Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Αποκαλύψεις για την περίοδο 2011-2015 / ΣΤΑ.ΣΥ.: 3,7 εκατ. ευρώ έλλειμμα από το πλιάτσικο στα εισιτήρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποκαλύψεις για την περίοδο 2011-2015 / ΣΤΑ.ΣΥ.: 3,7 εκατ. ευρώ έλλειμμα από το πλιάτσικο στα εισιτήρια

Απίθανες μεθόδους, τις οποίες μεταχειριζόταν το κύκλωμα των εισιτηρίων προκειμένου να πλιατσικολογεί εις βάρος των εσόδων της ΣΤΑ.ΣΥ. έχουν καταγράψει στο πόρισμά τους οι ορκωτοί ελεγκτές της KPGM εντοπίζοντας μελανοταινίες εκτυπωτών (!) μέσα στα παλετοκιβώτια με τα ρολά εισιτηρίων, προκειμένου να επηρεάζεται το βάρος τους, ή επανασυσκευασμένα χαρτοκιβώτια εισιτηρίων με εμφανή νέα τσέρκια συσκευασίας, αφού πρώτα είχαν αφαιρεθεί εισιτήρια αξίας περίπου μισού εκατ. ευρώ...

Όπως αποκάλυψε χθες στην ηλεκτρονική της έκδοση η "Αυγή", το πόρισμα του ελέγχου της εταιρείας ορκωτών ελεγκτών KPMG, που έγινε για λογαριασμό του ΟΑΣΑ, δίνει νέες διαστάσεις στο σκάνδαλο με τα εισιτήρια της ΣΤΑ.ΣΥ., καθώς αποκάλυψε έλλειμμα 3,7 εκατ. ευρώ στα έσοδα της εταιρείας την περίοδο 2011-2015, την περίοδο δηλαδή στο μεγαλύτερο μέρος της οποίας βρισκόταν στο τιμόνι της διοίκησης ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο νυν γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας Νικόλαος Παπαθανάσης.

Ειδικότερα ο έλεγχος που διενήργησε η KPMG αφορά δύο περιόδους, από την 1η Φεβρουαρίου 2011 έως τις 31 Αυγούστου 2014, καθώς και την περίοδο 1 Σεπτεμβρίου 2014 έως 31 Ιανουαρίου 2016. Σύμφωνα με το πόρισμα, κατά την πρώτη περίοδο διαπιστώθηκε έλλειμμα 3.401.692 ευρώ, που οφείλεται στα «ελλείμματα και τις πολλαπλές διαστάσεις» που εντόπισαν οι ελεγκτές, μεταξύ του αριθμού των εισιτηρίων που θα έπρεπε να απομένουν αδιάθετα στον οργανισμό, μετά τη συγκριτική ανάλυση και διασταύρωση όλης της πορείας των εισιτηρίων από την απογραφή τους, την παράδοση - παραλαβή μέχρι την επιστροφή τους στον ΟΑΣΑ.

Αντίστοιχα, για τη δεύτερη περίοδο 1 Σεπτεμβρίου 2014 έως 31 Ιανουαρίου 2016, που συμπίπτει εν μέρει με την περίοδο ελέγχου της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης (2015) και εν συνόλω με τον εσωτερικό έλεγχο που διεξήγαγε η ΣΤΑ.ΣΥ., το έλλειμμα στα έσοδα της εταιρείας που διαπιστώθηκε ανέρχεται σε 291. 849. Ήτοι την περίοδο 2011-2015 το συνολικό έλλειμμα από τη δράση του κυκλώματος ανήλθε σε 3,7 εκατ. ευρώ!

Οργανωτικό μπάχαλο

Στο πόρισμά τους οι ελεγκτές επισημαίνουν κατά σειρά τα κυριότερα ευρήματα, τα οποία, αν και ακολούθησαν διαφορετική μεθοδολογία έρευνας σε σχέση με τη ΓΕΔΔ, συμπίπτουν με τα ευρήματα για τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα, αλλά και τα μεγέθη των ελλειμμάτων, όπως περιλαμβάνονται στα ήδη γνωστά πορίσματα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Αξίζει, πάντως, να αναφέρουμε ότι, όπως εύλογα προκύπτει από την ανάγνωση του πορίσματος, τα μέλη του κυκλώματος έχουν εκμεταλλευθεί το οργανωτικό μπάχαλο του οργανισμού και τις απαρχαιωμένες μεθόδους απογραφής, χειρόγραφων καταχωρίσεων, τήρησης αρχείων, μηχανογράφησης κ.λπ.

Ένα από τα πρώτα λοιπόν ευρήματα του πορίσματος, όπως περιγράφεται, συνίσταται στην απουσία "ενιαίας μηχανογραφικής λύσης και η κυρίαρχη πρακτική αφορά τη χειρόγραφη συμπλήρωση εντύπων και βιβλίων και τη χρήση διάσπαρτων αρχείων excel, τα οποία δεν διασφαλίζουν την ασφάλεια των τηρουμένων δεδομένων, την προστασία απο διαγραφή και την ιχνηλάτηση των κινήσεων". Εξάλλου, εκμεταλλευόμενοι ακριβώς αυτές τις αδυναμίες με την εκτεταμένη χρήση χειρόγραφων εντύπων του οργανισμού, τα μέλη του κυκλώματος, όπως περιγράφεται και στη δικογραφία της υπόθεσης, πρόλαβαν και κατέστρεψαν μέρος των χειρόγραφων στοιχείων απο τις παραδόσεις - παραλαβές εισιτηρίων και καρτών.

Ακόμη μεταξύ των ευρημάτων της KPMG περιλαμβάνονται τα εξής:

1. Συμφωνία Απογραφής με τα Πρωτόκολλα Επιστροφής εισιτηρίων: Στα εισιτήρια περιόδου 1.2.2011 - 31.8.2014 εντοπίζεται έλλειμμα μεταξύ των πρωτοκόλλων επιστροφής και Απογραφής τους ύψους -803.465 τεμαχίων εισιτηρίων ονομαστικής αξίας 1.643. 385 ευρώ.

2. Συμφωνία Ισοζυγίων (ο υπολογισμός δηλαδή του υπολοίπου εισιτηρίων που απομένουν μετά την ολοκλήρωση των σταδίων διακίνησης - παραλαβές, ενδοδιακινήσεις, πωλήσεις) με τα Πρωτόκολλα Επιστροφής προς τον ΟΑΣΑ: Για τα εισιτήρια περιόδου 1.2.2011 - 31.8.2014 εντοπίζεται έλλειμμα συνολικά 3.163.336 εισιτηρίων!

3. Ελλιπή επανασυσκευασμένα κιβώτια: Για τα εισιτήρια περιόδου 1.2.2011 - 31.8.2014, στις συσκευασμένες παλέτες της ΣΤΑ.ΣΥ. (Γραμμές 2-3) βρέθηκαν ελλιπή χαρτοκιβώτια τα οποία ήταν σφραγισμένα εκ νέου με τσέρκια συσκευασίας. Μετά την αποσφράγιση των κιβωτίων απεγράφησαν λιγότερες ποσότητες εισιτηρίων κατά 261.500 τεμάχια ονομαστικής αξίας 515.250 ευρώ σε σχέση με την αναγραφόμενη σήμανση επί των ασφαλισμένων χαρτοκιβωτίων και σε αρκετές περιπτώσεις με τις αναγραφόμενες ποσότητες σε αναρτημένα επί της παλέτας χαρτιά Α4.

4. Εισιτήρια από ρολά: Παραλαβή από τον ΟΑΣΑ υπολλειμμάτων ρολών της ΣΤΑ.ΣΥ. σε κιλά αντί τεμαχίων (ρολών και εισιτηρίων), κατ' εξαίρεση της διαδικασίας. Τα ρολά άνευ bar code (2007 - 31.8.2014), που βρίσκονται στο Ρουφ, έχουν παραδοθεί από τους φορείς χωρίς την εφαρμογή της διαδικασίας διαχείρισης, βάσει της απόφασης 72/2014 του ΟΑΣΑ. Συγκεκριμένα, τα δελτία αποστολής των φορέων αναφέρουν στην πλειονότητά τους γενικές συσκευασίες (π.χ., Χ σακιά) και κιλά από το ζυγολόγιο.

5. Άτακτη επιστροφή υπολλειμμάτων ρολών: Τα ρολά άνευ barcode 2007 - 31.8.2014 επεστρέφησαν στην πλειονότητά τους χύμα σε μεγάλα παλετοκιβώτια, ατάκτως ριγμένα, με τα υπολείμματα ρολών να έχουν ξετυλιχθεί. Επιπλέον, μέσα στις παλέτες με τα ρολά βρέθηκαν κατά την απογραφή περί τα 81 κιλά ξένα σώματα (όπως μελανοταινίες, διάφορες αναφορές κ.λπ.). Επιπλέον, ακόμη και όταν εφαρμόστηκε η μέθοδος του barcode στα ρολά, η εργασία που διενήργησαν οι ελεγκτές την περίοδο 1.9.2014 με 31.1.2016 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν έχουν επιστραφεί στον ΟΑΣΑ από τη ΣΤΑ.ΣΥ. συνολικά 3.597 έως 4.497 κενά ρολά...

Να σημειώσουμε εδώ ότι η παραπάνω είναι μια από τις βασικές μεθόδους του κυκλώματος, όπως περιγράφεται στην έρευνα της ΓΕΔΔ, που είχε να κάνει με την απόσυρση ρολών των αυτόματων μηχανημάτων έκδοσης εισιτηρίων, που αντιμετώπιζαν πρόβλημα ή ήταν πολύ μεγάλα και έπρεπε να αντικατασταθούν πριν τελειώσουν, προκειμένου, υποτίθεται, να διευκολυνθεί η καταμέτρηση. Αυτά λοιπόν τα ρολά το κύκλωμα δεν τα κατέστρεφε ή κατέγραφε την καταστροφή με βάση τα κιλά του χαρτιού και όχι με βάση τον αριθμό των εισιτηρίων, ιδιοποιούμενοι κατόπιν τα υπολειπόμενα εισιτήρια στα κατεστραμμένα ρολά ή αντικαθιστώντας το βάρος των εισιτηρίων αυτών στις επιστρεφόμενες συσκευασίες με τις μελανοταινίες και άλλα αντικείμενα!

Οι κάρτες

Η έρευνα των ορκωτών ελεγκτών αφορούσε μόνο τα εισιτήρια και όχι τις κάρτες για τις ίδιες περιόδους, καθώς, κατά τον έλεγχο, οι επιστραφείσες στον ΟΑΣΑ αδιάθετες κάρτες είχαν ήδη καταστραφεί, διαδικασία, όπως αναφέρεται, «η οποία εφαρμόζεται μετά τη λήξη ισχύος τους». Για τη μόνη χρονική περίοδο που πρόλαβαν να βρουν στοιχεία για τις κάρτες οι ελεγκτές είναι για τον Δεκέμβριο του 2015, όπου μόλις για έναν μήνα εντόπισαν έλλειμμα 96.675 ευρώ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL