Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Καθαρίζει η Αθήνα από τα σκουπίδια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καθαρίζει η Αθήνα από τα σκουπίδια

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχιζόταν η αποκομιδή των σκουπιδιών από τους δρόμους της Αθήνας τις προηγούμενες μέρες, λόγω της μεγάλης συσσώρευσης απορριμμάτων ως απότοκο της 11ήμερης κινητοποίησης της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις σε μερικούς δήμους θα χρειαστούν ακόμη και οι πρώτες ημέρες της εβδομάδας για να καθαριστούν πλήρως οι δρόμοι, ενώ η αποκάθαρση της δυσοσμίας λόγω της υπερσυσσώρευσης θα διαρκέσει μερικές ημέρες ακόμη. Τα απορριμματοφόρα βγήκαν στους δρόμους ήδη από αργά το βράδυ της Πέμπτης, μετά την απόφαση αναστολής των κινητοποιήσεων κατά τη συνεδρίαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Στη συνεδρίαση αυτή, ο πρόεδρός της ΠΟΕ-ΟΤΑ και επικεφαλής της πλειοψηφίας Ν. Τράκας, επικαλούμενος τους κινδύνους για τη δημοσία υγεία και την ταλαιπωρία της κοινωνίας, εισηγήθηκε τον τερματισμό των κινητοποιήσεων και τη συνέχιση με άλλα μέσα του αγώνα για την προστασία των συμβασιούχων.

Με την εισήγησή του τάχθηκαν και οι δύο εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ που δύο ημέρες νωρίτερα είχαν τοποθετηθεί υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων (παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ., θέλοντας να θολώσει τα νερά, διέρρεε ότι οι εκπρόσωποι της ψήφισαν λευκό σε σχέση με την απεργία), ενώ υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων, αλλά όχι με ενιαία πρόταση, ψήφισαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και της ΛΑΕ.

Πάντως, από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών έσπευσε μόλις μία ημέρα μετά, την Παρασκευή, να εκδώσει εγκύκλιο προς τους δήμους και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θέτοντας αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την άμεση εφαρμογή της ψηφισθείσας διάταξης για τους συμβασιούχους, η οποία οριστικοποιήθηκε μετά τη συνάντηση της Τρίτης του Αλ. Τσίπρα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ. Έτσι, εξειδικεύοντας περαιτέρω τη σχετική διάταξη, ο Π. Σκουρλέτης καλεί άμεσα τους δημάρχους, μέχρι τις 31 Ιουλίου, να αποστείλουν τα αιτήματά τους για την άμεση κάλυψη των αναγκών των ΟΤΑ και των νομικών προσώπων αυτών με μόνιμο προσωπικό σε υπηρεσίες καθαριότητας ανταποδοτικού χαρακτήρα.

Μάλιστα, δίνει τη δυνατότητα στους φορείς να προβούν άμεσα στην τροποποίηση των ΟΕΥ και στη σύσταση νέων θέσεων σε περίπτωση που δεν υφίστανται ήδη κενές οργανικές θέσεις ανταποδοτικών υπηρεσιών στους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των ανωτέρω φορέων ή εφόσον οι ήδη προβλεπόμενες θέσεις (ακόμη κι αν πληρωθούν) δεν επαρκούν για την κάλυψη των πραγματικών τους αναγκών.

Αυστηρή είναι η προειδοποίηση του υπουργού και για το σημείο της διάταξης που αποκλείει την είσοδο ιδιωτών εργολάβων στην καθαριότητα, καθώς ξεκαθαρίζει ότι με το πέρας της όλης διαδικασίας για τη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των ανταποδοτικών υπηρεσιών καθαριότητας με ίδια μέσα των ΟΤΑ, "δεν θα δύναται στο εξής να αιτιολογηθεί η αδυναμία κάλυψης των συγκεκριμένων αναγκών με ίδια μέσα των φορέων αυτών.

Τέλος, ο Π. Σκουρλέτης καλεί τους ΟΤΑ, μέχρι την ημερομηνία κατάρτισης των προσωρινών πινάκων διοριστέων και, σε κάθε περίπτωση, όχι πέραν της 31.3.2018, να επαναφέρουν το σύνολο του προσωπικού των συμβασιούχων που τέθηκαν στο επίκεντρο μετά τη γνωστή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL