Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Σ. Φάμελλος προς τους δημάρχους της Αττικής: / Σ. Φάμελλος προς τους δημάρχους της Αττικής: Να αλλάξουμε σελίδα στη διαχείριση απορριμμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σ. Φάμελλος προς τους δημάρχους της Αττικής: / Σ. Φάμελλος προς τους δημάρχους της Αττικής: Να αλλάξουμε σελίδα στη διαχείριση απορριμμάτων

Αυστηρή προειδοποίηση προς τους δημάρχους της Αττικής να επιταχύνουν τις ενέργειές τους στην κατεύθυνση της οικολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων, προκειμένου η χώρα να αποφύγει τα πρόστιμα από την Ε.Ε. το 2020, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος μιλώντας χθες σε ειδική εκδήλωση. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να εκχωρηθούν τα πρώτα 150 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Αττικής για την υλοποίηση έργων.

“Χρειάζονται δράσεις από τώρα για να μην έρθουν πρόστιμα το 2020” τόνισε ο Σ. Φάμελλος απευθυνόμενος στους αιρετούς της Αττικής και υπογράμμισε ότι από το 2017 πρέπει να ξεκινήσει η χωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων, επειδή, όπως εξήγησε, “το τέλος ταφής δεν μπορεί να αναβάλλεται”. Σημειωτέον ότι για το 2017 έχει ανασταλεί η επιβολή τέλους ταφής απορριμμάτων που θα επιβάρυνε τους δήμους με 35 ευρώ ανά τόνο απόθεσης αποβλήτων στους χώρους υγειονομικής ταφής. “Πρέπει μέχρι το 2021 να έχουμε πιάσει τους στόχους για την ανακύκλωση” τόνισε ο Σ. Φάμελλος. “Πρέπει η χώρα μας να αλλάξει σελίδα” υπογράμμισε, θυμίζοντας ότι η Ελλάδα βαρύνεται με πρόστιμα 70 εκατ. ευρώ για χωματερές, επικίνδυνα απόβλητα κ/λπ. “Σε αυτή την αλλαγή σελίδας είναι κρίσιμος ο ρόλος της αυτοδιοίκησης”, υπογράμμισε.

Δέσμη ενισχύσεων

“Είμαστε ίσως η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν κάνει χωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων” είπε ο Σ. Φάμελλος. Πρόκρινε, μάλιστα, την τροποποίηση των κανονισμών καθαριότητας που συντάσσουν οι δήμοι, προκειμένου να υποχρεωθούν οι επαγγελματίες στον χώρο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος να κάνουν διαλογή στην πηγή διαχωρίζοντας τα βιοαπόβλητα από τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Εξειδικεύοντας τις δράσεις του εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος χαρακτήρισε “ευαγγέλιο” για τους δήμους τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων, που έχουν ήδη καταρτίσει. Σε αυτό το πλαίσιο εξήγγειλε ότι προκειμένου οι δήμοι να μπορούν να υλοποιήσουν έργα, μέσω ΥΜΕΠΕΡΑΑ θα δοθούν 10 εκατ. ευρώ για την επικαιροποίηση των μελετών των τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι την επόμενη εβδομάδα οι αναπληρωτές υπουργοί Περιβάλλοντος και Οικονομίας θα υπογράψουν ΚΥΑ για την εκχώρηση των πρώτων 150 εκατ. ευρώ στο ΠΕΠ Αττικής προκειμένου η Περιφέρεια να υλοποιήσει έργα για τη διαχείριση απορριμμάτων. Στηλίτευσε, μάλιστα, το γεγονός ότι την προηγούμενη περίοδο η Πολιτεία δεν είχε εξασφαλίσει κοινοτικούς πόρους για τη διαχείριση απορριμμάτων. Σημείωσε, όμως, ότι πλέον η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας είναι εντός των προθεσμιών για την αιρεσιμότητα και τη δυνατότητά της να εντάξει έργα για τη διαχείριση απορριμμάτων.

Παράλληλα, ο Σ. Φάμελλος ανακοίνωσε ότι μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) θα δοθούν για όλους τους δήμους της χώρας 24 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 10 εκατ. ευρώ θα είναι προγραμματισμένα για την Αττική, προκειμένου να υλοποιηθούν οι δράσεις για τα πράσινα σημεία, ρεύματα συλλογής αποβλήτων. Ενώ για την εμπορία παραγώγων από βιοαπόβλητα (RDF, κόμποστ) υποστήριξε ότι πρέπει αυτά να διοχετευθούν στην τσιμεντοβιομηχανία προκειμένου να γίνει στροφή στα εναλλακτικά καύσιμα.

Νομοθετικές πρωτοβουλίες

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ενημέρωσε ότι στην επικαιροποίηση του νόμου για την ανακύκλωση θα προβλέπεται η εκχώρηση θεσμικών αρμοδιοτήτων στους δήμους για πώληση υλικών και την πάταξη εισφοροδιαφυγής του ρυπαίνοντος. Επίσης, εξήγγειλε αναμόρφωση του συστήματος των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) προκειμένου οι δήμοι που στέλνουν για ταφή μικρότερο όγκο απορριμμάτων να πληρώνουν χαμηλότερη συνδρομή στον ΦΟΔΣΑ.

Ειδικά για τα επικίνδυνα απόβλητα θύμισε ότι στη χώρα επιβλήθηκε πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ, δεσμευόμενος ότι η Πολιτεία θα δράσει για να εξαλειφθεί η περιβαλλοντική ρύπανση. Στο θέμα του μητρώου αποβλήτων, ο Σ. Φάμελλος ενημέρωσε για την παράταση των εγγραφών των παραγωγών αποβλήτων έως τις 20 Ιουλίου αφού οι εγγραφές ξεπερνούν τις 20.000. Μάλιστα γι’ αυτό το ζήτημα ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ Δημ. Πολιτόπουλος εξήγησε ότι μέσω του μητρώου των αποβλήτων θα αποδοθούν περί τα 15 εκατ. ευρώ στους δήμους.

Ρ. Δούρου: Οφείλουμε να κερδίσουμε χρόνο

Θυμίζοντας ότι σε χρόνο ρεκόρ συντάχθηκε και εγκρίθηκε το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής, η περιφερειάρχης Ρ. Δούρου υπογράμμισε ότι οι στόχοι της ανακύκλωσης “δεν είναι μαξιμαλιστικοί”. Αναφέρθηκε στην ακύρωση των έργων ΣΔΙΤ “επειδή ο σχεδιασμός είχε ως βάση τις εγγυημένες ποσότητες” και γι’ αυτό “ουδείς τόλμησε να προσφύγει ενάντια σε αυτή την απόφαση”. “Τώρα είμαστε σε φάση υλοποίησης του περιφερειακού σχεδίου” υπογράμμισε η περιφερειάρχης. “Οφείλουμε να κερδίσουμε τον χρόνο που χάσαμε τόσες δεκαετίες τώρα. Να κερδίσουμε τη ζωή των παιδιών μας, που τίθεται εν κινδύνω στην Ψυττάλεια αλλά και στη Φυλή. Και αυτή τη φορά πρέπει να τα καταφέρουμε. Γιατί δεν έχουμε πια ούτε άλλοθι, ούτε δικαιολογίες” υπογράμμισε.

ΧΥΤΑ Φυλής

Στο φλέγον ζήτημα του ΧΥΤΑ Φυλής απάντησε η αντιπρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής Αφρ. Μπιζά, ενημερώνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επιδημιολογική μελέτη στη γύρω περιοχή της Φυλής.

Αφού εξήγησε ότι “η μοναδική σχεδόν εγκατάσταση που υλοποιήθηκε από τον προηγούμενο περιφερειακό σχεδιασμό είναι η ΟΕΔΑ Φυλής”, η Αφρ. Μπιζά τόνισε ότι “Η χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Φυλής σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό και με την πορεία των ήπιων δράσεων για τη διαχείριση απορριμμάτων (διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, επανάχρηση) και με τη συμμετοχή των δήμων στα προγράμματα ανακύκλωσης”.

“Όσο περισσότερες ποσότητες απορριμμάτων εκτρέπονται από την ταφή τόσο περισσότερο θα επηρεάζεται η χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Φυλής”, διευκρίνισε η Αφρ. Μπιζά για να συμπληρώσει: “Συνεπώς, δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια το θέμα της πλήρωσης της χωρητικότητας του ΧΥΤΑ Φυλής”. “Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται το Α κύτταρο του ΧΥΤΑ Φυλής, το οποίο θα πληρωθεί έως το φθινόπωρο ή τον χειμώνα του 2017. Στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί το Β κύτταρο του ΧΥΤΑ για να διατεθούν απορρίμματα για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών. Άλλωστε υπάρχει ο ΧΥΤΥ του Γραμματικού και θα ξεκινήσουν δύο ΧΥΤΥ σε Αττική και Δυτική Αττική”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL