Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
13.1°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
27.2°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 82%
"Οι Έλληνες κρατούν ψηλά τη σημαία της αλληλεγγύης"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Οι Έλληνες κρατούν ψηλά τη σημαία της αλληλεγγύης"

“Οι Έλληνες δίνουν το παράδειγμα και κρατούν ψηλά τη σημαία του ηθικού πλαισίου της Ε.Ε. που βασίζεται στην αλληλεγγύη” τόνισε ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Κρίσης και Διαχείρισης Κρίσεων Χρ. Στυλιανίδης κατά την επίσκεψή του στα Ιωάννινα, όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Θ. Μπέγκα προκειμένου να ενημερωθεί για τις δράσεις αναφορικά με τους πρόσφυγες.

Στον σχεδιασμό του Δήμου Ιωαννιτών είναι η εξασφάλιση κοινοτικής χρηματοδότησης για την ανακαίνιση και αναπαλαίωση εγκαταλελειμμένων κτηρίων προκειμένου να λειτουργήσουν ως εστίες πολιτισμού, εκπαίδευσης και άθλησης. Οι χώροι θα χρησιμοποιηθούν τόσο από τους πρόσφυγες, για όσο διάστημα μείνουν στη χώρα, όσο και από τους κατοίκους του δήμου. Ειδικά για τους πρόσφυγες, ο Δήμος Ιωαννιτών σχεδιάζει την ένταξή του στο πρόγραμμα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων για πρόσφυγες που λειτουργεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ενώ εξετάζει τη δημιουργία μιας δομής για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

«Βασική μας αρχή είναι πως πρέπει οι κοινότητες που υποδέχονται στους πρόσφυγες να είναι κι αυτές έτοιμες να υποστηρίξουν την υποδοχή αλλά και να νιώσουν ότι συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία έχοντας κάποια στιγμή και κάποια μορφή οφέλους” τόνισε μετά το πέρας της συνάντησης ο επίτροπος Χρ. Στυλιανίδης, προσθέτοντας: “Στόχος μας είναι να μεταφερθεί μεγάλο μέρος των προσφύγων από τα κέντρα φιλοξενίας σε ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς και να προχωρήσει το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των προσφύγων”.

“Πέραν των χρημάτων που δίνονται για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στις ΜΚΟ, υπάρχει περίπου 1 δισ. ευρώ το οποίο διοχετεύεται μέσα από κρατικά κανάλια σε συνεργασία κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης” τόνισε ο επίτροπος.

Προηγουμένως, ο επίτροπος είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, όπου επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα της πολιτικής προστασίας, αφού ο επίτροπος είναι αρμόδιος για την διαχείριση κρίσεων. Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα διασυνοριακών δράσεων για την πολιτική προστασία, αλλά και στη διαδικασία μόχλευσης 65 εκατ. ευρώ με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτήρια και οδοφωτισμό. “Εξαιρετικό” χαρακτήρισε το πρόγραμμα αξιοποίησης κεφαλαίων μέσω της ΕΤΕπ ο επίτροπος, υπογραμμίζοντας ότι “παρ’ όλα τα κακά που ακούγονται καμιά φορά για τις ελληνικές υπηρεσίες, εδώ λειτουργεί ένα θαύμα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL