Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Αντίδοτα στον καύσωνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντίδοτα στον καύσωνα

Με τη θερμοκρασία να σκαρφαλώνει στο σαραντάρι, με την πόλη να βράζει και επιπλέον να ζέχνει, καθώς τα σκουπίδια έγιναν βουνά -για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλιότεροι, οι απεργίες στην καθαριότητα γίνονται είτε Χριστούγεννα είτε κατακαλόκαιρο- με τη δουλειά να σε υποχρεώνει να βγαίνεις από το σπίτι και να κυκλοφορείς σ’ αυτή την αφόρητη πόλη, η μόνη λύση είναι να ανακαλύψεις οάσεις δροσιάς.

Κι ευτυχώς υπάρχουν, πολλές τέτοιες οάσεις. Άλλες περιποιημένες κι άλλες παρατημένες, τόσο από την Πολιτεία, όσο κι από τους πολίτες. Οάσεις δημόσιες και οάσεις ιδιωτικές. Πάρκα και θερινά σινεμά. Που δίνουν ανάσα στους μπαφιασμένους από τη ζέστη - και τη βρώμα. Κι έχουν ανάγκη την αγάπη και τη φροντίδα μας.

Δυο τέτοιες οάσεις θέλω να... διαφημίσω, επειδή τις τελευταίες μέρες μου έχουν φτιάξει το κέφι.

Η μία είναι το Άλσος Παγκρατίου, το οποίο δεν ζει πια τις παλιές του δόξες, αλλά εξακολουθεί να είναι ένας τόπος καταπράσινος, με τουλάχιστον πέντε βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία από τη γύρω πυκνοκατοικημένη γειτονιά, με πολύ λίγο κόσμο να κάνει τη βόλτα του, με παγκάκια όπου μπορείς να ξαποστάσεις και με φιλικούς περαστικούς που βγάζουν βόλτα τα επίσης φιλικά σκυλιά τους και που κατά κανόνα κρατούν κι ένα σακουλάκι στο χέρι. Μια παράκαμψη μέσα από το Άλσος μπορεί να σώσει από την απόγνωση αυτές τις καυτές ημέρες.

Η δεύτερη είναι το θερινό σινεμά στο Αττικό Άλσος στο Γαλάτσι. Τις προηγούμενες ημέρες, μάλιστα, έπαιζε και μια υπέροχη κωμωδία, το “Εκδίκηση με στιλ” με τον Μάικλ Κέιν, τον Μόργκαν Φρίμαν, την Αν Μάργκρετ κι άλλους εξαιρετικούς ηθοποιούς. Κι εκεί η θερμοκρασία είναι αισθητά χαμηλότερη, μόλις πέσει ο ήλιος, ο θεατής έχει την αίσθηση ότι η πόλη είναι πολύ μακριά. Ακόμη κι αν προβάλλεται μια ταινία που δεν είναι ακριβώς του γούστου σας, μπορείτε να το δείτε σαν εκδρομή.

Ανάλογες οάσεις υπάρχουν πολλές και σε άλλες γειτονιές. Δεν μένει παρά να τις αναζητήσετε και να τις αγαπήσετε. Και να τις αφήσετε λίγο πιο καθαρές απ’ ότι τις βρήκατε. Είναι τα καλύτερα αντίδοτα στον καύσωνα και την ασχήμια της πόλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL