Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η Λάρισα επιδιώκει να γίνει φιλική στα άτομα με αναπηρία

Έτοιμη η πρώτη πιστοποιημένη παιδική χαρά για παιδιά με αναπηρία στην περιοχή της Νεάπολης

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΜμεΑ) για την υλοποίηση δράσεων που θα διευκολύνουν τη ζωή τους

Σε πόλη φιλική για τα άτομα με αναπηρία επιδιώκει να μετατρέψει την Λάρισα η δημοτική αρχή Απ. Καλογιάννη, καθώς προχώρησε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΜμεΑ) για την υλοποίηση δράσεων που θα διευκολύνουν τη ζωή τους.

Πρόκειται για ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων, αφού εδώ και 1,5 χρόνο επαναλειτουργεί το λευκό ταξί για τη μετακίνηση των ΑμεΑ. Ο δήμος διαθέτει καύσιμα και οδηγό για την κίνηση του οχήματος. Το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει στη θεσσαλική πόλη ένα σύγχρονο στούντιο ηχογράφησης βιβλίων για όσους έχουν σοβαρά προβλήματα με την όρασή τους, δύο Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με αναπηρία και αντίστοιχο τμήμα σε παιδικό σταθμό και φυσικά η η πρώτη πιστοποιημένη παιδική χαρά για παιδιά με αναπηρία στην περιοχή της Νεάπολης.

Στόχος του μνημονίου συνεργασίας είναι, μεταξύ άλλων, η ανάδειξη του Δήμου Λαρισαίων ως καθολικά προσβάσιμη πόλη, η ανάπτυξη μιας τοπικής στρατηγικής αποϊδρυματοποίησης βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία καθώς και η εφαρμογή στην πράξη των αρχών του Καθολικού Σχεδιασμού σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας σε τοπικό επίπεδο με γνώμονα τις ανάγκες των Ατόμων με Αναπηρία.

Το μνημόνιο προβλέπει την υλοποίηση δράσεων για τη βελτίωση της προσβασιμότητας του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος (δημιουργία δικτύου προσβάσιμων διαδρομών -πεζοδρόμια, πλατείες κ.α. - δημιουργία προσβάσιμων παιδικών χαρών, ανάπτυξη δικτύου φιλικών υποδομών στα Άτομα με Αναπηρία) αλλά και τη βελτίωση της προσβασιμότητας των δημοτικών υπηρεσιών.

Επιπλέον, προβλέπονται στοχευμένες δράσεις για τα Άτομα με Αναπηρία και τις οικογένειές τους που αφορούν δράσεις πρώιμης παρέμβασης και συμβουλευτικής υποστήριξής τους, εφαρμογή ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για την προώθηση στην απασχόληση, υποστήριξη της λειτουργίας κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων ένταξης και κοινωνικής φροντίδας. Επιπλέον, στις δράσεις αποϊδρυματοποίησης εντάσσεται η δημιουργία δικτύου ολοκληρωμένων υπηρεσιών υποστήριξης οικογενειών που φροντίζουν παιδιά/ άτομα (π.χ. Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας, Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης κ.ά.) και δράσεις για την προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης και βελτίωση της αυτονομίας. Παράλληλα, προτάσσεται η ανάγκη για ανάπτυξη δράσεων ενημέρωσης και  ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας και της μαθητικής κοινότητας αλλά και των επιχειρηματιών σχετικά με ζητήματα αναπηρίας και προσβασιμότητας (οφέλη, κόστος κ.ά.) ώστε να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των Ατόμων με Αναπηρία ως καταναλωτές.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή της πόλης, "σε μια περίοδο κρίσης είναι ανάγκη να δομηθεί και πάλι η διαταραγμένη κοινωνική μας συνοχή", είναι ιδιαίτερα σημαντική "η προσπάθεια, η προώθηση και αξιοποίηση συνεργασιών και η ενίσχυση των δικτύων, καθώς αποτελούν επιλογή για ουσιαστικές παρεμβάσεις, προσανατολισμένες στις ανάγκες και στα προβλήματα των κατοίκων, αλλά και στις ιδιαιτερότητες της τοπικής κοινωνίας". Αξίζει να σημειωθεί πως η Λάρισα πρόκειται να βραβευθεί τον Σεπτέμβριο του 2017 από την UNESCO για την προσπάθειά της να γίνει μια πόλη περισσότερο φιλική προς τους πολίτες, καθώς τo Ινστιτούτο Διά Βίου Μάθησης του διεθνούς οργανισμού περιέλαβε τη Λάρισα στις 16 πόλεις παγκοσμίως στις οποίες απονέμει το βραβείο «Πόλη που Μαθαίνει», για την «εξαιρετική πρόοδο στην προώθηση της εκπαίδευσης και της διά βίου μάθησης στις τοπικές κοινωνίες».

 


Το λευκό ταξί εξυπηρετεί στις μετακινήσεις των ΑμεΑ

 

Έτοιμη η πρώτη πιστοποιημένη παιδική χαρά για παιδιά με αναπηρία στην περιοχή της Νεάπολης

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ποιον κοροϊδεύουν;

Η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σύρθηκαν εχθές στην υπερψήφιση της τροπολογίας που ανοίγει τον δρόμο για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Το έκαναν επειδή ήξεραν ότι, αν καταψήφιζαν, θα είχαν...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο