Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Διαφορετικοί κόσμοι συμμαχούν για την απελευθέρωση της Ηριάννας...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαφορετικοί κόσμοι συμμαχούν για την απελευθέρωση της Ηριάννας...

Σε ένα θέμα που αγγίζει όλο και περισσότερα κομμάτια της κοινωνίας, και όχι μόνο τα καλώς εννοούμενα... συνήθη ύποπτα, εξελίσσεται η ιστορία της Ηριάννας. Δίπλα στις φωνές των καλλιτεχνών, που πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις συνηθίζεται να κάνουν το πρώτο βήμα, μπαίνουν αυτές πολλών ακόμη, από χώρους που μας έχουν συνηθίσει σε εκκωφαντική σιωπή. Ένας από αυτούς, ο χώρος του αθλητισμού. Οκτώ ποδοσφαιριστές, κάποιοι από αυτούς διεθνείς με την Εθνική μας ομάδα, δηλώνουν σήμερα στην “Αυγή” ότι η αδικία στο πρόσωπο της Ηριάννας είναι αδικία εναντίον όλων μας.

Πέρα όμως από χώρους, μεμονωμένοι πολίτες, που μπορεί κατά τ’ άλλα να είναι πιο συντηρητικοί, συσπειρώνονται πίσω από το αίτημα της απελευθέρωσης όταν μαθαίνουν την ιστορία της. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές 25.000 άνθρωποι -και κάθε λεπτό που περνάει γίνονται διαρκώς περισσότεροι- είχαν υπογράψει για να μπει τέλος στο μαρτύριο μιας νέας επιστημόνισσας, που δεν πήγε στο εξωτερικό, αλλά έμεινε εδώ στην Ελλάδα και αυτό της ξεπληρώνεται με 47, τουλάχιστον, μέρες φυλάκισης.

«Προφανώς έχουμε ένα κατεστραμμένο δείγμα DNA, όχι πλήρες» δήλωνε την Κυριακή 25 Ιουνίου στην “Αυγή” ο Γρηγόρης Λέων εκπροσωπώντας ένα άλλο κομμάτι της επιστημονικής κοινότητας, ως καθηγητής Ιατροδικαστικής στην ΕΛ.ΑΣ. και πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας. Την αδικία έχει υπογραμμίσει και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης λέγοντας ότι “δεν πρέπει να σιωπούμε”.

Στην υπόθεση της Ηριάννας αυτό που “ενώνει” είναι το εξόφθαλμα άδικο. Οι δικαστικές αποφάσεις συνιστούν το αδιανόητο, με το να τιμωρείται κάποιος επειδή έχει σχέση με αναρχικό, και θίγουν το αυτονόητο βάζοντας ένα οπισθοδρομικό ερώτημα να αιωρείται πάνω από την κοινωνία: Είμαστε “αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου” ή τελικά “ένοχοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου”; Με βάση το πώς λειτουργούν τα πράγματα τώρα, “είμαστε όλοι ύποπτοι” για την αντιτρομοκρατική, διαπιστώνει μιλώντας στην “Α” ο καθηγητής Δημήτρης Ουλής.

Για να μην νιώθουμε όλοι ύποπτοι, για να απαντηθούν τα αυτονόητα σε επίπεδο δικαίου και για να γυρίσει η Ηριάννα στην κανονική ζωή, διαφορετικοί κόσμοι συμμαχούν και ορθώνουν το ανάστημα της επώνυμης γνώμης τους. Είτε με μια υπογραφή, είτε με μια δήλωση. Αυτούς τους διαφορετικούς κόσμους, λοιπόν, επιδιώκουμε να μεταφέρουμε και στο σημερινό δισέλιδο λίγες μέρες πριν από την κρίσιμη εκδίκαση της υπόθεσής της στις 17 Ιουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL