Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Δραπέτες μιας συμφωνίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δραπέτες μιας συμφωνίας

Νεκρός βρέθηκε νεαρός πρόσφυγας χθες τα ξημερώματα κοντά στην περιοχή του σταθμού Διαλογής Κορδελιού. Ο άτυχος άνδρας, ηλικίας περίπου 30 χρονών, έφερε εγκαύματα και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, είναι πιθανόν ο θάνατός του να προήλθε από ηλεκτροπληξία στην προσπάθειά του να ανεβεί σε κάποιο βαγόνι τρένου που είχε για προορισμό κάποια χώρα των Βαλκανίων. Σύμφωνα με το αστυνομικό δελτίο, “το πτώμα του εντοπίστηκε από ομοεθνείς του και μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του”. Ένας ακόμη θάνατος που πέρασε στα ψιλά της καθημερινότητας, όπως επίσης στα ψιλά συνηθίσαμε να περνά και η αγωνία των δεκάδων χιλιάδων στην Ελλάδα εγκλωβισμένων προσφύγων, πολλοί εκ των οποίων εξακολουθούν να αναζητούν διόδους διαφυγής προς τη Δύση, πέραν των νόμιμων διαδικασιών.

Όπως στα ψιλά περνούν και οι καθημερινές συλλήψεις προσφύγων και μεταναστών στα παράλια της Δυτικής Ελλάδας, καθώς και οι εξαρθρώσεις κυκλωμάτων που επιχειρούν να “βγάλουν” κόσμο μέσα σε αμπάρια πλοίων και καρότσες φορτηγών από τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας. Τουλάχιστον 1.000 ήταν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που εμποδίστηκαν να φύγουν από τη χώρα τους πρώτους μήνες του 2017. Άγνωστος, όμως, ο αριθμός αυτών που καθημερινά τα καταφέρνουν να περάσουν στην Ιταλία ή σε κάποια βαλκανική χώρα, κάνοντας έτσι ένα βήμα πιο κοντά προς τον τελικό προορισμό που συνήθως είναι κάποια χώρα της κεντρικής ή βόρειας Ευρώπης. Καθημερινοί "δραπέτες" της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας που ρισκάρουν συχνά τη ζωή τους σε ένα ταξίδι που στην καλύτερη περίπτωση θα τους φέρει και πάλι πίσω στην Ελλάδα ως πρώτη χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρά τις προσπάθειες ενημέρωσης των ανθρώπων αυτών για τις προοπτικές, ένας σημαντικός αριθμός εξ αυτών αρνείται να αποδεχθεί την λογική των κλειστών συνόρων που η Ε.Ε. επέλεξε για να ελέγξει και να φρενάρει τη ροή των προσφύγων και των μεταναστών προς την καρδιά της Γηραιάς Ηπείρου. Παρά τις απαγορεύσεις, τα συρματοπλέγματα και τις περιπολίες της Frontex η ροή αυτή δεν δείχνει να σταματά, καθώς είναι πολλοί αυτοί που αρνούνται να συμβιβαστούν με την ιδέα της παραμονής τους στην Ελλάδα και ψάχνουν στα κρυφά, περάσματα και χαραμάδες στα τείχη της Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL