Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.2°C15.5°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.3°C
3 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
7 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Μαθητική πορεία στο Ρέθυμνο αύριο ενάντια στην καταδίκη των τριών μαθητών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαθητική πορεία στο Ρέθυμνο αύριο ενάντια στην καταδίκη των τριών μαθητών

Φωτογραφία αρχείου

Με κύριο σύνθημα «Όχι στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων» διοργανώνεται αύριο στις 12 το μεσημέρι, μαθητική πορεία στο Ρέθυμνο μπροστά στο Δημαρχείο, για την καταδίκη των τριών μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου σε 80 ημέρες κοινωνικής εργασίας.

Την περασμένη εβδομάδα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία σημειωτέον έχει υπηρετήσει επί σειρά ετών στην Εισαγγελία Ανηλίκων, έδωσε εντολή στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου να αιτηθεί στο δικαστήριο ανηλίκων την άρση ή τη μετατροπή του αναμορφωτικού μέτρου παροχής κοινωνικής εργασίας που επιβλήθηκε στους ανήλικους μαθητές.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ξ.Δημητρίου, το μέτρο αυτό καταστρατηγεί την αρχή της αναλογικότητας, λαμβανομένου υπόψη αφενός των συνθηκών που φέρεται ότι τελέστηκε η πράξη για την οποία δικάστηκαν και αφετέρου της προσωπικότητας και της ανηλικότητας των νεαρών.
Πάντως, ακόμη δεν έχει επικυρωθεί η άρση της καταδίκης.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου «ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας τάχθηκε ενάντια στο μαθητοδικείο και τη λογική της καταστολής, προκαλώντας τις δηλώσεις του υπουργού, περί κατάργησης του νομοθετικού πλαισίου που επιτρέπει την ποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων αλλά και την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που ζήτησε την επανεξέταση ή άρση της ποινής. Ωστόσο οφείλουμε να διευκρινίσουμε κάποιες από τις πτυχές της ιστορίας.

» Το σημαντικότερο για εμάς είναι ότι πρώτη φορά καταδικάζονται μαθητές για μια μορφή πάλης μετά από καταγγελία του ίδιου του διευθυντή τους, γεγονός το οποίο δημιουργεί δεδικασμένο και δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί από πολλούς καλοθελητές στο μέλλον. Η πάλη για την ανατροπή της καταδικαστικής απόφασης πρέπει να βρει την εκπαιδευτική κοινότητα συσπειρωμένη».

Η ΕΛΜΕ τονίζει ακόμη πως «η δικαιοσύνη κάθε άλλο παρά τυφλή αποδείχτηκε. Επέβαλλε στους μαθητές ποινές προς παραδειγματισμό με σαφή στόχο τη νουθέτηση του μαθητικού κινήματος ενώ εμείς, ως λειτουργοί της εκπαίδευσης, εκτός από την καθημερινή μάχη που δίνουμε για τη μόρφωση των μαθητών μας ώστε να γίνουν δημοκρατικοί και συνειδητοί πολίτες, έχουμε χρέος να στεκόμαστε πλάι τους τόσο στις σωστές όσο και στις λάθος επιλογές τους. Με μοναδικά εργαλεία τον διάλογο, το σεβασμό και την υπεράσπιση των συλλογικών-δημοκρατικών διαδικασιών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL