Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΣ για τις δομές των προνηπίων / Σε βάθος τριετίας ο διάλογος για τα Νηπιαγωγεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΣ για τις δομές των προνηπίων / Σε βάθος τριετίας ο διάλογος για τα Νηπιαγωγεία

Τη διαβεβαίωση ότι ο διάλογος για την υποχρεωτικότητα ή μη ένταξης των προνηπίων (σ.σ.: παιδιά τεσσάρων ετών) στα Νηπιαγωγεία θα είναι σε βάθος τριετίας και ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθενται σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς έδωσαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Παιδείας και Εργασίας κατά τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των δήμων (ΚΕΔΕ), των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ), της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών (ΠΑΣΥΒΝ). Η σύσκεψη ήταν πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις ύστερα από τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η εξαγγελία Γαβρόγλου για υποχρεωτική ένταξη των προνηπίων στα Νηπιαγωγεία.

Κατά τη συνάντηση επικράτησαν υψηλοί τόνοι μεταξύ των εκπροσώπων της ΔΟΕ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία υποστήριζε ότι η εξαγγελία Γαβρόγλου ενισχύει τον δημόσιο χαρακτήρα της 14χρονης εκπαίδευσης και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Βέβαια, κομβικό αίτημα είναι της Ομοσπονδίας είναι η μονιμοποίηση των αναπληρωτών νηπιαγωγών καθ’ οδόν για τη γενική συνέλευση των εκπαιδευτικών στα τέλη Ιουνίου.

Από την πλευρά της, η ΠΟΕ-ΟΤΑ τόνιζε ότι τυχόν εφαρμογή της εξαγγελίας Γαβρόγλου θα προκαλέσει μείωση του αριθμού των προνηπίων, με άμεση συνέπεια το κλείσιμο αιθουσών των παιδικών σταθμών, πράγμα που θα οδηγήσει στην ανεργία όσους εργάζονται μέσω του κοινοτικού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής”. Ο δε Πανελλήνιος Συνδέσμος Βρεφονηπιαγωγών έθιξε το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, γιατί ως απόφοιτοι ΤΕΙ δεν έχουν πρόσβαση στα Νηπιαγωγεία. Υποστήριξαν, μάλιστα, ότι τυχόν υλοποίηση της εξαγγελίας Γαβρόγλου θα τους οδηγήσει στην ανεργία.

Για απογοητευτική εικόνα των συνδικαλιστικών αντιπροσωπειών έκαναν λόγο κυβερνητικά στελέχη, την ίδια στιγμή που διαβεβαίωναν ότι δεν τίθεται ζήτημα απώλειας θέσεων εργασίας, μια που σκοπός της κυβέρνησης είναι να ανταποκριθεί στις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών, επιδιώκοντας να δημιουργήσει περισσότερες δομές για την παιδική φροντίδα.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των δημάρχων τόνισαν την ανάγκη για ενίσχυση του θεσμού της προσχολικής αγωγής με αύξηση των δημοτικών παιδικών σταθμών. Εξήγησαν ότι το πρόγραμμα “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής” εξυπηρετεί λιγότερο από το 30% των θέσεων των παιδικών σταθμών, ενώ υπογράμμισαν ότι τα 93.000 φιλοξενούμενα παιδιά σε επιδοτούμενες θέσεις δεν πρέπει να συγχέονται με τον συνολικό αριθμό των 150.000 παιδιών που φιλοξενούνται στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θ. Φωτίου υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η κάλυψη όσο το δυνατό μεγαλύτερου αριθμού παιδιών στις δημοτικές δομές. Ειδικά για το πρόγραμμα “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής” σημείωσε ότι για τη χρονιά 2017- 2018 έχουν εξασφασλιστεί 205 εκατ. ευρώ για 100.000 παιδιά. Για το 2018-2019 θα καλυφθούν 130.000 παιδιά και το 2019-2020 θα καλυφθούν 150.000 παιδιά. Στην ένσταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για το δικαίωμα ΚΟΙΝΣΕΠ να ιδρύουν παιδικούς σταθμούς η Θ. Φωτίου εμφανίστηκε διαλλακτική.

“Ανοίγουμε ένα θέμα προς συζήτηση που έχει έναν ορίζοντα τριετίας” τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου εξερχόμενος της σύσκεψης, ενημερώνοντας ότι θα συσταθεί μια επιτροπή από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να καταγράψει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία (αριθμός παιδιών, δομών). “Μέσα σε αυτό τον προγραμματισμό θέλουμε να κατοχυρώσουμε στους γονείς την επιλογή εάν θέλουν να στείλουν τα τετράχρονα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς ή στα Νηπιαγωγεία” είπε. Ενώ στην αγωνία των εργαζομένων ο Κ. Γαβρόγλου απάντησε: “Τα θέματα των επαγγελματικών δικαιωμάτων πρέπει να κατοχυρωθούν πλήρως και να μη χάσει τη δουλειά του κανένας”.

“Οι οποίες αλλαγές θα γίνουν μέσα από διάλογο. Υπάρχει το μεταβατικό στάδιο της τριετίας” τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, παραπέμποντας στην επιτροπή που θα φτιαχτεί με πρωτοβουλία του υπουργού Παιδείας. “Δεν θα γίνουν αιφνιδιαστικές κινήσεις” σημείωσε ο Π. Σκουρλέτης, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα για τη “διττή επιλογή των γονέων”, δηλαδή να μπορούν να στέλνουν τα προνήπια είτε σε Νηπιαγωγεία είτε σε παιδικούς σταθμούς. “Αυτό είναι εξασφαλισμένο για τα επόμενα χρόνια” τόνισε.

Απαντώντας στην αγωνία των εργαζομένων, ο Π. Σκουρλέτης υπογράμμισε: “Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για απώλεια θέσεων εργασίας. Ζητούμενο είναι να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες. Το ζήτημα εάν τα παιδιά 4 ή 5 ετών θα εντάσσονται στα Νηπιαγωγεία. Με ποιες προϋποθέσεις και υποδομές αυτό είναι αντικείμενο του διαλόγου”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL