Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Ξεκινούν οι Πανελλαδικές - Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεκινούν οι Πανελλαδικές - Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι

Ανοίγει σήμερα, Τρίτη, η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων θα εξεταστούν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, όπου περιλαμβάνει τη γραπτή έκθεση, αλλά και ερωτήσεις κατανόησης, γραμματικής και σύνταξης. Την Τετάρτη θα εξεταστούν στο ίδιο μάθημα οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων.

Το 2016 το ζητούμενο της έκθεσης στα ημερήσια ΕΠΑΛ (με το νέο σύστημα εξέτασης των 4+1 μαθημάτων) ήταν το εξής: «Είστε ομιλητής/τρια σε μια σχολική εκδήλωση με θέμα τη σχέση των νέων με το διαδίκτυο. Στην  ομιλία που θα γράψετε για να εκφωνήσετε στους συμμαθητές σας, να αναλύσετε τους κινδύνους που απειλούν την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο και να προτείνετε τρόπους προστασίας από αυτούς   (400-500 λέξεις).

Το προγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων εδώ

Για τους υποψηφίους των ημερήσιων ΓΕΛ με το νέο σύστημα το θέμα ήταν: «Σε ομιλία 500-600 λέξεων θα γράψετε για να εκφωνήσετε σε εκδήλωση του σχολείου σας, με θέμα τις ανθρώπινες σχέσεις στη σύγχρονη εποχή, να εκθέσετε:

α) τα χαρακτηριστικά της γνήσιας φιλίας, όπως εσείς την αντιλαμβάνεστε και
β) την άποψή σας σχετικά με τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης/διαδικτύου στη δημιουργία σχέσεων φιλίας».

Πέρυσι τα θέματα χαρακτηρίσθηκαν γενικά ως εύκολα από εκπαιδευτικούς και αναλυτές, δεδομένου ότι για πρώτη φορά εφαρμόστηκε το νέο σύστημα εξέτασης. Φέτος δεν αναμένεται να αυξηθεί ιδιαίτερα ο βαθμός δυσκολίας, όπως εκτιμούν. Βέβαια, κανείς ποτέ δεν μπορεί να γνωρίζει μιας και τα θέματα μένουν επτασφράγιστο μυστικό ως την τελευταία στιγμή.

Οδηγίες για την ώρα της εξέτασης

1. Στο εξώφυλλο του φύλλου απαντήσεων να γράψετε το εξεταζόμενο μάθημα. Στο εσώφυλλο πάνω-πάνω να συμπληρώσετε τα ατομικά στοιχεία σας και στην αρχή των απαντήσεών σας να γράψετε πάνω-πάνω την ημερομηνία και  το εξεταζόμενο μάθημα. Να μην αντιγράψετε τα θέματα στο τετράδιο και να μη γράψετε πουθενά στις απαντήσεις σας το όνομά σας.

2. Να γράψετε το ονοματεπώνυμό σας στο πάνω μέρος των φωτοαντιγράφων αμέσως μόλις σας παραδοθούν. Τυχόν σημειώσεις σας πάνω στα θέματα δεν θα βαθμολογηθούν σε καμία περίπτωση. Κατά την αποχώρησή σας να παραδώσετε μαζί με το τετράδιο και τα φωτοαντίγραφα.

3. Να απαντήσετε στο τετράδιό σας σε όλα τα θέματα μόνο με μπλε ή μόνο με μαύρο στυλό με μελάνι που δεν σβήνει.

4. Κάθε απάντηση τεκμηριωμένη είναι αποδεκτή.

5. Διάρκεια εξέτασης: τρεις (3) ώρες μετά τη διανομή των φωτοαντιγράφων.

Στο τέλος Αυγούστου ανακοινώνονται οι βάσεις

Φέτος 104.985 υποψήφιοι θα διαγωνιστούν για 70.728 θέσεις στα ΑΕΙ. Οι πανελλαδικές διεξάγονται πιο αργά από άλλες χρονιές, δεδομένου ότι προηγήθηκαν οι ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις. Ο βαθμός απόλυσης στα μαθήματα δεν προσμετράται για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια, επομένως η διαδικασία ορίζεται ως διαγωνιστική.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας διαβεβαιώνουν ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να δοθούν τα αποτελέσματα στη δημοσιότητα την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, πριν ξεκινήσουν οι επαναληπτικές πανελλαδικές. Και για να ξεκινήσει η διαδικασία των ηλεκτρονικών εγγραφών στα ΑΕΙ και για να πάρουν σειρά εξέτασης οι υποψήφιοι των επαναληπτικών εξετάσεων.

Οι βάσεις καθορίζονται από τρεις παράγοντες: βαθμός δυσκολίας εξεταζόμενων μαθημάτων, αριθμός υποψηφίων που θα δηλώσουν κάθε σχολή, σειρά προτίμησης των τμημάτων στα Μηχανογραφικά Δελτία. Ο τελευταίος θεωρείται αστάθμητος παράγοντας.

Τον Σεπτέμβρη οι επαναληπτικές

Οι υποψήφιοι πρώτη φορά μετά από χρόνια δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν επαναληπτικά παρά μόνο τον Σεπτέμβριο, μαζί με τους ομογενείς, διεκδικώντας ειδικό ποσοστό 0,5% επί των θέσεων εισακτέων. Εκπαιδευτικοί αναλυτές συνιστούν, πάντως, στους μαθητές να αποφύγουν τη διαδικασία των επαναληπτικών εξετάσεων, παρά μόνο αν παραστεί ανάγκη. Κι αυτό γιατί οι υποψήφιοι θα μπορούν να διεκδικήσουν μόνο δύο θέσεις ανά τμήμα μέσα από τις επαναληπτικές εξετάσεις: μια αυτοί των ΓΕΛ και μία εκείνοι των ΕΠΑΛ. Κι αυτό, αν πιάσουν τη "βάση" που καθορίστηκε από τη διαγωνιστική διαδικασία του Ιουνίου.

Εξαίρεση θα είναι ελάχιστες σχολές και τμήματα των οποίων οι εισακτέοι υπερβαίνουν τους 400 -μόλις 34 στα 468 συνολικά. Σε αυτές εντάσσονται η Νομική Αθήνας και η Νομική Κομοτηνής. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο να δηλώνουν συμμετοχή στην επαναληπτική εξέταση ως και 1.000 υποψήφιοι ανά έτος -αριθμός υπερβολικά μεγάλος για να δικαιολογήσει απλές ασθένειες, όπως επισημαίνουν εκπαιδευτικοί με εμπειρία. Για φέτος συστήνουν στους μαθητές να συμμετέχουν κανονικά στη διαδικασία, μιας και τα θέματα εκτιμάται πως θα είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας.

Χρήσιμες πληροφορίες

* Η συμμετοχή στις πανελλαδικές κατοχυρώνεται με την εξέταση σε τουλάχιστον ένα μάθημα της Ομάδας Προσανατολισμού που έχει επιλέξει ο υποψήφιος.

* Αν δεν προσέλθει υποψήφιος σε εξέταση μαθήματος, κρίνεται ότι εξετάστηκε και βαθμολογήθηκαν μηδέν (0).

* Κατά την είσοδο αίθουσα εξέτασης δεν επιτρέπεται να έχουν οι υποψήφιοι βιβλία, σημειώσεις, κινητά τηλέφωνα, διορθωτικό υγρό, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών, άλλα αντικείμενα ή οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι δολιεύεται τις εξετάσεις.

* Η Υ.Α. με επιπλέον πληροφορίες και τον αριθμό εισακτέων και υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2017 εδώ

Ψυχολογική υποστήριξη

Τεχνικές χαλάρωσης και συμβουλές προετοιμασίας δίνουν στους μαθητές οι ειδικοί του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Τζάνειου Νοσοκομείου. Στο σχετικό σύνδεσμο από την ιστοσελίδα του νοσοκομείου www.tzaneio.gr (με θέμα «το Τζάνειο Πειραιά συνοδοιπόρος των υποψηφίων και γονέων στις πανελλήνιες εξετάσεις») οι μαθητές μπορούν να μάθουν «να ελέγχουν το "τέρας" που λέγεται άγχος». Τα τηλέφωνα στα οποία μπορούν να καλούν υποψήφιοι και γονείς για υποστήριξη: 210-45.92.974, 210-45.92.953, 210-45.92.963)

Η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, θέτει σε λειτουργία από την ερχόμενη Δευτέρα 5/6 έως και τις 15/6, από τις 8 π.μ. έως τις 10 μ.μ., ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης των υποψηφίων (2813 404469 και 2813 404470).

Οι υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας του νοσοκομείου Λάρισσας «Κουτλιμπάνειο & Τριανταφύλλειο» θα βρίσκονται στη διάθεση των μαθητών που λαμβάνουν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις μέσω 24ωρης γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης.

Έτσι μαθητές της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα μπορούν να απευθύνονται από 4 Ιουνίου έως και 25 Ιουνίου στις εξής Υπηρεσίες:

-    Κέντρο Ψυχικής Υγείας για τις καθημερινές (6,7,8,9, & 12,13,14,15,16 & 19,20,21,22,23 Ιουνίου) στο τηλέφωνο 2410669221.

-    Π.Γ.Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ για τις αργίες (4,5, & 10,11 & 17,18 & 24,25 Ιουνίου) στο τηλέφωνο 2413501041. Οι εν λόγω Υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες για τηλεφωνική και δια ζώσης υποστήριξη εφόσον χρειαστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL