Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Καταγγελία του Δήμου Αριστοτέλη / Καταγγελία του Δήμου Αριστοτέλη: "Σε λίγο δεν θα έχουμε νερό να πιούμε"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταγγελία του Δήμου Αριστοτέλη / Καταγγελία του Δήμου Αριστοτέλη: "Σε λίγο δεν θα έχουμε νερό να πιούμε"

Εκατοντάδες κυβικά μέτρα νερού αντλεί η Ελληνικός Χρυσός από το φράγμα της Μεγάλης Παναγίας, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγες μέρες να έχει στερέψει

“Σήμερα το διέσχισα από τη μία άκρη στην άλλη με τα πόδια” μας λέει για το φράγμα που μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν γεμάτο νερό ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Μεγάλης Παναγίας Γιώργος Κυριανός. Η Μεγάλη Παναγία είναι το χωριό που βρίσκεται πιο κοντά στις Σκουριές, μόλις 3,5 χιλιόμετρα μακριά και από το φράγμα στο οποίο αναφέρεται υδρεύεται ο οικισμός του χωριού, περίπου 3.000 κατοίκων. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, το φράγμα στέρεψε και, όπως καταγγέλλεται από τους κατοίκους στον τοπικό Δήμο Αριστοτέλη, αυτό συνδέεται με τις δραστηριότητες της εταιρείας το τελευταίο δίμηνο, που περιλαμβάνουν αντλήσεις "αποστράγγισης" σε γεωτρήσεις στην περιοχή των Σκουριών και "ερευνητικές" γεωτρήσεις στην περιοχή της Τσικάρας.

Όπως καταγγέλλει ο δήμος, το τελευταίο δίμηνο στις Σκουριές αντλούνται εκατοντάδες κυβικά μέτρα νερού την ώρα, σε 24ωρη βάση. Πρόσφατα επίσης, στην Τσικάρα έγινε διερευνητική γεώτρηση και αναμένεται κι άλλη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Αριστοτέλη Γιώργος Ζουμπάς είχε καταγγείλει στις 27 Απριλίου ότι από τη στιγμή που ξεκίνησαν, στις 28 Μαρτίου, οι εργασίες στην Τσικάρα, η στάθμη του νερού στο γειτονικό φράγμα στη Μεγάλη Παναγία είχε πέσει 3 με 4 μέτρα. Όπως είχε αναφέρει τότε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, "έχουμε σκληρή εμπειρία από τις δραστηριότητες της εταιρείας, καθώς τα νερά ρυπαίνονται ή εξαφανίζονται”.

Η αντίδραση της εταιρείας ήταν να υποβάλει συνολικά 38 μηνύσεις εις βάρος κατοίκων της περιοχής που διαμαρτυρήθηκαν για το γεωτρύπανο στην Τσικάρα, ενώ ετοιμάζεται να ξεκινήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα και δεύτερη διερευνητική γεώτρηση σε άλλο σημείο στην Τσικάρα.

“Μέσα σε 20 ημέρες άντλησαν 35.000 κυβικά νερό. Το φράγμα έχει στεγνώσει και θα στεγνώσουν τα πάντα όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση” τονίζει ο Γ. Κυριανός. Για το άλλο σημείο όπου έχει ήδη εγκατασταθεί το τρυπάνι της εταιρείας, λέει ότι και αυτό βρίσκεται κοντά σε ρέμα, κίνηση που αποτελεί σαφές δείγμα της πρόθεσής της να αποστραγγίσει το βουνό. Ο λόγος είναι ότι, μειώνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα, θα μπορεί να προχωρήσει τις διεργασίες για την εξόρυξη χρυσού, οι οποίες προϋποθέτουν να είναι στεγνό το πέτρωμα για να βγει το μετάλλευμα. Πέρα από τις συνέπειες στο φράγμα, ο Γ. Κυριανός αναφέρει ότι υπάρχουν και άλλες ανησυχητικές ενδείξεις, όπως ο εντοπισμός λάσπης στα φίλτρα νερού.

Η ανησυχία για το καλοκαίρι είναι μεγάλη. Κάτοικοι της Μεγάλης Παναγίας αναφέρουν ότι φαίνεται από τώρα πως δεν θα μπορούν να ποτίσουν τα χωράφια τους και αναμένουν σοβαρά προβλήματα και με το πόσιμο νερό.

Στην ανακοίνωση - καταγγελία του, ο δήμος αναφέρει ότι θεωρεί “βέβαιο πως οι 3.000 μόνιμοι κάτοικοι της Μεγάλης Παναγίας θα αντιμετωπίσουν σύντομα πρόβλημα έλλειψης νερού”, όπως και ότι “η εξάντληση των υδατικών αποθεμάτων σίγουρα θα επεκταθεί και στην ευρύτερη περιοχή”.

Ο δήμος καταγγέλλει επίσης και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς “αγνοεί τις επανειλημμένες και τεκμηριωμένες καταγγελίες του δήμου όσο και τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, που με τις αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις τους δίνουν τη δυνατότητα στην Ελληνικός Χρυσός (Eldorado Gold) να συνεχίζει τις καταστροφικές της δραστηριότητες”. Όπως υπογραμμίζεται ακόμη, “η ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών, καθώς και του υπουργείου λίγο ενδιαφέρουν τους κατοίκους όταν βλέπουν το νερό να εξαντλείται και να εξαφανίζεται. Γι’ αυτό και η συνεχώς διογκούμενη λαϊκή οργή των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής βρίσκεται στα όριά της”.

Ο δήμος προειδοποιεί ότι μπορεί “η λαϊκή οργή να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, για τις οποίες οι μόνοι που δεν θα ευθύνονται θα είναι οι κάτοικοι της περιοχής” και απαιτεί την άμεση και οριστική διακοπή όλων των εργασιών “που συμβάλλουν άμεσα ή έμμεσα στην αποστράγγιση της περιοχής”. “Θεωρούμε ότι, επιτέλους, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρέπει να δικαιολογήσει τον τίτλο του, δηλαδή να προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον και την υγεία και ζωή των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής” καταλήγει η ανακοίνωση - καταγγελία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL