Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Το Πεδίον του Άρεως γίνεται πάλι πάρκο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Πεδίον του Άρεως γίνεται πάλι πάρκο

Αγώνα δρόμου κάνει η Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να θεραπεύσει τις πληγές της χρόνιας εγκατάλειψης του Πεδίου του Άρεως και το πάρκο να γίνει ξανά φιλόξενο για όλους τους πολίτες, αλλά και για τα παιδιά που έχουν ανάγκη από ελεύθερους χώρους πράσινου. Εδώ και δυόμισι χρόνια η Περιφέρεια Αττικής έχει κάνει σημαντικές παρεμβάσεις με σκοπό να αναδειχθεί ο μητροπολιτικός χαρακτήρας του πάρκου. Ωστόσο, ενώ την ημέρα τα προβλήματα είναι περιορισμένα, τις βραδινές ώρες διογκώνονται. Οι καταγγελίες, μάλιστα, των κατοίκων ότι τις νυχτερινές ώρες στον περιβάλλοντα χώρο του Πεδίου του Άρεως αφενός γίνεται διακίνηση και χρήση ναρκωτικών, αφετέρου παιδιά - μετανάστες και προσφυγόπουλα εκτίθενται στην πορνεία κινητοποίησαν τη δημοτική αρχή Καμινη, η οποία ζητεί την παρέμβαση της Εισαγγελίας Αθηνών.

Περισσότερο πράσινο

Πάντως, η περιφερειακή διοίκηση εδώ και δυόμισι χρόνια έχει καταβάλει πολύ μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να μετατρέψει το πάρκο σε πόλο έλξης. Με το σκεπτικό ότι πρέπει ο κόσμος να επιστρέψει στους δημόσιους χώρους και στο πάρκο, η Περιφέρεια Αττικής έχει θέσει σε προτεραιότητα την αναζωογόνηση του πρασίνου και τον εξωραϊσμό των εγκαταστάσεων. Ήδη το τελευταίο διάστημα έχουν φυτευτεί 880 δένδρα, 9.100 θάμνοι, 440 αναρριχώμενα και 1.400 ποώδη πολυετή φυτά. Παράλληλα, έχουν κλαδευτεί 750 δένδρα και 2.800 θάμνοι. Σε όλους τους χώρους του πάρκου έχουν αναπτυχθεί 50.000 μέτρα μπορντούρας στους χώρους του γκαζόν και έχουν τοποθετηθεί 60 νέες πινακίδες, 100 κάδοι απορριμμάτων, 170 μεταλλικά και 80 πλαστικά καπάκια φρεατίων. Την καθαριότητα του πάρκου έχει αναλάβει ο Δήμος Αθηναίων.

Παράλληλα, στοίχημα που κερδήθηκε ήταν η ανακαίνιση του ιστορικού κτηρίου Οικονομίδη, με την περιφερειακή διοίκηση να εξετάζει να το αξιοποιήσει για πολιτιστικές δράσεις, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον δημόσιο χαρακτήρα του.

Στο μεταξύ, η Περιφέρεια Αττικής έχει κάνει πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων προκειμένου να προσελκύσει κόσμο στο πάρκο και να τον εξοικειώσει με τη νέα εικόνα αναζωογόνησής του. Όπως θύμισε πρόσφατα η περιφερειάρχης Ρ. Δούρου, “από την ανάληψη των καθηκόντων της η Περιφέρεια Αττικής έκανε πρωτιές έχοντας πραγματοποιήσει συνέργειες με φορείς όπως η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών η Εθνική Λυρική Σκηνή, που έδωσαν παραστάσεις στον χώρο”.

Δράσεις για την ασφάλεια

Για να εμπεδώσει την εικόνα ασφάλειας τουλάχιστον για τις ώρες της ημέρας, η Περιφέρεια Αττικής έχει υπογράψει από το 2015 μνημόνιο συνεργασίας με την Ελληνική Αστυνομία, ενώ για τις βραδινές ώρες τη φύλαξη έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία. Καθημερινά δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι και οι τουρίστες που επισκέπτονται τον χώρο. Ωστόσο, λόγω του ότι η έκτασή του είναι 230 στρέμματα, άστεγοι, τοξικοεξαρτημένοι και παραβατικοί μπαίνουν στον χώρο. Ειδικά για την αντιμετώπιση των τοξικοεξαρτημένων και την αποτροπή χρήσης ναρκωτικών, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής έχει υπογραφεί προγραμματική συμφωνία με τον Δήμο Αθηναίων, τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ. Στόχος της συνεργασίας είναι οι στοχευμένες παρεμβάσεις για την πρόληψη και την παροχή ιατρικής βοήθειας σε χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 776.433,44 ευρώ και χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

“Το Πεδίον του Άρεως έχει, φυσικά, ακόμη προβλήματα. Ακριβώς επειδή είναι ένα πολυπαραγοντικό στοίχημα, προϋποθέτει συνέργειες πολλών φορέων του Δημοσίου. Είμαστε όμως στην επόμενη μέρα” τονίζει η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμ. Κυπριανίδου, προσθέτοντας: “Με όραμα και σχέδιο, και με την κοινωνία στο πλευρό της διοίκησης, πολλά μπορούμε να κάνουμε. Με τη θετική συμβολή όλων, η Αθήνα θα αποκτήσει ξανά ένα πάρκο - πρότυπο που τόσο έχει ανάγκη”. Η αντιπεριφερειάρχης διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους πως “η ανάταξη ενός μεγάλου πάρκου στο κέντρο μιας μητρόπολης όπως η Αθήνα, σε καιρούς κρίσης, είναι για εμάς κορυφαίο και πολυπαραγοντικό στοίχημα”.

Αδρανεί η αστυνομία

Ωστόσο, τις νυχτερινές ώρες που κλείνει το πάρκο, η εικόνα στη γύρω περιοχή είναι πολύ διαφορετική. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων, όπου συζητήθηκε το θέμα, ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Ρ. Αξελός, αφού αναγνώρισε τις προσπάθειες της Περιφέρειας Αττικής, κατήγγειλε την αδράνεια της αστυνομίας. “Υπάρχει μεγάλη διαφορά τη μέρα σε σχέση με τη νύχτα στο Πεδίον του Άρεως” τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι “όταν κλείνει το πάρκο, στις 11 το βράδυ, το πρόβλημα μεταφέρεται επί της οδού Μαυροματαίων”. “Εκεί εμφανίζονται οι τοξικοεξαρτημένοι, που κάνουν τη χρήση τους, όπως και η παιδική πορνεία”, τόνισε. “Εκεί πάνε τα 'άσπρα κολάρα'. Βρίσκουν τους 'μεσάζοντες' και παραδίδουν τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών, παιδιά 15 με 16 ετών, στους τύπους με τις Mercedes” είπε ο Ρ. Αξελός.

Οι προτάσεις του περιφερειακού συμπαραστάτη

Για τη βελτίωση του Πεδίου του Άρεως, ο περιφερειακός συμπαραστάτης του πολίτη και της επιχείρησης Β. Σωτηρόπουλος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν καταγγελίες κατοίκων, συνέταξε ειδική πρόταση, η οποία κοινοποιήθηκε στην περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου. Η ειδική πρόταση προέκυψε από αυτοψία που έκανε ο ίδιος την 11η Ιουνίου του 2017. Ο περιφερειακός συμπαραστάτης υπογράμμισε ότι από το 2015 έως σήμερα “έχουν υλοποιηθεί κάποιες από τις προτάσεις του”, αλλά, όπως υποστήριξε, μεταξύ των διαμαρτυριών οι εντονότερες αφορούν “τη διεξαγωγή συναυλίας σε ώρες κοινής ησυχίας (σ.σ.: στον χώρο Green Park)", όπως και “σοβαρή επιβάρυνση του χώρου από έκνομες δραστηριότητες”.

Κατά την αυτοψία του ο περιφερειακός συμπαραστάτης διαπίστωσε ότι όντως τις ώρες της ημέρας “πολίτες διαφόρων ηλικιών κάνουν χρήση του πάρκου ως χώρου αθλητισμού (δρομείς, ποδηλάτες, αθλούμενοι), ως χώρου ψυχαγωγίας παιδιών στις παιδικές χαρές, ως χώρου ξεκούρασης και αναψυχής”. Ωστόσο, όπως αναφέρει στην έκθεσή του, “υπάρχουν μεμονωμένες πρόχειρες εγκαταστάσεις αστέγων σε μη κεντρικά σημεία του πάρκου, γεγονός που επιβάλλει την ενάσκηση αρμοδιοτήτων από το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων”. Στην έκθεση καταγράφεται ότι “υπήρξαν χρήστες ναρκωτικών ουσιών, που έκαναν χρήση ακόμη και σε κεντρικά σημεία του πάρκου, γεγονός που επιβάλλει την ενεργοποίηση υπηρεσιών και φορέων που επίσης δεν αποτελούν εσωτερικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής”.

Ο περιφερειακός συμπαραστάτης εντοπίζει προβλήματα καθαριότητας και σκουπιδιών σε εκτεταμένη έκταση μέσα στο Πεδίον του Άρεως, όπως και εκτεταμένα φαινόμενα βανδαλισμού και γκράφιτι σε μνημεία που υπάρχουν εντός του πάρκου. Αναφορικά με την αξιοποίηση των δομημένων χώρων, ο περιφερειακός συμπαραστάτης αναφέρει ότι το κτήριο Οικονομίδη έχει ανακαινιστεί, “αλλά δεν φαίνεται να αξιοποιείται”. Το ίδιο αναφέρει για το θέατρο “Αλίκη”. Ενώ για το ιστορικό κτίσμα του Μεσοπολέμου Green Park αναφέρει ότι “είναι πλήρως εγκαταλελειμμένο και καλυμμένο όλο με γκράφιτι”, παρ' ότι, όπως αναφέρει η Περιφέρεια Αττικής, έχει δεσμεύσει ποσά για την ανακαίνισή του. Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι τα τελευταία χρόνια το Green Park έχει καταληφθεί από ομάδες αντιεξουσιαστών και λειτουργεί ως στέκι, ενώ κάνουν και συναυλίες από το απόγευμα έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL