Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Αυτοψία μηχανικών στη σεισμόπληκτη Λέσβο / Ακατάλληλα περισσότερα από 900 κτίσματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυτοψία μηχανικών στη σεισμόπληκτη Λέσβο / Ακατάλληλα περισσότερα από 900 κτίσματα

Πρώτο σήμα επαναφοράς στην κανονικότητα έδωσε στους σεισμόπληκτους κατοίκους της Νότιας Λέσβου η επαναλειτουργία του παραδοσιακού φούρνου στη Βρίσα, ο οποίος βγάζει πλέον ψωμί για τους κατοίκους που μπορούν να επισκεφθούν ελεγχόμενα να μπαίνουν στον οικισμό που έχει καταστραφεί κατά 80%. Οι 107 μηχανικοί συνεχίζουν τις αυτοψίες στα κτίσματα που έχουν πληγεί από τον σεισμό. Μέχρι χθες είχαν κριθεί ακατάλληλα πάνω από 900 κτίσματα.

Για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών η κυβέρνηση ενέκρινε κονδύλι 468.000 ευρώ για τον Δήμο Λέσβου. Σήμερα υπό τον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη συνεδριάζει το συντονιστικό όργανο στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου. Ο υπουργός θα έχει συναντήσεις με φορείς του νησιού και θα περιοδεύσει στη σεισμόπληκτη περιοχή.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έως χθες διενεργήθηκαν 1.631 αυτοψίες, εκ των οποίων 928 κτίσματα κρίθηκαν ακατάλληλα σε 23 περιοχές της Λέσβου. Τα περισσότερα μη κατοικήσιμα κτίσματα έχουν εντοπιστεί σε Βρίσα (384), Πλωμάρι (126), Ακράσι (90), Πλαγιά (73), Λισβόρι (57), Σταυρός (55), Πολιχνίτο (32). Περί τους 250 σεισμόπληκτους μένουν σε ξενοδοχεία που μισθώνει ο Δήμος Λέσβου. Ο δήμος έχει αναλάβει την σίτιση για 350 σεισμόπληκτους.

Πάντως, οι κατολισθήσεις συνεχίζονται κατά περιόδους στη σεισμόπληκτη περιοχή, ενώ το οδικό δίκτυο Μελίντας - Πλωμαρίου παραμένει κλειστό. Για την αντιμετώπιση των ζημιών, που έχει υποστεί η Λέσβος, το υπουργείο Εσωτερικών έχει εγκρίνει έκτακτη επιχορήγηση ύψους 300.000 ευρώ και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής 168.406 ευρώ.

Από την πλευρά της η Περιφέρεια Β. Αιγαίου έχει ζητήσει από την κυβέρνηση, εκτός από την παράταση εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων των σεισμόπληκτων, την απαλλαγή από το τέλος επανέκδοσης διπλωμάτων οδήγησης. Επίσης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου έχει ζητήσει παράταση των ελέγχων από ΚΤΕΟ έως την 31η Οκτωβρίου 2017.

“Πλέον κράτος, Τοπική Αυτοδιοίκηση, εθελοντές και ιδιωτική πρωτοβουλία έχουμε διαχειριστεί τις άμεσες ανάγκες που προέκυψαν από τον σεισμό. Τώρα μπαίνουμε σε φάση ανασύνταξης και ανασυγκρότησης, προκειμένου να εφαρμοστεί ο απαιτούμενος σχεδιασμός για την αποκατάσταση της σεισμόπληκτης περιοχής. Αυτό άλλωστε είναι το ζητούμενο. Στόχος είναι αυτή η δυσάρεστη κατάσταση, η καταστροφή να είναι η νέα αρχή” τονίζει στην “Α” η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χρ. Καλογήρου.

Άλλωστε, κατά την πρώτη του επίσκεψη στο νησί, ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης είχε δεσμευτεί για την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου για την ανακατασκευή του οικισμού της Βρίσας και τη μετατροπή του σε πρότυπο οικισμό. Παράλληλα δεσμεύτηκε για επίσπευση των μέτρων αποκατάστασης των πληγέντων. Αυτό όμως προϋποθέτει την ολοκλήρωση των αυτοψιών και του δευτεροβάθμιου ελέγχου στα κτίσματα της ευπαθούς περιοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL