Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
Το Golden Dawn Watch η απάντηση στα hoaxes
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Golden Dawn Watch η απάντηση στα hoaxes

Ο προβληματισμός δεδομένος: Πόσο μπορούμε να εμπιστευόμαστε το αχανές Διαδίκτυο για την ενημέρωσή μας; Πώς ξεχωρίζουμε το γεγονός από την "τρολιά"; Πώς διακρίνουμε την αλήθεια πίσω από το ψέμα; Στον αντίποδα του κατακλυσμού των ειδήσεων και "ειδήσεων", των πληροφοριών και "πληροφοριών" που διαχέονται καθημερινά στο Διαδίκτυο, το Golden Dawn Watch κερδίζει καθημερινά τη μάχη της έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης για ένα θέμα που για τη συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ παραμένει ανύπαρκτο: την δίκη της Χρυσής Αυγής, ίσως τη σημαντικότερη ποινική διαδικασία των τελευταίων ετών.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που συγκροτήθηκε από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Παρατηρητήριο για τον Φασιστικό και Ρατσιστικό Λόγο στα ΜΜΕ που λειτουργεί υπό το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας - Πειραιά και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων. Όπως αναφέρουν οι συμμετέχοντες σχετικά "η δημοσιότητα είναι πολύ βασική εγγύηση για να αποκαλυφθεί και να μείνει η δράση της Χρυσής Αυγής στο φως. Γιατί ο φόβος δεν μας σταματάει, αλλά μας κινητοποιεί".

Κύρια έκφανση της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ιστοσελίδα goldendawnwatch.org, για το περιεχόμενο της οποίας είναι υπεύθυνη συντακτική ομάδα. Ταυτόχρονα, έχει στηθεί ιστοσελίδα στο Facebook την οποία ακολουθούν σε καθημερινή βάση 14.566 άτομα αλλά και στο Twitter με 6.092 ακόλουθους.

Στο Golden Daw Watch λειτουργεί ομάδα υποστήριξης που επεξεργάζεται και ανεβάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε πραγματικό χρόνο, σχεδόν λεπτό προς λεπτό, ό,τι συμβαίνει σε κάθε δικάσιμο, ενώ η ομάδα υποστηρίζεται από τέσσερις δικηγόρους με κυλιόμενες βάρδιες ανά δικάσιμο. Όσοι παρακολουθούν τις συγκεκριμένες σελίδες πολλές φορές αναμεταδίδουν από τους προσωπικούς τους λογαριασμούς στιγμιότυπα της δίκης, με αποτέλεσμα η πληροφόρηση να διαχέεται σε τεράστιο αριθμό ατόμων. Αν κάποιος έχει παραστεί έστω και σε μία συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, σίγουρα θα έχει παρατηρήσει στα μπροστινά έδρανα ένα ή δύο άτομα κάθε φορά που τα χέρια τους βγάζουν σπίθες στα πληκτρολόγια των υπολογιστών, προκειμένου να μη χαθεί ούτε μισή ουσιαστική λεπτομέρεια της διαδικασίας...

Σύμφωνα με την Ελευθερία Κουμάντου, δημοσιογράφο στον Αθήνα 9,84 και μέλος Golden Dawn Watch, "Όσο περνάει ο καιρός, οι ακόλουθοι του Παρατηρητηρίου αυξάνονται, όπως και η διάδραση, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται για όσα συμβαίνουν στη δίκη".

Όπως αναφέρεται στην κεντρική ιστοσελίδα της οργάνωσης, "στόχος μας είναι να δημοσιοποιούνται όλα τα στοιχεία που αφορούν τη δράση της Χρυσής Αυγής και να φωτιστούν όλες οι πτυχές της δίκης, να έχει κάθε πολίτης, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διαρκή και αξιόπιστη πληροφόρηση για όλα όσα συμβαίνουν εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας, σε όλη τη διάρκεια της δίκης, να παρέχονται αναλύσεις από ειδικούς, νομικούς και παρατηρητές, να μείνουν η Χρυσή Αυγή και η δράση της στο φως".

Από τη συνεχή παρακολούθηση της δίκης, από το πρώτο λεπτό της πρώτης συνεδρίασης στις 20 Απριλίου 2015 μέχρι το τέλος, προκύπτουν επίσης:

* Η δημοσίευση, έπειτα από κάθε δικάσιμη μέρα, μιας συνοπτικής αναφοράς, η μετάφραση της αναφοράς αυτής στα αγγλικά, ώστε να ενημερώνεται και το διεθνές κοινό.

* Η δημοσιοποίηση σε τακτά χρονικά διαστήματα μιας αξιολόγησης δημοσιευμάτων του ελληνικού Τύπου σχετικά με τη δίκη της Χρυσής Αυγής, που θα γίνεται από ομάδα εργασίας του Παρατηρητηρίου για τον Φασιστικό και Ρατσιστικό Λόγο στα ΜΜΕ.

Η πρωτοβουλία στηρίζεται ήδη από αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις, από ιδρύματα, ΜΚΟ, ομάδες πολιτών και οργανώσεις μεταναστριών και μεταναστών με ποικίλους τρόπους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL