Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
O καύσωνας φεύγει, ο κίνδυνος πυρκαγιών έρχεται / Στο κόκκινο και σήμερα ολόκληρη η χώρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

O καύσωνας φεύγει, ο κίνδυνος πυρκαγιών έρχεται / Στο κόκκινο και σήμερα ολόκληρη η χώρα

Αντιμέτωπη με ένα κύμα αφρικανικού καύσωνα βρίσκεται η χώρα, καθώς ο υδράργυρος τις τελευταίες ημέρες σκαρφάλωσε ακόμα και στους 45 βαθμούς Κελσίου. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για έναν από τους ισχυρότερους καύσωνες της δεκαετίας που ενδέχεται να έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά -μεγάλη διάρκεια και υψηλές θερμοκρασίες- με τον καύσωνα που έπληξε τη χώρα τον Ιούνιο του 2007. Πάντως ο καιρός θα αρχίσει να δροσίζει σταδιακά από σήμερα το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας η θερμοκρασία θα φτάσει στα δυτικά τους 37-39 και στα υπόλοιπα τους 40-42 βαθμούς Κελσίου. Στις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει σήμερα στα δυτικά τους 33-35 και στα υπόλοιπα τους 37-39 βαθμούς Κελσίου. Από σήμερα το μεσημέρι θα αρχίσει μια σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας. Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας, της τάξης των 4 έως 6 βαθμών, από σήμερα το μεσημέρι στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα και την βορειοδυτική Πελοπόννησο. Κατά το υπόλοιπο της Κυριακής και τη Δευτέρα, η θερμοκρασία θα πέσει σταδιακά, πρώτα στα υπόλοιπα βόρεια και δυτικά, και στη συνέχεια στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Στο νότιο και ανατολικό Αιγαίο πτώση της θερμοκρασίας θα σημειωθεί την Τρίτη.

Εκτίμηση της θερμοκρασίας στο ύψος των 2 μέτρων από το έδαφος για τις 15:00 τοπική ώρα της Κυριακής (Πηγή: Σύστημα Ποσειδών)

Εκτίμηση της θερμοκρασίας στο ύψος των 2 μέτρων από το έδαφος για τις 15:00 τοπική ώρα της Δευτέρας (Πηγή: Σύστημα Ποσειδών)

Υψηλή επικινδυνότητα

Οι μετεωρολόγοι χαρακτηρίζουν το πρώτο κύμα καύσωνα ως ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο, καθώς χτύπησε τη χώρα με το «καλημέρα» του καλοκαιριού, τον Ιούνιο. Όπως λένε, κάτι τέτοιο γίνεται κάθε δεκαετία και υπενθυμίζουν το 2007, όταν η θερμοκρασία στο Θησείο είχε αγγίξει τους 44 βαθμούς Κελσίου. Σε κάθε περίπτωση, ο καύσωνας του Ιουνίου του 2007 φέρνει σε πολλούς στο μυαλό την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας και τα 48.000 καμένα στρέμματα, στην πλειονότητά τους εντός του Εθνικού Δρυμού. Σε αυτό το πλαίσιο, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς το 48ωρο Κυριακής - Δευτέρας λόγω και της αύξησης της έντασης των ανέμων.

Σύμφωνα με τον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, ο κίνδυνος σταδιακά εξαπλώνεται, με αποτέλεσμα από σήμερα το σύνολο της χώρας να αναμένεται να βρεθεί στην «κατηγορία επικινδυνότητας 3», δηλαδή υψηλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας επισκέφθηκε το Επιχειρησιακό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) και ενημερώθηκε για τον σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος σε ό,τι αφορά τη διασπορά εναέριων και επίγειων μέσων καθώς και τους σχεδιασμούς εν μέσω καύσωνα. Παράλληλα, ενημερώθηκε για επιχειρησιακά θέματα και για την εφαρμογή του νέου έργου «Ψηφιακή Υπηρεσία Ειδοποίησης και Αντιμετώπισης Πυρκαγιάς». Πρόσθετα, επισκέφθηκε το 199 ΣΕΚΥΠΣ και ειδικότερα την αίθουσα διαχείρισης δασικών πυρκαγιών, τον χώρο των αξιωματικών, των εκφωνητών και των τηλεφωνητών.

Όαση δροσιάς οι ανοιχτές κλιματιζόμενες αίθουσες

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Περιφέρεια Αττικής, η οποία έχει ήδη λάβει τα μέτρα της για τον καύσωνα. Όπως αναφέρει, κατά τη θερινή περίοδο λειτουργούν κλιματιζόμενοι χώροι για τη φιλοξενία και προστασία πολιτών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (πολύ υψηλές θερμοκρασίες - καύσωνας). Οι χώροι αυτοί, εμφανίζονται ανά Περιφερειακή Ενότητα στη διεύθυνση: Κλιματιζόμενοι χώροι για το κοινό στην Περιφέρεια Αττικής Για όσους ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να τηλεφωνούν στο 1539.

Αναλυτικά οι κλιματιζόμενες αίθουσες στους Δήμους Αθηναίων, Πειραιά και Θεσσαλονίκης:

Δήμος Αθηναίων: Μέχρι και σήμερα θα είναι ανοιχτές, από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, κλιματιζόμενες αίθουσες στις Λέσχες Φιλίας Αγίου Παύλου, Κουκακίου, Νέου Κόσμου, Παγκρατίου, Άνω Πετραλώνων, Κολοκυνθούς, Αγίου Ελευθερίου, Αγίου Μελετίου και Αμπελοκήπων. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, απευθυνθείτε στον τετραψήφιο αριθμό: 1595.

Δήμος Πειραιά: Από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ θα είναι ανοιχτή μέχρι και σήμερα κλιματιζόμενη αίθουσα στο Β1 Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης, καθώς και ολόκληρο το 24ωρο, μέχρι τη Δευτέρα, η δομή φιλοξενίας αστέγων Υπνωτήριο Πειραιάς Λιμάνι Αλληλεγγύης. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 213-2022000.

Δήμος Θεσσαλονίκης: Υπνωτήριο Αστέγων του Δήμου Θεσσαλονίκης που λειτουργεί σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ (Ανδρέου Γεωργίου 13 τηλ. 2310528811) από τις 5 μ.μ. έως την επομένη ημέρα στις 9 π.μ. Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη ΜΚΟ PRAKSIS (Μοναστηρίου 62 τηλ. 2310527938) από τις 9 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Κλιματιζόμενες αίθουσες στις έδρες των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλίας θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι και σήμερα (10 π.μ. - 9 μ.μ.).


ΛΕΖΑΝΤΑ

(Οι χάρτες έχουν θερμοκρασίες για τις 3 μ.μ. Πηγή: Σύστημα Ποσειδών)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL