Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.4°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
21 °C
19.8°C22.7°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.4°C20.7°C
0 BF 72%
'Υποπτες "βόμβες" στο Διαδίκτυο "πυροδότησε" ο παγιδευμένος φάκελος κατά Παπαδήμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

'Υποπτες "βόμβες" στο Διαδίκτυο "πυροδότησε" ο παγιδευμένος φάκελος κατά Παπαδήμου

Ο παγιδευμένος φάκελος που ανεφλέγη στα χέρια του Λουκά Παπαδήμου ήταν, όπως αποδείχθηκε, μια βραδυφλεγής βόμβα που “έσκασε” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βάζοντας φωτιά σε μια δημόσια αντιπαράθεση για τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης και εάν αυτή μπορεί να ενοχοποιηθεί ακόμη και ως παρότρυνση για εγκληματικές πράξεις. Τη στιγμή που έδειχνε πως είχε καταλαγιάσει ο πολιτικός θόρυβος που είχαν ξεσηκώσει οι συνήθεις πολιτικοί “εισαγγελείς” με τις φαιδρότητες περί “ηθικών αυτουργών” στον χώρο της Αριστεράς, έκανε την εμφάνισή της η άκρως επικίνδυνη και αντιδημοκρατική λογική ορισμένων δημοσιογράφων που έβαλαν στη δημόσια συζήτηση τη λογική του «αν έκανε κάποιος έναν γύρο στα social media, θα καταλάβαινε ότι θα έπρεπε χθες να πέσει μαύρο και στο Facebook και στο Twitter». Και στην περίπτωση αυτή πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις έκανε την εμφάνισή της η ανάρτηση του δημοσιογράφου και μέλους του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ Γιώργου Φιλιππάκη στο Facebook, στην οποία έγραφε ότι δεν θα τον ενοχλούσε καθόλου αν έσκαγε μια βόμβα στα πόδια και του Γιάννη Στουρνάρα.

Η βόμβα έσκασε αργά το βράδυ του Σαββάτου, όταν ο δημοσιογράφος έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook πως “μόλις με συνέλαβαν” πυροδοτώντας έναν νέο κύκλο σχολίων που ξεκινούσαν από επευφημίες για τη “σύλληψη” του Γιώργου Φιλιππάκη και έφταναν ώς την οργάνωση συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας έξω από τη ΓΑΔΑ με αίτημα την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου χωρίς βέβαια κανείς να γνωρίζει τι πραγματικά είχε συμβεί.

“Καμία ποινική δίωξη, καμία σύλληψη”. Αυτή η κατηγορηματική διαβεβαίωση δόθηκε στην "Α" από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας με αφορμή τον θόρυβο που ξεσηκώθηκε γύρω από τη “σύλληψη” του ειδικού γραμματέα της ΕΣΗΕΑ Γιώργου Φιλιππάκη μετά το σχόλιο περί “βόμβας στα πόδια του Γ. Στουρνάρα”. Αυτήν και αναλόγου περιεχομένου αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέρος των οποίων συνέλλεξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, η αλήθεια είναι πως τα διαβίβασε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης με τον κεντρικό τραπεζίτη να προβαίνει και σε σχετική καταγγελία στον υπουργό Νίκο Τόσκα. Το υπουργείο διαβίβασε την αναφορά στην Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όπου σχηματίστηκε δικογραφία.

Η δικογραφία εν συνεχεία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και παρελήφθη από τον εισαγγελέα υπηρεσίας, ο οποίος στη συνέχεια διέταξε προκαταρκτική εξετάση για να διαπιστωθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις και ειδικότερα πρόκληση σε διέγερση πλημμελήματος. Αρμόδια πηγή από την εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι, παρά τα όσα γράφτηκαν στο Διαδίκτυο, ουδέποτε ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του Γ. Φιλιππάκη, όπως επίσης ουδέποτε δόθηκε εντολή για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου και να συλληφθεί ο ειδικός γραμματέας της ΕΣΗΕΑ. Ο ίδιος ο Γιώργος Φιλιππάκης, μετά τον θόρυβο που δημιούργησε η τοποθέτησή του στο Facebook περί συλλήψεώς του, δικαιολογήθηκε αποδίδοντας τη σχετική μεταμεσονύκτια ανάρτηση σε παραβίαση του λογαριασμού του από αγνώστους. “Δεν το έγραψα εγώ ότι με συνέλαβαν. Κάποιος μπήκε στον λογαριασμό μου, δεν ξέρω πώς, και το έγραψε εν αγνοία μου. Και δεν έκανε μόνο αυτό, αλλά έσβησε και τις δύο αναρτήσεις της Παρασκευής, η μία εκ των οποίων ήταν αυτή για τον Γιάννη Στουρνάρα, εγώ δεν θα το έκανα από μόνος μου” δήλωσε ο δημοσιογράφος, για να συμπληρώσει: “Εννοώ κάθε μία λέξη από αυτές που έγραψα”.

Αντιπαράθεση Π. Πολάκη - Ν.Δ.

Με αφορμή την επίμαχη ανάρτηση ο Παύλος Πολάκης μέμφθηκε τα ανακλαστικά της Δικαιοσύνης λέγοντας ότι «ο Τζήμερος καλεί σε πραξικόπημα μέσω Facebook, χρυσαυγίτες και λοιποί καλούν σε ανοικτές βιαιοπραγίες κατά προσφύγων - μεταναστών μέσω Facebook και κινητοποιείσαι επειδή ο Στουρνάρας έκανε μήνυση σε κάποιον που έγραψε πως δεν θα στεναχωρηθεί αν έσκαγε μια βόμβα στα πόδια του όπως του Παπαδήμου (έγραψε, δεν έβαλε)». Με το σχόλιό του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας υπογράμμισε το ζήτημα της ελευθερίας του λόγου λέγοντας ότι «κάθε μέρα κάποιο τρολ εδώ μέσα απειλεί εμένα, στελέχη της κυβέρνησης, τον πρωθυπουργό και στο όνομα της ελευθερίας του λόγου κανείς μας δεν έχει κάνει μήνυση ούτε αυτεπάγγελτα κινείται η Δικαιοσύνη».

Σχολιάζοντας τα παραπάνω ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας υποστήριξε ότι «ο κ. Πολάκης έχει επανειλημμένως αναχωρήσει από τη σοβαρότητα για άλλους χώρους». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος, αφού έκανε λόγο για νεοτρομοκρατία στην Ελλάδα, η οποία διαμορφώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, απεφάνθη ότι «από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας δεν μαζεύει τον κ. Πολάκη, σημαίνει ότι πιστεύει κι αυτός τα ίδια με αυτά που εκφράζει ο υπουργός του».

Απαντώντας στους χαρακτηρισμούς στελεχών της Ν.Δ., ο Παύλος Πολάκης δήλωσε ότι «θα περίμενε κανείς τα στελέχη της Ν.Δ., του κόμματος στο οποίο η σύζυγος του αρχηγού του έχει αγοράσει το σπίτι του Βολταίρου, να γνωρίζουν τη διάσημη φράση 'Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες'». Υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι με την ανάρτησή του «το μόνο που υπερασπίστηκε είναι η ελευθερία του λόγου» και «σε κανένα σημείο» του σχολίου του δεν ταυτίστηκε με τον κ. Φιλιππάκη. Ο αναπληρωτής υπουργός κατέληξε λέγοντας ότι στελέχη της Ν.Δ. «μετατρέπονται σε ουρά γνωστών ΜΜΕ και ακολουθούν πιστά τη στρατηγική της δολοφονίας χαρακτήρων».

Ανακοίνωση - γρίφος από την ΕΣΗΕΑ

Με ανακοίνωση - γρίφο επιχείρησε να απαντήσει η ΕΣΗΕΑ στο «θέμα Φιλιππάκη» που δημιουργήθηκε μετά την είδηση - hoax (απάτη) ότι δήθεν συνελήφθη από την αστυνομία. Επιχειρώντας να κρατήσει ισρορροπίες και μιλώντας υπαινικτικά, το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Η ΕΣΗΕΑ καταδικάζει κάθε ενέργεια βίας - Ορθή επανάληψη», όπου αναφέρει:

«Αισθήματα θυμού, αγανάκτησης και οργής για πολιτικές, που τραυματίζουν την κοινωνική συνοχή με διακριτές ευθύνες, για τσακισμένα δικαιώματα και κατακτήσεις όλη αυτή την περίοδο, δεν μπορούν να υπαγορεύσουν εξελίξεις, επειδή αυτός ακριβώς είναι ο δεύτερος στόχος του 'αποστολέα' που δεν δίνει την ταυτότητά του».

Συνεχίζει αναφέροντας: «Η ψυχραιμία, όμως, η υπευθυνότητα και η καθαρή σκέψη είναι προϋποθέσεις και για τη δημοσιογραφική προσέγγιση στα ζητήματα αυτά, με σεβασμό, όμως, στη δεοντολογία και τις ανθρώπινες αξίες, είτε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είτε από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης».

Καταλήγει: «Η ΕΣΗΕΑ καταδικάζει κάθε ενέργεια βίας ή παρότρυνσης σε βία κατά φυσικών προσώπων, ανεξάρτητα αν κάποιοι θεωρούν ότι με την πολιτική που άσκησαν ζημίωσαν τον ελληνικό λαό και προκάλεσαν αισθήματα θυμού, αγανάκτησης και οργής».

Η παράταξη Ενωμένοι Δημοσιογράφοι (Μ. Αντωνιάδου, Ν. Καρούτζος, Χ. Μαζανίτης), που πρόσκειται στη Δεξιά - Κεντροδεξιά, με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «θλιβερό και αποκρουστικό ο ειδικός γραμματέας της ΕΣΗΕΑ Γιώργος Φιλιππάκης να επικροτεί την τρομοκρατική επίθεση». Υπενθυμίζει ότι θύματα τρομοκρατικής επίθεσης έπεσαν οι δημοσιογράφοι Παύλος Μπακογιάννης και Σωκράτης Γκιόλιας και καταγγέλλει την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ σημειώνοντας: «Αν αυτή η δήλωση δεν είναι... 'απώλεια μνήμης', είναι όνειδος γι' αυτόν και την απερχόμενη πλειοψηφία του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών!».

Η υπό διαμόρφωση παράταξη Ανοικτά ΜΜΕ ζητάει από το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ «να καταδικάσει δημόσια τον Γ. Φιλιππάκη» και «παρότι είμαστε λίγες μέρες πριν τις εκλογές, να τον καθαιρέσει πάραυτα από τη θέση του ειδικού γραμματέα της ΕΣΗΕΑ.

ΑΠΟ ΤΗ Ν.Δ.

Χιλιοπαιγμένο αφήγημα κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ορισμένα "χούγια" μένουν σταθερά. Έτσι και η σημερινή αντιπολίτευση, με μπροστάρη τη Νέα Δημοκρατία και την επικουρία σειράς ΜΜΕ, επαναφέρει το χιλιοπαιγμένο αφήγημα πως ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέεται με την τρομοκρατία. Αυτή τη φορά με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση κατά του Λ. Παπαδήμου και μάλιστα χωρίς να έχουν περάσει ούτε λίγες ώρες από την επίθεση, με την Κουμουνδούρου να κάνει λόγο για "άθλια προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσής της από τη Ν.Δ. και από συμμάχους της στο μιντιακό κατεστημένο".

"Η στόχευσή τους είναι να χρεώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση το τρομοκρατικό χτύπημα, να σπιλώσουν, να στήσουν ένα ιδιότυπο σκηνικό εμφυλιοπολεμικού διχασμού, να ποινικοποιήσουν την πολιτική αντιπαράθεση και να δείξουν ότι η πολιτική κριτική δήθεν οπλίζει τους τρομοκράτες" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

"Δεν είναι μόνο η τρομοκρατία που αποτελεί τελικά κίνδυνο για τη δημοκρατία, αλλά και αυτή η χυδαία πολιτική εκμετάλλευση, που χαρίζει σε όσους κρύβονται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση αυτό που επιζητούν: να γίνουν το επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου" τονίζει η Κουμουνδούρου καταλήγοντας: "Δεν θα τους ακολουθήσουμε σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο".

Γελοίο το επιχείρημα της Ν.Δ.

"Η Ν.Δ. τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε ένα υβρίδιο ακροδεξιάς ρητορικής και νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας" σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 αναφερόμενος στην προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία χαρακτηρίζοντας την καταγγελία αυτή "γελοία".

"Δεν υπάρχει συνεχές μεταξύ της πολιτικής σύγκρουσης και της τρομοκρατικής βίας" πρόσθεσε, εξηγώντας: "Δηλαδή το γεγονός ότι μπορεί να ασκείται κριτική στο τάδε ή το δείνα πρόσωπο για τις πολιτικές του επιλογές ή για την ιδεολογική του τοποθέτηση και να γίνεται δημόσια συζήτηση πάνω σε αυτά, ακόμα και αν αυτή η δημόσια συζήτηση πολλές φορές γίνεται και αιχμηρή, δεν σημαίνει ότι υπάρχει συνεχές με την άσκηση τρομοκρατικής βίας".

Μάλιστα ο Δ. Τζανακόπουλος επεσήμανε πως όσοι επιδιώκουν να να εντοπίσουν αυτό το "πολιτικό συνεχές" "το κάνουν σκοπίμως για να δημιουργήσουν κλίμα τρομολαγνείας", ενώ υπογράμμισε πως τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζουν απερίφραστα την τρομοκρατική βία. "Η Αριστερά ποτέ δεν βρισκόταν σε ένα πολιτικό πλαίσιο που να αποδέχεται την τρομοκρατική βία ή την ατομική βία" τόνισε.

"Έχουμε τα social media, συγκεκριμένες εφημερίδες, την αξιωματική αντιπολίτευση, επιφυλλιδογράφους και δημοσιολόγους να αναπαράγουν διαρκώς το ίδιο επιχείρημα, που δεν μου το βγάζετε από το μυαλό ότι η συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση αποτελεί στον έναν ή στον άλλον βαθμό γραμμή της Ν.Δ." πρόσθεσε.

Για "προβοκατόρικες επιθέσεις" έκανε λόγο το ΚΚΕ, το οποίο ανέφερε πως "όσοι προσπαθούν άμεσα ή έμμεσα να συνδέσουν την καταδικαστέα τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του Λ. Παπαδήμου με τη δικαιολογημένη αγανάκτηση, την αντίσταση και τους αγώνες του λαού, το μόνο που κάνουν είναι να επιβεβαιώνουν ποιος είναι ο πραγματικός στόχος αυτών των προβοκατόρικων επιθέσεων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL