Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής της Ηριάννας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής της Ηριάννας

Δεν ήταν απλώς μια απορριπτική απόφαση για αναστολή εκτέλεσης ποινής. Ήταν η ταφόπλακα στο εναπομείναν κράτος δικαίου, στον αμφισβητήσιμο νομικό πολιτισμό, στην κοινή λογική. Τρεις δικαστές έκριναν ότι η Ηριάννα, με τη λαμπρή ακαδημαϊκή πορεία, και ο Περικλής, που αντιμετωπίζει σοβαρό αυτοάνοσο νόσημα, είναι επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια και θα πρέπει να συνεχίζουν να σαπίζουν στη φυλακή. Ήταν βέβαια και η πρόταση του εισαγγελέα Ιωάννη Προβατάρη αντίστοιχη. Ένας εισαγγελέας που στο παρελθόν έχει δώσει δείγματα γραφής. Ήταν αυτός που είχε εισηγηθεί την αποφυλάκιση του κατηγορούμενου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου και του συνεργάτη του Χρήστου Παππά λόγω συμπλήρωσης του 18μηνου με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να τελέσουν νέα εγκλήματα. Ήταν εκείνος που έστελνε λειψό για μετάφραση το βούλευμα για την υπόθεση της Siemens με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα η δίκη για το κολοσσιαίο σκάνδαλο. Ήταν ο ίδιος που παρέπεμπε συναδέλφους του στο πειθαρχικό του Αρείου Πάγου επειδή τόλμησαν να στηλιτεύσουν την άγρια μνημονιακή πολιτική των κυβερνήσεων Σαμαρά...

Η Ηριάννα όπως και ο Περικλής οδηγήθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου συνοδευόμενοι από πάνοπλους κουκουλοφόρους αστυνομικούς κι ενώ στην αίθουσα του Εφετείου κυριολεκτικά δεν έπεφτε καρφίτσα από τους αλληλέγγυους που είχαν συγκεντρωθεί για συμπαράσταση. Η καταδίκη της Ηριάννας, εξάλλου, με βάση ένα έωλο κατηγορητήριο, είχε ξεσηκώσει όλες τις προηγούμενες ημέρες ένα κύμα διαμαρτυρίας από πλήθος επιστημόνων, καλλιτεχνών, αθλητών και συλλογικοτήτων, ενώ ερώτηση για την καφκική υπόθεση έχουν καταθέσει και δεκαπέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, κι ενώ η πρόεδρος είχε απειλήσει το κοινό ότι θα αναβάλει τη δίκη αν δεν αποχωρήσουν οι όρθιοι από την αίθουσα, ξεκίνησε την απολογία της η νεαρή γυναίκα: «Τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής μου στόχος μου ήταν να στήσω μια σχέση αμφίδρομης εμπιστοσύνης με το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η βλάβη, πέρα από την προσωπική μου ζωή, είναι ότι καταστρέφεται αυτή η σχέση» είπε η 29χρονη Ηριάννα, καταφέροντας ωστόσο να πείσει μόνο τους δύο από τους πέντε δικαστές, οι οποίοι ψήφισαν υπέρ τής αποφυλάκισης με την επιβολή περιοριστικών όρων.

«Η μισή μου ζωή είναι η ακαδημαϊκή μου καριέρα και η άλλη μισή η εργασία μου. Διδάσκω και στο διδασκαλείο, και στους πρόσφυγες. Εργάζομαι για το e-learning, ενώ είμαι εκπαιδεύτρια σε ξένους φοιτητές για εξ αποστάσεως εκμάθηση ελληνικών. Κόπιασα ιδιαίτερα για να τα κατακτήσω. Ήμουν σίγουρη για το αποτέλεσμα της δίκης και γι’ αυτό δέχθηκα να καταθέσω μία πρόταση με επίκεντρο τα παιδιά. Ήταν ένα όνειρό μου που είχα από παιδί. Αλλά τον Ιούνιο μου στερήθηκαν η ακαδημαϊκή, η εκπαιδευτική και η επαγγελματική μου διαδρομή. Είχα βεβαιότητα για το αποτέλεσμα, είχα μιλήσει με συνηγόρους, με γενετιστές και ήμουν σίγουρη για την έκβασή της και τη συνέχεια της ζωής μου και αισθάνθηκα ιδιαίτερα προσβεβλημένη» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Προβατάρη, ωστόσο, η διδακτορική διατριβή της Ηριάννας βρίσκεται στην πρώτη φάση της, δηλαδή στη συλλογή υλικού και βιβλιογραφίας, η οποία δεν είναι τόσο σημαντική όσο οι επόμενες και, κατ' επέκταση, όπως είπε, δεν συντρέχει υπέρμετρη βλάβη για την ίδια. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην ενασχόλησή της με τη διδασκαλία στο πλαίσιο του πανεπιστημίου, η οποία ναι μεν βλάπτεται, αλλά, κατά τον εισαγγελέα, είναι συνέπεια του εγκλεισμού της. Τέλος, ο Ι. Προβατάρης υποστήριξε πως «εάν αφεθεί ελεύθερη, είναι πολύ πιθανόν να τελέσει νέα όμοια αδικήματα».

Με το που ανακοινώθηκε η ετυμηγορία των δικαστών, στην αίθουσα επικράτησαν αποδοκιμασίες κατά των δικαστών και οργή για τη άδικη απόφαση. Οι συγγενείς και οι φίλοι των νεαρών ξέσπασαν σε κλάματα, ενώ από το ακροατήριο φώναζαν: «Ο Τσοχατζόπουλος είναι έξω! Όλους τους αφήνετε και τα δύο παιδιά να μείνουν μέσα;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL