Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
ΔΙΑΝΟΜΕΑΣ ΣΤΗΝ "ΑΥΓΗ" / Διανομέας στην "Αυγή": "Να μας σέβονται τ' αφεντικά, αλλά και οι πελάτες"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΙΑΝΟΜΕΑΣ ΣΤΗΝ "ΑΥΓΗ" / Διανομέας στην "Αυγή": "Να μας σέβονται τ' αφεντικά, αλλά και οι πελάτες"

Από το πρωί στο... πόδι ήταν οι εργαζόμενοι οδηγοί δικύκλου, αυτή τη φορά όμως όχι για να δουλέψουν, αλλά για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους πραγματοποίησαν από τις 7.30 το πρωί παρεμβάσεις σε έξι καταστήματα ταυχυμεταφορών (Γενική Ταχυδρομική, Speedex, Acs Courier) στην οδό Μιχαλακοπούλου και στην οδό Θηβών.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε προσυγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως και ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, η οποία διέσχισε πρώτα τις Λεωφόρους Αλεξάνδρας και Βασιλίσσης Σοφίας και την Πανεπιστημίου. Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες, άφηναν τρικάκια, φώναζαν συνθήματα και κρέμασαν πανό.

Εμπειρίες από την καθημερινότητα που βιώνουν οι διανομείς, μοιράστηκε μαζί μας ο Τ.Α., επί χρόνια υπάλληλος σε μεγάλη αλυσίδα με πίτσες. “Είναι δύσκολη δουλειά, με πολύ άγχος και πολλούς κινδύνους. Το θέμα της ασφάλειας είναι το πιο βασικό και σε ποιο βαθμό αυτή εξασφαλίζεται διαφέρει από αλυσίδα σε αλυσίδα και από αλυσίδα σε συνοικιακό μαγαζί. Στις μεγάλες αλυσίδες ακολουθούνται δύο τακτικές. Είτε σου δίνουν μηχανάκι δικό τους είτε σου λένε να έχεις δικό σου αλλά βάζουν κάποια επιπλέον χρήματα ανά παραγγελία. Στα συνοικιακά αυτό που συμβαίνει συχνά είναι να μην δίνει κανένας λεφτά.

Οι εργαζόμενοι δουλεύουν με δικά τους μηχανάκια και χωρίς έξτρα λεφτά. Η συμφωνία γίνεται στην αρχή για κάποιο μεροκάματο, συνήθως χαμηλό. Οι εργοδότες ‘πατάνε’ πάνω στα tips που παίρνουν οι διανομείς. Σου λένε ‘θα πάρεις 15-20 ευρώ από εκεί’, οπότε δίνουν 3 ευρώ την ώρα. Επίσης δεν υπάρχουν δικαιώματα, όπως να πληρώνονται τα βραδινά (+25% το μεροκάματο από τις 10 και μετά το βράδυ) και να μην δουλεύεις τις αργίες”.

Σημαντικό χαρακτήρισε ακόμη το κομμάτι της συντήρησης των μηχανών που δίνονται στους εργαζόμενους. “Στη δική μας αλυσίδα αυτό έχει σχέση με τον διευθυντή του κάθε καταστήματος. Αρκετοί είναι αυτοί που κόβουν χρήματα από τη συντήρηση, παρότι η εταιρεία δεν τους το επιβάλλει. Βέβαια πιέζει κι αυτή με τον τρόπο της, ζητώντας ‘καλά αποτελέσματα’”.

“Ακόμη κι αν η εταιρεία προβλέπει να παρέχει όλα τα μέτρα ασφαλείας και σέβεται όλα τα εργασιακά δικαιώματα, η δουλειά του ντελιβερά είναι δύσκολη, γιατί η πίτσα πρέπει να παραδοθεί σε συγκεκριμένο χρόνο. Αν δεν γίνεται αυτό, δεν υπάρχουν πιθανότητες να μείνεις".

Καταλήγοντας ο Τ.Α. λέει πως είναι γνωστό ότι "τ' αφεντικά ενδιαφέρονται για το κέρδος και μόνο. Όμως συχνά αυτοί που μας κάνουν να αισθανόμαστε σκουπίδια είναι οι πελάτες. Θα έπρεπε να μας αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερο σεβασμό. Είναι επίσης... νόμος ότι, όταν βρέχει, γίνονται οι περισσότερες παραγγελίες”, καταλήγει ο Τ.Α.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL