Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων υπέρ των συμβασιούχων από παράταση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων υπέρ των συμβασιούχων από παράταση

Ομόφωνα αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων την συνέχιση της παροχής εργασίας των 239 συμβασιούχων από παράταση, που απασχολούνται στην καθαριότητα του δήμου. Ενώ με ευρεία πλειοψηφία ενέκρινε την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας προσθέτοντας στο αρχικό αίτημα προς το υπουργείο Εσωτερικών για 404 θέσεις μονίμων υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτων, ακόμη 31 θέσεις, ανεβάζοντάς τες στις 435. Ωστόσο, αντεγκλήσεις μεταξύ της πλειοψηφούσας παράταξης Καμίνη και της αντιπολίτευσης προέκυψε για τους 83 συμβασιούχους καθαριότητας στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηναίων, των οποίων την Δευτέρα λύθηκαν οι συμβάσεις.
 
Θυμίζοντας ότι από το Νοέμβριο του 2016 έχει σταλεί αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών για 404 μόνιμους υπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων, η δημοτική αρχή Καμίνη εξήγησε ότι από αυτούς οι 239 προορίζονται για την υπηρεσία καθαριότητας. “Εάν καταστεί δυνατόν οι μόνιμες θέσεις στην καθαριότητα να καλυφθούν από τους υφιστάμενους συμβασιούχους, αυτό θα είναι ακόμη καλύτερο”, τόνισε ο Γ. Καμίνης. Ωστόσο, Λαϊκή Συσπείρωση, Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας και Ελληνική Αυγή ψήφισαν “παρών” επί του θέματος για τον αριθμό των 435 μόνιμων θέσεων στον δήμο, υποστηρίζοντας ότι οι αιτούμενες θέσεις θα έπρεπε να είναι περισσότερες.

Ένταση επικράτησε για αρκετή ώρα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων, όταν η Ανοιχτή Πόλη, η Λαϊκή Συσπείρωση και η Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας έθεσαν προς συζήτηση το αίτημα για συνέχιση των συμβάσεων 83 εργαζομένων στην καθαριότητα των παιδικών σταθμών του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών (ΔΒΑ). Οι συμβάσεις των 83 εργαζομένων λύθηκαν την Δευτέρα, ύστερα από απόφαση του Δ.Σ. του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών. Την πρόταση καταψήφισαν οι δυο εκπρόσωποι της Ανοιχτής Πόλης και της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Από την πλευρά τους οι 83 εργαζόμενοι στην καθαριότητα του ΔΒΑ υποστήριξαν ότι εφ’ όσον έχει γίνει χρήση των διατάξεων για την παράταση των συμβάσεων, όπως και των οδοκαθαριστών, διεκδικούν την συνέχιση των συμβάσεων. Οι παρατάξεις Ανοιχτή Πόλη, Λαϊκή Συσπείρωση και Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας επέκριναν την πρόεδρο του ΔΒΑ, Καλ. Γιαννοπούλου για “ανάλγητη” και “αντεργατική” τακτική. Ο επικεφαλής της Ανοιχτή Πόλη, Ρ. Αξελός, παρότρυνε εκ νέου την Καλ. Γιαννοπούλου να αποσύρει την απόφασή της και να κάνει χρήση του νέου νόμου για την συνέχιση των συμβάσεων. Η ίδια τόνισε ότι “εάν προχωρήσει στη συνέχιση των συμβάσεων, το προσωπικό θα πλεονάζει”

Η πρόεδρος του ΔΒΑ ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο θα τοποθετηθούν 62 μόνιμοι καθαριστές (49 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ του 2008 και 13 που έχουν κερδίσει πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις). Αυτοί θα προστεθούν στις 143 μόνιμους ήδη υπηρετούντες. Συνεπώς ο αριθμός τους θα αυξηθεί στους 205. “Εάν στους 205 προστεθούν και οι 83 συμβασιούχοι δεν θα υπάρχουν πόροι για πληρωθούν”, υποστήριξε η Καλ. Γιαννοπούλου. Στο ζήτημα παρενέβη ο Γ. Καμίνης λέγοντας πως “δεν βρέχει λεφτά”. “Αν κρίνεται ότι είναι υπεράριθμο το προσωπικό, τότε για να πληρωθεί, θα πρέπει να αυξήσουμε τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς του δήμου”, συμπλήρωσε.

Η φράση δημάρχου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, αλλά και στους συμβασιούχους, που παρευρίσκονταν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Στην παρέμβασή του ο γενικός γραμματέας του Δήμου, Λ. Καστανάκης ερμήνευσε την τελευταία διάταξη του νόμου για τους συμβασιούχους από παράταση, σημειώνοντας ότι γίνεται ρητή αναφορά μόνο στους οδοκαθαριστές και συνεπώς στη συνέχιση των συμβάσεων δεν εμπίπτουν οι καθαριστές εσωτερικών χώρων. Αντέτεινε, μάλιστα, ότι επειδή οι καθαριστές εσωτερικών χώρων δεν πληρώνονται από τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων (σ.σ. που πληρώνουν οι δημότες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ), αλλά από τον τακτικό προϋπολογισμό του Δήμου, αυτοί οι συμβασιούχοι δεν μπορούν να υπαχθούν στην διάταξη για συνέχιση των συμβάσεων.

Κι ενώ η ένταση κορυφωνόταν στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων, σαφή απάντηση επί του ζητήματος από το δήμαρχο Αθηναίων ζήτησε ο Ρ. Αξελός, προτείνοντας ονομαστική ψηφοφορία για την συνέχιση ή μη των 83 συμβασιούχων καθαριότητας του ΔΒΑ. Στο μεταξύ οι παρατάξεις Ανοιχτή Πόλη, Λαϊκή Συσπείρωση και Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας και ο ανεξάρτητος “γαλάζιος” δημοτικός σύμβουλος Χρ. Τεντόμας είχαν καταθέσει πρόταση για την συνέχιση των συμβάσεων των 83. Εν μέσω έντονης δυσφορίας από την πλευρά των εργαζομένων, η πρόταση μειοψήφησε, ενώ τα μέλη της παράταξης Καμίνη και Κακλαμάνη ψήφισαν κατά της συνέχισης των συμβάσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL