληρων εργοστασίων , “η αποτίμηση της αξίας γίνεται σε χρόνους εξπρές”.

Στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι παίρνουν έναν προς έναν και καταρρίπτουν τους “αστικούς μύθουςς” που στήνονται από διάφορα άρθρα με θολές σκοπιμότητες και δείχνουν αφενός ότι υπάρχει προοπτική ανάπτυξης στον τομέα, αφετέρου ότι τα εμπόδια για την ανάσταση της ΕΝ.ΚΛΩ και μαζί της ολόκληρων περιοχών, όπου είναι να λειτουργήσουν πάλι οι μονάδες, μπαίνουν από μέσα.

Δεύτερη χρονιά ανάπτυξης

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι παρά τις αντιξοότητες και το κλείσιμο μεγάλων μονάδων όπως της ΕΝ. ΚΛΩ, η Κλωστοϋφαντουργία στην Ελλάδα δεν έχει πεθάνει όπως λέγεται. Αντίθετα, “για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο κλάδος εμφανίζει βελτίωση στους δείκτες κερδοφορίας και κύκλου εργασιών”. Για την εγκυρότητα των στοιχείων οι εργαζόμενοι προσθέτουν ότι αφορούν το 2016 και προέρχονται από τη Eurostat και την ΕΛΣΤΑΤ. Επιπλέον τονίζουν ότι ο κλάδος της Κλωστοϋφαντουργίας στην Ευρώπη “είναι ο πρώτος μεταποιητικός βιομηχανικός κλάδος σε αύξηση κύκλου εργασιών και επενδύσεων, ενώ για πρώτη φορά από το 2008 και μετά, καταγράφεται επίσης αύξηση σε θέσεις εργασίας στον κλάδο σε όλη την Ευρώπη”.

Σε σχέση με τον κίνδυνο που επικαλούνται δημοσιεύματα να σταματήσει το πρότζεκτ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού με ευθύνη όσων επιθυμούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες διαφορετικά απ’ ό,τι τώρα, δηλαδή να μην πουλιέται ο εξοπλισμός κομμάτι - κομμάτι, οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν το οξύμωρο της παρατήρησης. Όπως λένε, η ΕΕΑ εγκαλεί το ελληνικό κράτος για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης των διαδικασιών πτώχευσης, αυτό δηλαδή που ζητούν οι προνομιακοί πιστωτές (ΕΦΚΑ, εργαζόμενοι), καθώς και ο επενδυτής από τις πτωχευτικές αρχές. Αναρωτιούνται οι εργαζόμενοι “ποιος λοιπόν καθυστερεί τις διαδικασίες της πτώχευσης, θέτοντας ταυτόχρονα το Ελληνικό Δημόσιο σε κίνδυνο πληρωμής προστίμου στην Ε.Ε;” και συνεχίζουν απαντώντας στο ρητορικής φύσης ερώτημα: “Προφανώς όχι αυτοί που ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών”.

Επενδυτής υπάρχει

Σε σχέση με την υποτιθέμενη απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος, αναφέρεται από τους εργαζόμενους ότι διάβαζαν τέτοιου είδους διαρροές από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως και τον Μάιο του 2017, όταν τους είχαν κοινοποιηθεί μάλιστα όλα τα πρωτοκολλημένα στο πτωχευτικό δικαστήριο έγγραφα του επενδυτή. “Εδώ πλέον δεν χρειάζεται κανένας σχολιασμός...”.

Αναφορικά με το πιο πρόσφατο σενάριο, που αποδέχεται ότι υπήρξε επενδυτής αλλά έφυγε, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι για να προχωρήσουν οι διαδικασίες πρέπει να υπάρξει ημερομηνία δημόσιου πλειστηριασμού, η οποία για να γίνει πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πρώτα η αποτίμηση της αξίας της εναπομείνασας πτωχευτικής περιουσίας από τις πτωχευτικές αρχές. “Δυστυχώς, σύμφωνα με τη γραπτή ενημέρωση της συνδίκου πτωχεύσεως, ήδη από τον Απρίλιο του 2017 μέχρι και σήμερα, η αποτίμηση αυτή είναι 'εν εξελίξει'" σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

Σημειώνεται ακόμη ότι η αίτηση του επενδυτή συνοδευόταν από εγγυητική επιστολή που αποτύπωνε το αξιόχρεό του, μέχρι ύψους 100 εκατ. ευρώ από τραπεζικό ίδρυμα του ευρωσυστήματος. Επί τη βάσει της παραπάνω πρότασης, όλοι οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των εργαζομένων, καθώς και ο ΕΦΚΑ κατέθεσαν πρόσθετες παρεμβάσεις στις πτωχευτικές αρχές υπέρ της επίσπευσης των διαδικασιών την 24 και 30.5.2017. Από τότε όμως δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη.

Καταλήγοντας οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι “τα παραπάνω γεγονότα επιβεβαιώνουν πως οι εργαζόμενοι της ΕΝ.ΚΛΩ., έχοντας μείνει συσπειρωμένοι επί 8 χρόνια, έχουν διαψεύσει έως τώρα όλες τις βεβαιότητες περί της αποτυχίας τους, επιτυγχάνοντας να:

Α. συντάξουν βιώσιμο επιχειρησιακό σχέδιο ,

Β. συμφωνήσουν με επενδυτή να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου τους, με προσυμφωνημένους όρους και συμμετοχή τους στο νέο μετοχικό κεφάλαιο,

Γ. συμβάλλουν στην επίσημη κατάθεση πρότασης στο πτωχευτικό δικαστήριο που συμπεριλαμβάνει εγγυημένη χρηματοδότηση”.

"Θέλουμε δουλειά"

Ξεκαθαρίζουν ακόμη ότι δεν ζητούν ούτε επιδόματα στήριξης, ούτε «διευθετήσεις», “αλλά την ισότιμη εφαρμογή των πτωχευτικών διαδικασιών ώστε να επανακάμψουν βιώσιμες θέσεις εργασίας τώρα".

Όπως τονίζουν, "οποιαδήποτε άλλη συζήτηση αυτή την στιγμή, πέραν της ταχείας εφαρμογής των νόμιμων διαδικασιών, ουσιαστικά συμβάλλει στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας η οποία πολύ απλά είναι: Από την 1η Ιουνίου όλοι οι προνομιακοί πιστωτές και από την 9η Μαΐου ο επενδυτής αναμένουν την αποτίμηση της αξίας της εναπομένουσας πτωχευτικής περιουσίας η οποία έπρεπε να ήταν ολοκληρωμένη εδώ και δύο, τουλάχιστον, χρόνια και ταυτόχρονα ζητούν την ημερομηνία δημόσιου πλειστηριασμού ώστε να μπορεί να εκτελεσθεί το επιχειρησιακό σχέδιο άμεσα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL