Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Παιδιά για μια εβδομάδα!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παιδιά για μια εβδομάδα!

Το μήνυμα που έφτασε πριν από λίγες ημέρες στο Facebook ήταν διακριτικό και διστακτικό: "Καλησπέρα... Ελπίζω να μην κάνω λάθος και να είστε εσείς η κόρη της κ. Ντίνας και του κ. Γιάννη... Είμαι μια απο τις συνοδούς των παιδιών που φιλοξενούνται αυτές τις ημέρες...". Λίγα λεπτά και μερικές διευκρινίσεις αργότερα, γίναμε κοινωνοί ενός μικρού θαύματος αγάπης και αλληλεγγύης που συντελείται τις τελευταίες ημέρες στη Σίφνο.

Δέκα τσακισμένα από τον πόλεμο και τις κακουχίες παιδιά, επτά κορίτσια και τρία αγόρια, όλα από το Αφγανιστάν, που από τότε που έφτασαν στη χώρα μας φιλοξενούνται στη δομή του Σχιστού, έχουν την ευκαιρία για μία εβδομάδα να είναι αυτό που πρέπει. Παιδιά. Να τσαλαβουτήσουν στη θάλασσα, να παίξουν, να γελάσουν με την ψυχή τους, να γευτούν τα τοπικά καλούδια "μέχρι σκασμού", όπως διευκρινίζουν οι συνοδοί τους, και να πάρουν αμέτρητα φιλιά, αγκαλιές και δωράκια. Όλη η τοπική κοινωνία της Σίφνου -τα εστιατόρια, τα ζαχαροπλαστεία, τα μαγαζιά με είδη δώρων, οι φούρνοι- άνοιξε διάπλατα την αγκαλιά της για να σφίξει μέσα της τον Γιουνές, τη Φατιμά, τη Νανζανίν, τον Αμίρ Χουσεΐν, που βλέπουν για δεύτερη φορά στη ζωή τους θάλασσα. Η πρώτη ήταν όταν το φουσκωτό που τα μετέφερε από τα παράλια της Τουρκίας τα ξέβρασε τρομοκρατημένα σε κάποιο ελληνικό ακρογιάλι...

Το ταξίδι τους για το όμορφο κυκλαδονήσι ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα από τον Πειραιά. Η δασκάλα συνοδός που είχε την καλοσύνη να στείλει το αρχικό μήνυμα, η Ελένη Καραγιάννη, μετέφερε μέσω της σελίδας της στο Facebook εικόνες και συναισθήματα: "Τα μάτια τους ορθανοιχτα. Το ίδιο και το στόμα τους. Τέτοιον καιρό πριν από ένα χρόνο αυτά τα δέκα παιδιά του πολέμου κοιμόντουσαν πάνω στα τσιμέντα του λιμανιού. Τώρα με το σακίδιο στην πλάτη μπαίνουμε σε ένα καράβι για να πάμε μαζί διακοπές στη Σίφνο. Συγκίνηση πολλή ξανά".

Κι όταν μετά από έξι ώρες ταξίδι επιτέλους φτάσανε: "Έχουμε εντυπωσιαστεί και συγκινηθεί από αυτό που διαπιστώσαμε πως συμβαίνει από την πρώτη στιγμή που πατήσαμε το πόδι μας στο νησί: κάτοικοι του νησιού έχουν καταφέρει να ενεργοποιησουν ολόκληρη την κοινότητα για να φροντίσουν τα παιδιά μας. Από το φαγητό, τη διαμονή, τα σνακ, τις μετακινήσεις, όλα προσφέρονται από την κοινότητα. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Εδώ και δέκα χρόνια έχουν υποδεχθεί και άλλα παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Παιδιά Ελλήνων, παιδιά μεταναστών, παιδιά με αναπηρία κ.ά." λέει η Ε. Καραγιάννη. Και προσθέτει με ενθουσιασμό: "Αν πρέπει κάποιος να επισκεφθεί τη Σίφνο για το εξαιρετικό τοπίο, μόλις απέκτησε άλλον ένα λόγο. Συμβαίνουν τελικά μικρά κοινωνικά θαύματα σε αυτήν τη χώρα, αλλά δεν υπάρχει κάποιος για να μιλήσει γι' αυτά".

Και τα παιδιά; Πώς ανταποκρίνονται οι λιλιπούτειοι φιλοξενούμενοι σ' αυτή την έκρηξη ανιδιοτελούς προσφοράς και αγάπης; "Είναι ξετρελαμένα" λέει η δασκάλα τους. "Αν είναι μία φορά δύσκολο να μαζέψεις ένα παιδί από τη θάλασσα, γι' αυτά είναι δέκα. Δεν μπορούμε να τα ξεκολλήσουμε" μας λέει από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής χαμογελώντας.

Μέσα από τα μάτια και τις αναρτήσεις της δασκάλας τους ξεδιπλώνεται η καθημερινότητα των παιδιών στα δωμάτια που φιλοξενούνται: "Ξάπλωσαν τα κοριτσάκια αφού πρώτα τακτοποίησαν τις ντουλάπες, έβαλαν στη σειρά τα μπουκαλάκια με τα σαμπουάν, τα παπούτσια ανά μέγεθος, τις οδοντόβουρτσες ανά χρώμα. Καθάρισαν το μπάνιο (χωρίς να τους το ζητήσω εγώ) και μοιράστηκαν τις δουλειές για την επόμενη ημέρα. Μέχρι να βγω από το μπάνιο, είχαν στρώσει και το δικό μου κρεβάτι. Δεκάχρονα παιδιά. Αίσθημα ευθύνης; Ευγνωμοσύνης; Ανάγκη για τάξη στον προσωπικό χώρο; Ποιος ξέρει. Δεν θα το αναλύσω. Θα ξαπλώσω με μια αίσθηση πληρότητας. Δεν θα είναι εξαιτίας του πλούσιου γεύματος που μας κέρασαν στο νησί. Χόρτασε η ψυχή μου σήμερα από τους τόσο όμορφους ανθρώπους που συνάντησα. Καληνύχτα. Πάω να ονειρευτώ έναν καλύτερο κόσμο, όπου άνθρωποι αγαπάνε πραγματικά άλλους ανθρώπους".

Και μια "μικρή" τελευταία λεπτομέρεια: Η Ελένη Καραγιάννη είναι η εκπαιδευτικός, που όταν τον περασμένο Φεβρουάριο ο χρυσαυγίτης Γιάννης Λαγός τραμπούκιζε γονείς και μαθητές σε σχολείο του Περάματος, έγραψε ένα υποδειγματικό κείμενο υπερασπιζόμενη τα προσφυγόπουλα, που έγινε viral στο Διαδίκτυο...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL