Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Κοινωνία και επενδύσεις σε πρώτο πλάνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοινωνία και επενδύσεις σε πρώτο πλάνο

Ούτε μία ώρα χαμένη δεν θα αφήσει ο πρωθυπουργός

Ούτε μια μέρα δεν έχει σκοπό να αφήσει ο Αλ. Τσίπρας να πάει χαμένη μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup, που έκλεισε επιτέλους τον κύκλο της μακράς και ανηφορικής διαπραγμάτευσης αλλά και της αβεβαιότητας που αυτή η παράταση δημιουργούσε. Άλλωστε, πλέον η κυβέρνηση κινείται με ορίζοντα τη λήξη του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 και την δέσμευση των θεσμών για στήριξη της εξόδου στις αγορές πάνω σε έναν καθαρό διάδρομο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα έκλειναν στα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή της κρίσης. Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, αυτό ακριβώς δείχνει την αύξηση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, εκτιμώντας πως η καθοδική πορεία των επιτοκίων θα συνεχιστεί επιτρέποντας να διαμορφωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα ικανές συνθήκες για μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.

Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές προς τους υπουργούς του να μην ετοιμάσουν βαλίτσες για διακοπές, αλλά να σηκώσουν τα μανίκια και να εκμεταλλευτούν τον χρόνο για την επιτάχυνση του νομοθετικού έργου. Επιπλέον, όλα τα σφυριά θα χτυπάνε ώστε το μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας να αποτελέσει βάση και όχημα για το χτίσιμο του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου και του νέου παραγωγικού μοντέλου.

Δημιουργία θέσεων εργασίας, αναστροφή του brain drain, μείωση της ανεργίας, επενδύσεις με εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, συνταγματική αναθεώρηση είναι μερικοί από τους βασικούς στόχους της επόμενης περιόδου για την Αθήνα. Το κυριότερο όμως για το Μέγαρο Μαξίμου είναι η στροφή στην καθημερινότητα και τη βελτίωσή της για τους πολίτες.

Σημαντικές επαφές για επενδύσεις

Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες, μπαράζ επαφών με ξένους επενδυτές πραγματοποίησαν τόσο ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος αναχωρεί σήμερα από την Ουάσιγκτον και θα μεταβεί στο Λονδίνο, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος επέστρεψε την Παρασκευή από το Λονδίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο άνδρες βρήκαν γόνιμο έδαφος για να διατυπώσουν το θετικό μομέντουμ που παρουσιάζει σε αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία. Το θετικό είναι ότι βρήκαν ανταπόκριση από υποψήφιους επενδυτές και αυτό καθώς φαίνεται ότι έγινε αντιληπτό πως η απόφαση της 15ης Ιουνίου αποτελεί ισχυρή βάση για την αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς πλέον υπάρχει δέσμευση για εφαρμογή, η οποία μάλιστα συνδέεται με τη γαλλική πρόταση που "πέρασε" τελικά με τη ρήτρα ανάπτυξης.

Άλλωστε, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει υπάρξει σαφής βελτίωση σε σημαντικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας και συγκεκριμένα στους τομείς της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, του εξωτερικού εμπορίου, της βιομηχανικής παραγωγής και της μείωσης της ανεργίας, ενώ, όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση της Κομισιόν, το 2017 αναμένεται να είναι το πρώτο έτος που η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει σημαντικά σημάδια ανάπτυξης της τάξης του 2%.

Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότερες εκ των επιμέρους παρουσιάσεων αφορούσαν τους τομείς της ελληνικής οικονομίας με σημαντική επενδυτική προοπτική, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν ο τουρισμός και τα ακίνητα, η ενέργεια, τα τρόφιμα-ποτά, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, οι επιστήμες υγείας και τα logistics.

Σε πρώτο πλάνο η ανάπτυξη

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τις ερχόμενες ημέρες αναμένεται να έχει καταρτιστεί το μεγαλύτερο μέρος του growth plan το οποίο εκτιμάται πως θα θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός συνεκτικού εθνικού σχεδίου.

Όπως είχε αναφέρει και ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, στην κυβερνητική ατζέντα έχουν μπει τα 13 περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, ώστε να καθοριστούν σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες οι βασικές αναπτυξιακές προτεραιότητες της κάθε περιοχής και να αξιοποιηθούν άμεσα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής και της κάθε Περιφέρειας. Η έναρξη θα γίνει στις αρχές Ιουλίου στην Δυτική Μακεδονία, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα συνέδρια τόσο μέσα στο καλοκαίρι όσο και το φθινόπωρο. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος.

Την ίδια στιγμή, προχωρούν οι διεργασίες και οι επαφές που προετοιμάζουν την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Πρόκειται για αίτημα της ελληνικής πλευράς που βρήκε ανταπόκριση στο τελευταίο Eurogroup. Είναι ένα ιστορικό παράλογο, αφού η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης χωρίς Αναπτυξιακή Τράπεζα, ενώ βρίσκεται δέκα χρόνια σε βαθιά κρίση.

Όπως επισήμανε και ο πρωθυπουργός, βρίσκονται στα σκαριά, συνεργασίες και χρηματοδοτήσεις δράσεων τόσο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όσο και με άλλες αναπτυξιακές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης, αλλά και με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Στο Μαξίμου το θέμα των συμβασιούχων

Όσον αφορά το επίμαχο θέμα που έχει δημιουργηθεί με τους συμβασιούχους των δήμων, ο Αλ. Τσίπρας είναι αποφασισμένος να βρεθεί λύση στο ανώτατο επίπεδο. Ήδη από το υπουργικό συμβούλιο είχε επιφορτίσει τρεις υπουργούς, τους Σκουρλέτη, Βερναρδάκη, Γεροβασίλη, να επεξεργαστούν για λύση μέχρι το επόμενο υπουργικό.

Ωστόσο, φαίνεται πως το θέμα θα επιχειρηθεί να λυθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού με αυτό ασχολήθηκε ο Αλ. Τσίπρας αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, καθώς, μέχρι την ώρα που έκλεινε το φύλλο της “Αυγής” της Κυριακής, ήταν προγραμματισμένη σύσκεψη με τα συναρμόδια υπουργεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδεχομένως και σήμερα να έχει οριστικοποιηθεί η ρύθμιση που ήδη έχει ετοιμάσει το υπουργείο Εσωτερικών, με στόχο, να κατατεθεί στη Βουλή το συντομότερο, αύριο ή την Τρίτη.

Η υπόθεση Μαρινάκη ανάβει φωτιές στη Βουλή

Στα ύψη αναμένεται να ανέβει το πολιτικό θερμόμετρο τις επόμενες ημέρες, με το μαύρο σύννεφο της υπόθεσης του Noor1 σε πρώτο πλάνο. Η αρχή αναμένεται να γίνει αύριο στη Βουλή, όπου οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Δικαιοσύνης θα απαντήσουν σε ερωτήσεις του Άδ. Γεωργιάδη και του Π. Λαγού αντίστοιχα.

Μια υπόθεση που η Νέα Δημοκρατία σε συνεργασία με επιχειρηματικά και μιντιακά συμφέροντα έφερε στοχευμένα στην επιφάνεια προκειμένου να στοχοποιήσει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και να προκαλέσει πολιτικό ζήτημα στην κυβέρνηση. Με το Μαξίμου να ζητάει επιτακτικά από το κόμμα του Κ. Μητσοτάκη να πει ονόματα και να τοποθετηθεί επί της ουσίας σε αυτήν τη σκοτεινή και δυσώδη υπόθεση (δύο τόνοι ηρωίνης και οκτώ από τους βασικούς κατηγορούμενους μυστηριωδώς νεκροί), η Ν.Δ. επιμένει στη στοχοποίηση Καμμένου και την παρατεταμένη επί της ουσίας σιωπή.

Μια σιωπή που έσπασε αιφνιδίως το απόγευμα της Παρασκευής ο εφοπλιστής Ευ. Μαρινάκης με δήλωσή του κατά του Π. Καμμένου, στην οποία καταγγέλλει “μεθοδευμένη σκευωρία” και προανήγγειλε μηνύσεις "για τον προσδιορισμό της ευθύνης καθενός εκ των σκευωρών".

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί το πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας από τον έλεγχο που διενήργησε κλιμάκιο πριν από δύο εβδομάδες στα γραφεία του ομίλου του γνωστού εφοπλιστή έπειτα από εισαγγελική εντολή, που αφορούσε την ύπαρξη ή μη δικαιολογητικών για εμβάσματα τα οποία εξετάζεται εάν σχετίζονται με παράνομη διακίνηση καυσίμων και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, μιλώντας λίγο αργότερα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξαπέλυσε νέα πυρά στη Ν.Δ., σχολιάζοντας και όσα είπε ο εφοπλιστής. «Δύο ημέρες ρωτάμε ποιος είναι ο εντολέας της Ν.Δ. και τελικά ανέλαβε άλλος να απαντήσει εξ ονόματός της» υπογράμμισε ο εν λόγω ανώτατος παράγοντας, διαπιστώνοντας ότι “μετά τις τελευταίες εξελίξεις, είναι προφανές πως η Ν.Δ. επέλεξε να αποσυρθεί από το πολιτικό σκηνικό”.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό το ότι η πρόταση μομφής κατά του Π. Καμμένου, που είχε γίνει "σημαία" του Β. Κικίλια και των περισσότερων στελεχών της Ν.Δ., τις τελευταίες ημέρες έχει υποσταλεί αφήνοντας πίσω εσωκομματικές συγκρούσεις και άλλη μια αποτυχημένη επικοινωνιακή απόπειρα να κρέμεται πάνω από το Μοσχάτο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL