Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Ο τουρισμός πάει για ρεκόρ φέτος το καλοκαίρι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο τουρισμός πάει για ρεκόρ φέτος το καλοκαίρι

Πουθενά σαν τη Χαλκιδική, συνηθίζουν να λένε οι Σαλονικιοί ακόμη κι όταν βρίσκονται σε εξωτικές παραλίες - και φαίνεται ότι αυτή η... παιγνιώδης δήλωση έχει αρχίσει να πείθει και τους πελάτες του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού τουριστικού ομίλου, της TUI. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, οι κρατήσεις για τους ελληνικούς προορισμούς αυτό το καλοκαίρι “θα πιάσουν ταβάνι”, καθώς έχουν αυξηθεί για το σύνολο της χώρας κατά 23%.

Η μεγαλύτερη αύξηση έχει καταμετρηθεί για τη Χαλκιδική (44%) κι ακολουθεί από κοντά η Κως με 41%. Εντυπωσιακή είναι και η αύξηση της ζήτησης κατά 26% για τη Ρόδο, που... βούλιαξε στους τουρίστες και πέρσι το καλοκαίρι, ενώ κυρίως οι Γερμανοί παραθεριστές έχουν ανακαλύψει αίφνης μια ιδιαίτερη αδυναμία για τη δυτική Πελοπόννησο, με τις κρατήσεις να έχουν αυξηθεί κατά 32%. Μικρότερη είναι η άνοδος για τους δύο κορυφαίους για το γερμανικό κοινό προορισμούς, την Κρήτη (14%) και την Κέρκυρα (6%), ενώ έχει ανατραπεί εντελώς η περσινή πτωτική τάση λόγω προσφυγικού στη Σάμο και τη Λέσβο.

Βελτιωμένη ποιότητα

Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των Βορειοευρωπαίων τουριστών προγραμματίζει τις διακοπές του πολλούς μήνες πριν ανέβει στο αεροπλάνο για τον Νότο, οπότε οι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες φροντίζουν να βγάζουν τα καλοκαιρινά πακέτα τους πολύ πριν από τα Χριστούγεννα. Η TUI είχε φροντίσει να αυξήσει κατά 40% τις ξενοδοχειακές προσφορές της στην Κρήτη, τη Ρόδο και την Κω, κίνηση που εξηγεί την άνοδο στις κρατήσεις, ενώ σχεδιάζει να κινηθεί ακόμη πιο δυναμικά στο μέλλον: “Έχουμε μακροπρόθεσμα σχέδια για την Ελλάδα και θέλουμε να αυξάνουμε συνεχώς τα πακέτα μας, κυρίως στο επίπεδο των υφιστάμενων καλών μονάδων τριών αστέρων. Μας ενδιαφέρει ωστόσο να αναζητήσουμε και νέες μονάδες, ενταγμένες στον δικό μας σχεδιασμό” δήλωσε ο διευθυντής της TUI στη Γερμανία Μάρεκ Άντριζακ.

Ένας λόγος για το αυξημένο ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά ο βαθμός ικανοποίησης των τουριστών από τις τουριστικές υπηρεσίες στη χώρα, που πλέον παίρνει 8,5 στα 10. “Η ποιότητα των ξενοδοχείων και του σέρβις ποτέ δεν ήταν τόσο υψηλή όσο σήμερα”, τονίζει ο Άντριζακ.

Πάμε διακοπές...

Ωστόσο έχει αυξηθεί γενικώς η διάθεση των Ευρωπαίων για καλοκαιρινές διακοπές το 2017, όπως δείχνουν τα στοιχεία του δεύτερου μεγαλύτερου τουριστικού ομίλου της Γηραιάς Ηπείρου Thomas Cook. Σε σχέση με το καλοκαίρι του 2016 οι κρατήσεις των καλοκαιρινών πακέτων σε όλη τη Μεσόγειο έχουν αυξηθεί κατά 12%, με την Ελλάδα να... τραβάει περισσότερο από κάθε άλλη φορά, με την Ισπανία να κρατάει το αυξημένο περσινό μερίδιό της, λόγω του φόβου των τουριστών να πάνε στην Τουρκία, αλλά ακόμη και με την Τουρκία να συνέρχεται φέτος κάπως από το πατατράκ του 2016. Ενδιαφέρον έχει το ότι αυξήθηκε και η... προθυμία αυτών που κάνουν διακοπές με βραχιολάκι να ξοδέψουν κάτι παραπάνω, κάτι που ενδεχομένως να μην έχει άμεσο αντίκτυπο στα ξενοδοχεία και τα συμβεβλημένα εστιατόρια, αλλά προκαλεί ελπίδες στην υπόλοιπη τουριστική βιομηχανία που δεν εντάσσεται στα πακέτα.

Πάντως, μακροπρόθεσμα ο τουρισμός του “all inclusive” (όλα να συμπεριλαμβάνονται στην τιμή που πληρώνει ο πελάτης των ομίλων πριν ανέβει καν στο αεροπλάνο) δεν μπορεί να είναι το μοντέλο για την Ελλάδα ούτε οικονομικά ούτε περιβαλλοντικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL