Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.2°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.8°C
4 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.8°C24.1°C
4 BF 30%
Π. Σκουρλέτης: Έχουν δρομολογηθεί 2.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Σκουρλέτης: Έχουν δρομολογηθεί 2.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Πολεμικό το κλίμα την Αυτοδιοίκηση με τη συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ να μην αποδέχεται την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη για 2.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα ως αντιστάθμισμα των 6.500 κατά το ΥΠΕΣ και των 10.000 κατά την ΠΟΕ-ΟΤΑ συμβασιούχων από παράταση, που λόγω της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου οδεύουν προς την ανεργία. Αύριο η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί σε 24ωρη απεργία, με συνέχιση του αποκλεισμού των αμαξοστασίων και τα απορρίμματα στους δρόμους. Την ίδια μέρα συνεδριάζει το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ειδικά για αυτό το ζήτημα, καλώντας τον υπουργό να βρει “καθαρή λύση”.

Με την επισήμανση ότι η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των συμβάσεων από το 2015 έως 31.12.2017 και μη σύννομα τα εντάλματα πληρωμής μισθοδοσίας, ο υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε τους συνδικαλιστές ότι “η κυβέρνηση σκοπεύει να απαντήσει σε αυτή την κατάσταση πρώτα από όλα με τη δρομολόγηση μόνιμων προσλήψεων τακτικού προσωπικού στην καθαριότητα.” “Ήδη έχουν δρομολογηθεί τέτοιες προσλήψεις, περίπου 2.500 ατόμων, και περιμένουμε και τα επιπλέον αιτήματα από τους δήμους, έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά” εξήγγειλε.

Αυτή είναι η πρώτη λύση του γόρδιου δεσμού από το υπουργείο Εσωτερικών. Συνεργάτες του υπουργού υποστηρίζουν ότι “δεν υπάρχει κώλυμα για τις προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες”, γιατί, όπως υποστηρίζουν “δεν υπάγονται στους περιορισμούς του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής 2018-2021”. Όμως, αυτοδιοικητικά στελέχη εκφράζουν επιφυλάξεις για την υλοποίηση της εξαγγελίας, αφού, όπως αναφέρουν στην “Α” “οι ΟΤΑ υπάγονται στους περιορισμούς προσλήψεων που υφίστανται για τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης”. Στην περίπτωση εφαρμογής της εξαγγελίας, υπηρεσιακοί παράγοντες εξηγούν στην “Α”, ότι “η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού είναι αρκετά χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία και προϋποθέτει ότι θα έχουν συσταθεί νέες οργανικές θέσεις στους δήμους”.

Για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των δήμων στην καθαριότητα, ο υπουργός ενημέρωσε ότι οι δήμοι μπορούν άμεσα να κινήσουν διαδικασία πρόσληψης ατόμων με δίμηνες συμβάσεις. “Θα κοιτάξουμε να ενεργοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν μέχρι να καλυφθούν οι θέσεις του μόνιμου, τακτικού προσωπικού. Υπάρχουν δυνατότητες για δίμηνες συμβάσεις για να μην υπάρχει κανένα ζήτημα” είπε χαρακτηριστικά ο Π. Σκουρλέτης. Ωστόσο, όπως εξηγούν οι δήμαρχοι, “εν μέσω θερινής περιόδου, οι υπηρεσίες καθαριότητας βγαίνουν εκτός προγραμματισμού, αφού τους αφαιρείται προσωπικό και πρέπει να κινήσουν διαδικασία πρόσληψης και εκπαίδευσης του νέου προσωπικού”.

“Πάμε σε πόλεμο” έλεγαν συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ εξερχόμενοι της χθεσινής συνάντησης με τον υπουργό, δηλώνοντας ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με την εξαγγελία του, αφού δεν ανοίγει ο δρόμος για την τακτοποίηση των συμβασιούχων με μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. “Αυτό που μας είπε ο υπουργός είναι κοροϊδία για τους εργαζόμενους που τους έχουν ανανεώσει μια και δυο και τρεις φορές τις συμβάσεις. Είναι εργαζόμενοι με μισθό 620 ευρώ” είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Ν. Τράκας.

Από την πλευρά του, ο Π. Σκουρλέτης αναγνώρισε την εκκρεμότητα της καταβολής των δεδουλευμένων των συμβασιούχων από παράταση. Παρέπεμψε στην τελική απόφαση που θα λάβει το Α’ κλιμάκιο του Α’ τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. “Εκτιμούμε ότι στο κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν θα φτάσουν στο σημείο να αφήσουν τους εργαζόμενους απλήρωτους για δουλειά την οποία έχουν κάνει. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα πληρωθούν” τόνισε ο Π. Σκουρλέτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL