Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
6+1 προγράμματα κοινωνικού τουρισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

6+1 προγράμματα κοινωνικού τουρισμού

Ο τουρισμός είναι δικαίωμα, αλλά και διέξοδος. Σε αυτό το πλαίσιο, χθες στον 8ο όροφο του ΟΓΑ στην Πατησίων παρουσιάστηκε το νέο πακέτο προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου και συνεργατών της. Το πακέτο περιλαμβάνει 6 +1 προγράμματα, με αυτό το 1 επιπλέον να έχει ξεχωριστή σημασία, όπως υπογράμμισε η υπουργός, καθώς αφορά στοχευμένα μέτρα ανακούφισης στους σεισμοπαθείς της Λέσβου.

Από τα προγράμματα θα επωφεληθούν περισσότεροι από 330.000 ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι αγρότες. Η συνολική δαπάνη για το 2017 θα ξεπεράσει τα 14 εκατομμύρια ευρώ και αντιστοιχεί σε δελτία κοινωνικού τουρισμού, εκδρομικά πακέτα, δωρεάν βιβλία, εισιτήρια θεάτρου, σεμινάρια και χρηματικά βοηθήματα σε πολύτεκνες αγρότισσες (μητέρες με τέσσερα παιδιά και πάνω).

Βοήθημα πολυτέκνων

Σε σχέση με τη Λέσβο, ο ΟΓΑ προχωρά στην υλοποίηση έκτακτων μέτρων ενίσχυσης ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Αποφασίστηκε να αυξηθεί κατά 50% το βοήθημα στις πολύτεκνες αγρότισσες του νομού, οι οποίες θα πάρουν έτσι 1.500 ευρώ, αντί για 1.000 ευρώ που λάμβαναν παλιότερα, να διατεθούν σε όλους του δικαιούχους του νομού δωρεάν βιβλία αξίας 20 ευρώ ανά δικαιούχο και να δοθεί προτεραιότητα στις αιτήσεις των σεισμόπληκτων για οικογενειακά επιδόματα, όπως και στις αιτήσεις ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Λαμβάνονται επίσης μέτρα για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Από 900 που ήταν τα δελτία κοινωνικού τουρισμού για αγρότες στη Λέσβο, θα διατεθούν αυτή τη φορά 6.500 και ταυτόχρονα οι διανυκτερεύσεις θα αυξηθούν από 5 σε 10 για όλους όσοι επιλέξουν ως προορισμό τη Λέσβο. Κάτι που θα ισχύει και για τους κατοίκους του νησιού που θα αποφασίσουν να κινηθούν εντός αυτού. Για τους πρώτους επιδοτούνται και τα ναύλα μετακίνησης με 50 ευρώ το άτομο και 25 ευρώ το μειωμένο.

Στο σημείο αυτό και έπειτα από σχετική ερώτηση, η Θ. Φωτίου και ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας Δημήτρης Καρέλλας διευκρίνισαν ότι τα μέτρα δεν λαμβάνονται προφανώς για να λύσουν το πρόβλημα, αλλά για να λειτουργήσουν επιβοηθητικά.

Νησιά με πρόσφυγες

Από εκεί κι έπειτα, για δεύτερη συνεχή χρονιά η επιδότηση για τον κοινωνικό τουρισμό σε Βορειανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα είναι αυξημένη, σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν οι περιοχές που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού. Έτσι, ενώ η επιδότηση του ΟΓΑ φτάνει έως τα 23 ευρώ ανά άτομο κανονικά, στο ΒΑ Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα θα φτάνει στα 35 ευρώ.

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τα οφέλη θα είναι σημαντικά και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όπως αναφέρει ο ΟΓΑ μόνο από τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και εκδρομών, τοπικές κοινωνίες και τουριστικές επιχειρήσεις θα ενισχυθούν με χρηματοδοτική ένεση που μπορεί να αγγίζει τα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Πάντως ο διοικητής του ΟΓΑ Στέλιος Πλάκης τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη συμμετοχή από τον κόσμο. Παρ' ότι, όπως σημείωσε, υπήρξε αύξηση των συμμετεχόντων την τελευταία διετία, δεν καλύφθηκαν οι θέσεις που προσφέρονταν.

Στην κατεύθυνση αυτή έχουν σημειωθεί βελτιώσεις. Για πρώτη φορά φέτος οι εκδρομές θα είναι 4ήμερες με 3 διανυκτερεύσεις, ενώ παλιότερα ήταν για 1 ή 3 ημέρες.

Δικαίωμα συμμετοχής

Περίπου 1,2 εκατομμύρια ασφαλισμένοι, συνταξιούχοι και προστατευόμενα μέλη τους μπορούν να συμμετέχουν κανονικά στην κλήρωση για τη συμμετοχή τους στα προγράμματα. Προϋπόθεση για να συμμετέχουν οι ασφαλισμένοι είναι να είναι ενήμεροι και χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2016, εκτός εάν έχουν ενεργές ρυθμίσεις γι’ αυτές.

Αποκλειστικός πόρος για τον Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας του ΟΓΑ είναι η εισφορά των ασφαλισμένων, η οποία αντιστοιχεί στο 0,25% του εισοδήματός τους και σε απόλυτους αριθμούς κυμαίνεται για την πλειονότητα των αγροτών στα 12-15 ευρώ ετησίως.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από τις 7.7 μέχρι 25.7 σε όλα τα ΚΕΠ της χώρας. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους τον αριθμό ΑΜΚΑ, Α.Μ. και το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας. Μετά την επεξεργασία των αιτήσεων ακολουθεί κλήρωση με ηλεκτρονική διαδικασία. Η κατανομή των δικαιούχων γίνεται αναλογικά σε όλους τους νομούς, με προτεραιότητα σε αυτούς που δεν έχουν κληρωθεί τα τρία τελευταία χρόνια. Ξεχωριστή μέριμνα υπάρχει για τους συνταξιούχους αναπήρους, που συμμετέχουν άνευ κλήρωσης και μπορούν να συνοδεύονται από μέλος της οικογένειάς τους ή από τρίτο πρόσωπο - συνοδό.

Για το αποτέλεσμα της κλήρωσης οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν είτε μέσω της ιστοσελίδας του ΟΓΑ oga.gr είτε μέσω των ΚΕΠ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL