Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ημερίδα από τη ΜΚΟ κέντρο ζωής / Η εργασία στο σεξ είναι επάγγελμα ή πρέπει να ποινικοποιείται;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ημερίδα από τη ΜΚΟ κέντρο ζωής / Η εργασία στο σεξ είναι επάγγελμα ή πρέπει να ποινικοποιείται;

Ο προβληματισμός εάν οι υπηρεσίες του σεξ πρέπει να αναγνωρίζονται ως τέτοιες, με τα συνακόλουθα δικαιώματα, ή να ποινικοποιούνται κυριάρχησε σε ημερίδα που διοργανώθηκε χθες από τη ΜΚΟ Κέντρο Ζωής με αντικείμενο "Η εργασία στο σεξ". Ο προβληματισμός εστιάζει στη διάκριση που θέτει το ολλανδικό - γερμανικό μοντέλο έναντι του σουηδικού αντίστοιχα, την ίδια ώρα που ψηλά μπαίνει το ζήτημα της σωματεμπορίας και της εκμετάλλευσης των θυμάτων, αλλά και ο κίνδυνος για μετάδοση μεταδιδόμενων νοσημάτων όπως το AIDS.

Χαρακτηρίζοντας την επιλογή του μοντέλου ως “σύνθετο ζήτημα”, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι η εργασία στο σεξ “ενισχύεται σημαντικά από την οικονομική κρίση, περισσότερο δε από την προσφυγική κρίση”. Πρόκρινε, πάντως, το σουηδικό μοντέλο, που εστιάζει στην ποινικοποίηση της χρήσης υπηρεσιών σεξ, υιοθετώντας τη φεμινιστική αντίληψη. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η σουηδική κυβέρνηση προχώρησε στην αυστηροποίηση των ποινών όσων αγοράζουν υπηρεσίες σεξ.

“Έίμαστε αντιμέτωποι με τα θέματα της βίας, της εμπορίας, του εξαναγκασμού και της εκμετάλλευσης ανθρώπων. Πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσουμε σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες συνδέονται με τη βία σε όλες τις εκφάνσεις της” τόνισε ο Π. Σκουρλέτης. “Η βία, είτε σεξουαλική, είτε σωματική ή ψυχολογική, η εξώθηση ενηλίκων αλλά δυστυχώς και ανηλίκων στην πορνεία και την οικονομική εκμετάλλευση, αναμφισβήτητα έχουν καταλυτικές επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία τους” υπογράμμισε για να καταλήξει: “Έχουν καταλυτικές επιπτώσεις στην κοινωνία μας, στον πολιτισμό μας, στο μέλλον μας”.

“Η έκφραση σεξουαλικότητας δεν μπορεί να είναι εμπορεύσιμο αγαθό σε μια κοινωνία που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα” τόνισε η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής Μ. Στρατηγάκη υπογραμμίζοντας ότι “αποδεδειγμένα” το μοντέλο ποινικοποίησης του πελάτη (σ.σ.: σουηδικό μοντέλο) “λειτουργεί”. Εστιάζοντας στην αποφυγή εξάπλωσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, η Μ. Στρατηγάκη υπογράμμισε ότι αυτό συναρτάται με τη “νομιμότητα λειτουργίας των χώρων παροχής υπηρεσιών σεξ”.

Επικαλούμενη έρευνες που δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι στο σεξ είναι δεκαπλάσια εκτεθειμένοι στο AIDS απ’ ό,τι ο υπόλοιπος πληθυσμός, η Χ. Παπαγεωργίου, η νομική σύμβουλος της ΜΚΟ Κέντρο Ζώης υπογράμμισε την ανάγκη για αύξηση των μέτρων προφύλαξης. Υπογράμμισε, όμως, ότι “η ποινικοποίηση του επαγγέλματος οδηγεί σε απώθηση των εργαζομένων από το σύστημα Υγείας και αυτό τους εκθέτει σε περισσότερους κινδύνους”.

Την πεποίθηση ότι οι εργαζόμενοι στο σεξ πρέπει να λογίζονται ως εργαζόμενοι σε υπηρεσίες υγειονομικού ενδιαφέροντος εξέφρασε ο Γρ. Βαλλιανάτος. Αποσύνδεσε, μάλιστα, τη διακίνηση ανθρώπων και τη σωματεμπορία από την εργασία στο σεξ προσδιορίζοντάς την ως "χαρά" για αυτούς που “προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με ή χωρίς χρήματα”. Στη συζήτηση συμμετείχαν και μέλη οργανώσεων εργαζομένων στο σεξ από Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία, που υπογράμμιζαν ότι πρόκειται για εργασία, ότι διεκδικούν ισότιμα τα εργασιακά τους δικαιώματα, όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι σε άλλες δουλειές, και ότι κάνουν μια δουλειά που τους δίνει χαρά να την προσφέρουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL