Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Αθώος ο Πέτρος Καπετανόπουλος που δεν κοίταξε τη δουλειά του...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αθώος ο Πέτρος Καπετανόπουλος που δεν κοίταξε τη δουλειά του...

Νίκη της αλληλεγγύης και του κινήματος συνιστά η χθεσινή απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθήνας με την οποία αθωώθηκε ομόφωνα ο Πέτρος Καπετανόπουλος, ο οποίος είχε την ατυχία να ζήσει σε καφκική διάσταση την κρατική αυθαιρεσία.

Η εξωπραγματική περιπέτεια του Π. Καπετανόπουλου ξεκίνησε ένα ήσυχο βράδυ του Ιουλίου του 2012, όταν ο ίδιος μαζί με τη γυναίκα του μόλις είχαν κοιμίσει το μωρό τους. Ξαφνικά ακούστηκε φασαρία στη γειτονιά και ο Καπετανόπουλος κατέβηκε για να δει τι συμβαίνει. Τότε αντίκρυσε έναν μετανάστη (που, όπως έμαθε αργότερα, κατηγορούνταν για την κλοπή μιας τσάντας) τον οποίο είχαν ρίξει στο έδαφος τέσσερις άνδρες της ομάδας Δέλτα, αφού του είχαν φορέσει χειροπέδες. Ένας από αυτούς μάλιστα τον πατούσε στην κοιλιά. Ο Καπετανόπουλος, έκπληκτος, διαμαρτυρήθηκε και ρώτησε ευγενικά γιατί τον βασανίζουν αφού έχει ήδη συλληφθεί και φοράει χειροπέδες.

Η αντίδρασή του -αντίδραση που θα είχε πιθανότατα ο καθένας από εμάς- οδήγησε στη σύλληψή του και στην παραπομπή του με τις πλημμεληματικές κατηγορίες της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης, της αντίστασης κατά της αρχής και της απόπειρας απελευθέρωσης κρατουμένου! Κρατήθηκε όλο το βράδυ στο αστυνομικό τμήμα και την επομένη οδηγήθηκε στην Εισαγγελία, όπου εκεί η κατηγορία... αναβαθμίστηκε, αφού η εισαγγελέας σχημάτισε κοινή δικογραφία με τον μετανάστη και του απέδωσε την κακουργηματική κατηγορία της απλής συνέργειας σε ληστεία!

Ο άνδρας που αρνήθηκε να "κοιτάξει τη δουλειά του" είχε την επιπλέον ατυχία να είναι δημόσιος υπάλληλος και τέθηκε αυτοδικαίως σε προσωρινή αργία, όπως προβλέπει ο τροποποιημένος με το τρίτο Μνημόνιο Κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων, στερούμενος παράλληλα τις αποδοχές του, που ήταν και η μόνη βιοποριστική πηγή της οικογένειάς του!

Ωστόσο δεν ήταν μόνος. Ένα κύμα συμπαράστασης "έπνιξε" τον Π. Καπετανόπουλο. Η ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ Μ-Λ, οι Οικολόγοι Πράσινοι, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, φίλοι και συνάδελφοι του Π. Καπετανόπουλου στάθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του, όπως ακριβώς και χθες στο δικαστήριο, όπου η δίκη του έγινε σ' ένα κατάμεστο από αλληλέγγυους ακροατήριο. Όπως κατά καιρούς έχουν τονίσει, "πλέον δεν συζητάμε για την αναγκαιότητα τού να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας, αλλά για να αντιμετωπίσουμε κατάματα μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια να γίνουμε όλοι κτήνη"....

Την αθώωση του Π. Καπετανόπουλου ζήτησε νωρίτερα η εισαγγελέας της έδρας, ενώ για την κακουργηματική κατηγορία που αντιμετώπιζε είχε ήδη απαλλαχθεί με βούλευμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL