Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.2°C15.5°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.3°C
3 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
7 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΙΑΡΡΗΞΕΙΣ ΣΕ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ / Μπαράζ κλοπών ιατρικού εξοπλισμού από δημόσια νοσοκομεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΙΑΡΡΗΞΕΙΣ ΣΕ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ / Μπαράζ κλοπών ιατρικού εξοπλισμού από δημόσια νοσοκομεία

Τρία νέα περιστατικά κλοπής μηχανημάτων και ιατρικού εξοπλισμού από δημόσια νοσοκομεία σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου και συγκεκριμένα στα νοσοκομεία Βόλου, Λαμίας και Λάρισας, από όπου εκλάπησαν γαστροσκόπια, κολονοσκόπια και βρογχοσκόπια.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη διάρρηξη έγινε στο Αντικαρκινικό - Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών Άγ. Σάββας, τα ξημερώματα της Δευτέρας 15 Μαΐου, που κόστισε στο νοσοκομείο μηχανήματα αξίας 500.000 ευρώ.

Η αστυνομικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο της ύπαρξης σπείρας που στοχεύει νοσοκομεία και ερευνά πού θα μπορούσαν να διοχετευθούν τα κλοπιμαία αυτά, δεδομένου ότι πρόκειται για ιατρικά μηχανήματα.

Λάφυρα μεγάλης αξίας

Ο απολογισμός των ειδεχθών επιθέσεων στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας είναι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ζημία για το Δημόσιο και πλήθος ακυρωμένων δωρεάν ραντεβού ασθενών.

Λάρισα. Από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας οι δράστες απέσπασαν δύο γαστροσκόπια και ένα κολονοσκόπιο, καθώς και ένα ακόμη κολονοσκόπιο που ήταν χαλασμένο και δεν μπορούσε να φτιαχτεί. Ως αποτέλεσμα, ματαιώθηκαν όλα τα ραντεβού γαστροσκόπησης και κολονοσκόπησης. Το κόστος αντικατάστασης του εξοπλισμού υπολογίζεται σε 60.000 - 80.000 ευρώ.

Βόλος. Στο νοσοκομείο του Βόλου ο θρασύτατος διαρρήκτης δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τη «δουλειά», καθώς, όπως μεταφέρθηκε στη διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, έγινε αντιληπτός και εν τέλει πήδηξε από το παράθυρο έχοντας αποσπάσει δύο ενδοσκόπια παλαιού τύπου, αξίας 30.000 - 45.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την αστυνομία η διάρρηξη στο νοσοκομείο του Βόλου διαπιστώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής. Συγκεκριμένα η κεντρική είσοδος του Γαστρεντερολογικού τμήματος είχε παραβιαστεί, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές.

Λαμία. Από το νοσοκομείο της Λαμίας εκλάπησαν δύο κολονοσκόπια, ένα γαστροσκόπιο και ένα βρογχοσκόπιο. Προκειμένου να αντικατασταθούν από καινούργιο εξοπλισμό θα πρέπει να διατεθούν 80.000 - 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με την Αστυνομία, κι εκεί παραβιάστηκε η πόρτα του γαστρεντερολογικού τμήματος, το οποίο βρίσκεται στον 4ο όροφο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των κλοπιμαίων ήταν μηχανήματα που είχαν αγοραστεί προσφάτως, καινούργιος και υπερσύγχρονος εξοπλισμός. Σε όλες τις περιπτώσεις, το έργο των εγκληματιών διευκόλυνε το γεγονός ότι τα τμήματα που αποτέλεσαν τον στόχο τους δεν είναι «πρώτης γραμμής», όπως εκείνο των Επειγόντων Περιστατικών, και τις ώρες των επιθέσεων είναι σχεδόν άδεια από κόσμο, καθώς δεν φιλοξενούν νοσηλευόμενους ασθενείς. Επιπλέον, ακόμη και χωροταξικά, βρίσκονται πολύ μακριά από τα πλέον «ζωντανά» σημεία των νοσοκομείων.

Σε όλα τα νοσοκομεία κλήθηκε η Άμεση Δράση και άνδρες της Σήμανσης και της Ασφάλειας έσπευσαν για τις απαραίτητες έρευνες και τις προανακριτικές διαδικασίες.

Ν. Αντωνίου, διοικητής 5ης ΥΠΕ:

«Μας επαναφέρουν στη φάση στην οποία αναλάβαμε τα εγκαταλελειμμένα νοσοκομεία»

«Σε μια περίοδο που πασχίζουμε να αναβαθμίσουμε τον εξοπλισμό των νοσοκομείων, είτε αγοράζοντας καινούργιο είτε συντηρώντας τον σωστά, σε νοσοκομεία που είχαν εγκαταλειφθεί από το 2010, μας επαναφέρουν στη φάση στην οποία τα είχαμε αναλάβει», τονίζει ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Νέστωρ Αντωνίου.

Μιλώντας στην “Αυγή” εξηγεί ότι «χάνουμε εξοπλισμό που είχαμε συντηρήσει και αγοράσει και το χειρότερο που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι είναι να ματαιώνονται όλα τα ραντεβού στα συγκεκριμένα τμήματα. Είναι πολύ σημαντικό να κρίνει κανείς το βάθος που έχουν τέτοιες ενέργειες. Η έλλειψη αυτών των μηχανημάτων δημιουργεί πολύ μεγαλύτερη καθυστέρηση στα ραντεβού και αναστάτωση στα Επείγοντα» υπογραμμίζει ο ΥΠΕάρχης.

«Χρειάζεται άλλου είδους ασφάλιση»

Ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ τονίζει ότι τα νοσοκομεία έχουν «τεράστιους χώρους, ένας μόνο όροφος μπορεί να έχει έκταση 4.000 τετραγωνικών μέτρων και υπάρχουν πάρα πολλές είσοδοι». Τούτων δοθέντων σημειώνει ότι «είναι αναγκαίο να βρούμε άλλον τρόπο ασφάλισης» για την προστασία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Αντίδραση από ΝΔ

«Η κατάσταση αρχίζει πλέον να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο» δήλωσε χθες ο Τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου και πρόσθεσε ότι «το θέμα ξεφεύγει από μια απλή αστυνομική υπόθεση, διότι είναι αλλεπάλληλα τα κρούσματα».

Συμπλήρωσε δε ότι «αναμένουμε τόσο από το υπουργείο Υγείας όσο και από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συγκεκριμένες και άμεσες απαντήσεις» και πως «απόλυτη προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην αναπλήρωση των μηχανημάτων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL