Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.2°C18.1°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.2°C
1 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C14.9°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 64%
Παρέμβαση Τσίπρα στο ΝΑΤΟ / Ευρωατλαντικός δεσμός σε ισότιμη βάση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρέμβαση Τσίπρα στο ΝΑΤΟ / Ευρωατλαντικός δεσμός σε ισότιμη βάση

Τη θέση πως "ο ευρωατλαντικός δεσμός πρέπει να παραμείνει ισχυρός, να συνδέει σε ισότιμη βάση τις δύο πλευρές του Ατλαντικού" εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός παρεμβαίνοντας στο δείπνο εργασίας της συνόδου του ΝΑΤΟ χθες στις Βρυξέλλες, όπου καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ.

Ο Αλ. Τσίπρας στάθηκε ιδιαιτέρως στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας υπογραμμίζοντας πως η τρομοκρατία "δεν εκπορεύεται από μία μόνο χώρα, μία μόνο θρησκεία ή ακόμη και από μία μόνον ομάδα, αλλά από δίκτυα τα οποία διαχέονται σε όλη την υφήλιο, από Ανατολή σε Δύση και από Βορρά σε Νότο, ανεξαρτήτως εθνικών συνόρων". Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι η ενίσχυση του ρόλου της συμμαχίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας θα πρέπει να εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική της διεθνούς κοινότητας για εξασφάλισης ειρήνης και σταθερότητας. "Επ' ουδενί δεν θα πρέπει να λάβει χαρακτήρα αντιισλαμικό και να δίνει την εντύπωση 'σύγχρονης σταυροφορίας'" είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως χρειάζεται η βούληση να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, που "είχαν επιπτώσεις τόσο στη συλλογική μας ασφάλεια όσο και στη διεθνή εικόνα της Δύσης".

Η Ελλάδα, ως ένα από τα παλαιότερα κράτη - μέλη του οργανισμού, είναι "πάροχος ασφαλείας και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά" τόνισε και αναφέρθηκε στην ανάγκη προσήλωσης στην υπόθεση του Αφγανιστάν, στη σημασία της συνεργασίας ΝΑΤΟ - Ε.Ε., "χωρίς αποκλεισμούς", καθώς και στην ανάγκη ενίσχυσης του μεσογειακού διαλόγου.

Αναφερθείς στη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, την οποία χαρακτήρισε απότοκο της ρευστότητας και της έντασης στη Μέση Ανατολή, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης και, παρά τις όποιες δυσκολίες, "έχουμε καταφέρει να αντεπεξέλθουμε θετικά". "Η δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο μας έχει βοηθήσει, έχει δώσει αξιοσημείωτα αποτελέσματα και θα πρέπει να συνεχίσει υπό τη σημερινή της μορφή" τόνισε ο πρωθυπουργός.

Καταλήγοντας ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις σχέσεις με τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να συνεχίσουμε να υλοποιούμε τη διττή προσέγγιση: της συλλογικής άμυνας και αποτροπής, αλλά και του απαραίτητου διαλόγου, προκειμένου να αποφεύγονται παρανοήσεις, εσφαλμένες εκτιμήσεις και αναίτια κλιμάκωση.

Συνάντηση με Ράμα

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογο του Έ. Ράμα, κατά την οποία χαιρέτισε την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην Αλβανία και τη συνεισφορά όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας προς τον σκοπό αυτόν. Υπογράμμισε την ισχυρή υποστήριξη της Ελλάδας στη διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην Αλβανία και τη σημασία που αποδίδει στον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Οι δύο πρωθυπουργοί τόνισαν τους στενούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δυο λαών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL