Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Χρ.Σπίρτζης: Πρέπει να ξαναχτίσουμε τη Βρίσα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρ.Σπίρτζης: Πρέπει να ξαναχτίσουμε τη Βρίσα

Ανοίγουν σήμερα ξανά οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί της Λέσβου, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι στα δημοτικά και γυμνάσια της σεισμόπληκτης περιοχής. Οι 107 μηχανικοί που βρίσκονται στο νησί και εκτελούν αυτοψίες μέχρι χθες κατέγραψαν πάνω από 1.000 ακατάλληλα σε σύνολο 1.771 κτισμάτων. Ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης ανακοίνωσε από τη Λέσβο, όπου βρέθηκε χθες, στο πλαίσιο ειδικής σύσκεψης, σειρά μέτρων για τους σεισμόπληκτους και την αποκατάσταση των ακατάλληλων κτισμάτων προτάσσοντας την ανοικοδόμηση της Βρίσας και των υπόλοιπων παραδοσιακών οικισμών.

Κατά τη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χρ. Καλογήρου, ο δήμαρχος Λέσβου Σπ. Γαληνός, εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Λέσβου και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, ο Χρ. Σπίρτζης ενημέρωσε ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα ετοιμάσει την Κοινή Υπουργική Απόφαση για οικονομική ενίσχυση των σεισμόπληκτων.

Η απόφαση θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα με αναδρομική ισχύ από την ημέρα εκδήλωσης του καταστροφικού σεισμού της 12ης Ιουνίου. Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα δώσει μάχη με τη γραφειοκρατία, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να εκδοθεί η ΚΥΑ για την ενίσχυση των σεισμόπληκτων.

Επιδότηση ενοικίου

Όπως ενημέρωσε ο υπουργός, η επιδότηση ενοικίου θα κυμανθεί από 300 έως 600 ευρώ. Ενώ για τους ιδιοκτήτες που καταστράφηκαν τα σπίτια τους και αναγκάζονται να ενοικιάζουν θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη προκειμένου να λάβουν επιδότηση ενοικίου για δύο χρόνια και, όπως είπε ο υπουργός, “ίσως χρειαστεί παράταση έως της ανακατασκευή του σπιτιού τους”. Προϋπόθεση για την έναρξη της ανακατασκευής είναι η ολοκλήρωση του δευτεροβάθμιου ελέγχου στα οικήματα από μηχανικούς και ακολούθως η οριοθέτηση της σεισμόπληκτης περιοχής.

Στη σύσκεψη ο υπουργός ενημέρωσε ότι στο κόστος ανακατασκευής των κατεστραμμένων οικημάτων θα συνυπολογιστούν η νησιωτικότητα και η ιστορικότητα του κτίσματος. Εξετάζεται η τιμή ανοικοδόμησης να προσδιοριστεί στα 1.200 ευρώ, εκ των οποίων τα 800 ευρώ θα προκύψουν από κρατική επιχορήγηση, τα 200 ευρώ από άτοκο δάνειο, τα 100 ευρώ ως επιδότηση λόγω νησιωτικότητας και υπόλοιπα 100 ευρώ ως επιδότηση που σχετίζεται από την ιστορικότητα του κτηρίου.

Πολιτιστική κληρονομιά

Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε να γίνει εξοικονόμηση πόρων από την κατεδάφιση των ετοιμόρροπων κτισμάτων. Την ευθύνη κατεδάφισης αναλαμβάνει εκ του νόμου ο δήμος Λέσβου. Όπως εξήγησε ο Χρ. Σπίρτζης (ΕΡΑ Αιγαίου) αναφορικά με το κόστος κατεδαφίσεων “στόχος είναι να πετύχουμε οικονομίες κλίμακας και οι κατεδαφίσεις να κοστίσουν πολύ λιγότερο”.

“Ένας δημόσιος φορέας θα επιτύχει πολύ καλύτερες τιμές και θα μπορεί να φυλάξει τα δομικά υλικά” υπογράμμισε. Πρόκειται για πέτρες, σπάνιες πόρτες, σιδεριές, “πολύ σημαντικά στοιχεία για τη διάσωση του οικισμού και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς”, όπως υπογράμμισε ο Χρ. Σπίρτζης.

Προτάσσοντας τις σκέψεις του για την ανοικοδόμηση του παραδοσιακού οικισμού της Βρίσας, ο Χρ. Σπίρτζης τόνισε ότι μέχρι τότε “πρέπει να βρούμε και τις διαδικασίες εκείνες για να μην ερημώσει ο οικισμός”. “Πρέπει να δούμε ποιες υποδομές και ποια δίκτυα υποδομών υπάρχουν, ποια θέλουν συμπλήρωση, ποια είναι νέα δίκτυα - και δεν είναι μόνο η Βρίσα” πρόσθεσε. Σημείωσε, πάντως, ότι από την εμπειρία σε σεισμόπληκτες περιοχές “παίρνει πολλά χρόνια να αποκατασταθούν οι ζημιές και η κανονική ζωή”.

Από τα συντρίμμια...

Όμως, ο υπουργός εμφανίστηκε αποφασιστικός λέγοντας: “Πρέπει να ξαναχτίσουμε τη Βρίσα”. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι αυτό θα επιτευχθεί μέσα από διαβούλευση με τους κατοίκους για τη “βελτίωση των χαρακτηριστικών του οικισμού”, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Επισημαίνοντας ότι ο οικισμός δεν έχει πλατεία, ο Χρ. Σπίρτζης τόνισε ότι “πρέπει να δούμε ποιοι είναι οι κοινόχρηστοι χώροι, τα δημόσια ή κοινόχρηστα κτήρια που πρέπει να έχουμε”. “Αυτά πρέπει να τα προβλέψουμε από τώρα” υπογράμμισε. Εξήγησε, όμως, ότι όσοι σεισμόπληκτοι δεν θέλουν ξαναφτιάξουν το σπίτι τους στον οικισμό της Βρίσας μπορούν να το χτίσουν σε άλλη περιοχή του νησιού.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι με ένα πρότυπο ερευνητικό έργο πρόκειται να τεθούν οι βάσεις για την ανοικοδόμηση της Βρίσας. Έχοντας την ομόφωνη γνώμη του περιφερειακού συμβουλίου, η Περιφέρεια Β. Αιγαίου υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με αντικείμενο την τρισδιάστατη χαρτογράφηση υψηλής ανάλυσης της Βρίσας.

Ακατάλληλα κτίσματα

Στη Βρίσα, που έχει πληγεί περισσότερο από όλες τις περιοχές της Λέσβου, έχουν καταγραφεί ως ακατάλληλα 374 σπίτια, 25 επαγγελματικοί χώροι, 6 εκκλησίες και 27 ακόμη κτήρια. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών, σε σύνολο 1.771 κτισμάτων τα 1.009 έχουν κριθεί ακατάλληλα. Μαζί με τη Βρίσα βαριά πλήγματα από τον σεισμό των 6,1 ρίχτερ έχουν δεχτεί και οι περιοχές όπως το Πλωμάρι (139), Ακράσι (95), Πλαγιά (73), Λισβόρι (57), Πολιχνίτο (44), Βασιλικά (28), Παλαιοχώρι (18), Μυτιλήνη (17).

Συνεχίζονται οι κατολισθήσεις

Κι όσο οι μηχανικοί συνεχίζουν τις αυτοψίες, ο χθεσινός μετασεισμός 4,9 ρίχτερ προκάλεσε επιπλέον ζημιές, αφού ενέτεινε τις κατολισθήσεις. Έτσι, λόγω κατολισθήσεων κλειστός παραμένει ο δρόμος Πλωμαρίου - Μελίντας μήκους 5,8 χμ. Προβλήματα υπάρχουν στον δρόμο Νεοχώρι - Ακράσι, όπου η Περιφέρεια Β. Αιγαίου έχει εκτελέσει τις απαιτούμενες εργασίες για την άρση των καταπτώσεων και παράλληλα προχωρά τις διαδικασίες για το έργο αποκατάστασης κατολισθήσεων.

Βαριά μηχανήματα εργάζονται για την απομάκρυνση των βράχων στον δρόμο προς τον Όλυμπο. Στο μεταξύ οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Β. Αιγαίου έχουν συντάξει την τεχνική έκθεση για άρση της επικινδυνότητας βραχώδους πρανούς στη 15η επαρχιακή οδό Άγρας - Μεσοτόπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL