Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
"Όχι άλλα μέτρα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Όχι άλλα μέτρα"

Βάλια, τελειόφοιτη στη συντήρηση αρχαιοτήτων

Το πιο ανθρώπινο “φτάνει πια” ακούστηκε χθες από χιλιάδες διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας. Το είπαν χαμηλοσυνταξιούχοι, το είπαν νέοι των 300 ευρώ, το είπαν άνεργοι που ψάχνουν χρόνια να βρουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο, το είπαν άνθρωποι που κουράστηκαν να ζουν μ’ ένα βάρος στην καρδιά για κάθε κίνηση που κάνουν, όπως αν θα πάρουν τόσα ή παραπάνω πράγματα στο σούπερ μάρκετ.

Για όλο αυτό το πιεστικό πλαίσιο, που φοβούνται ότι θα γίνει ακόμη πιο πιεστικό με την ψήφιση των νέων μέτρων, περίπου 20.000 άτομα κατέβηκαν στον δρόμο. Άλλοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για γενική απεργία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, οι περισσότεροι στο ΠΑΜΕ και άλλοι κατέβηκαν με τις συλλογικότητες και τις οργανώσεις τους αυτόνομα, αποδοκιμάζοντας έτσι τον τρόπο που γίνεται ο συνδικαλισμός από τις κεντρικές οργανώσεις.

Τρεις διαφορετικές προσυγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πλατεία Κοτζιά, Αρχαιολογικό Μουσείο και Πλατεία Κλαυθμώνος, αλλά στα πανό και τα συνθήματα εμφανίζονταν οι ίδιες αγωνίες και η ίδια αντίθεση στις πολιτικές λιτότητας. Στα αξιοσημείωτα η μαζική παρουσία σωματείων με συμμετοχή από πολλούς κλάδους και το βροντερό "παρών" των φοιτητών. Χαρακτηριστική του παλμού και της δυναμικής που είχαν μπλοκ φοιτητικών συλλόγων ήταν η στιγμή που υποχρέωσαν ομάδα αστυνομικών να κάνει στην άκρη και πέρασαν μπροστά από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία ώστε να βρεθούν στη Βουλή αντί να κάνουν τον κύκλο της πλατείας Συντάγματος. Τις εντυπώσεις κέρδισε επίσης το μπλοκ των εργαζομένων της Estee Lauder, από το οποίο ακούγονταν συνθήματα όπως “Θέλουμε δουλειά και όχι σκλαβιά, γι’ αυτό: Ποτέ, ποτέ, ποτέ τις Κυριακές - Είμαστε εργαζόμενοι και έχουμε ζωές”.

Γενικώς επικράτησε ηρεμία, με εξαίρεση ελάχιστα λεπτά, όσο κράτησε η ένταση έξω από τη Μεγάλη Βρετανία. Καθώς οι διαδηλώσεις έφταναν στο τέλος τους κι ενώ είχε αποχωρήσει μεγάλο μέρος της πορείας, διαδηλωτές με καλυμμένα πρόσωπα επιτέθηκαν σε αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν μπροστά στο ξενοδοχείο πετώντας τέσσερις μολότοφ και οι αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών και πετώντας βομβίδες κρότου - λάμψης, από τις οποίες η μία έπεσε μέσα σε εναπομείναν μπλοκ. Από εκεί κι έπειτα προκλήθηκαν, πριν και μετά τα επεισόδια, φθορές σε τζαμαρία κοσμηματοπωλείου στην οδό Βουκουρεστίου, στο βαν του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 στην πλ. Κλαυθμώνοτας και σε τζαμαρία σε φούρνο στα Χαυτεία.

Βάλια, τελειόφοιτη στη συντήρηση αρχαιοτήτων

"Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε απεργιακή διαδήλωση, έρχομαι από την Εύβοια. Θεωρώ ότι ειδικά εμείς οι νέοι πρέπει να δείξουμε έμπρακτα την αντίθεσή μας σε ό,τι συμβαίνει. Δεν γίνεται να δεχτούμε άλλο ότι οι σπουδές μας δεν έχουν αντίκρισμα, ότι το μόνο σίγουρο δεδομένο που μας περιμένει αφού τελειώσουμε τη σχολή μας είναι η ανεργία. Σήμερα κατέβηκα στον δρόμο για να μην χρειαστεί να πάρω κι εγώ τον δρόμο του εξωτερικού".

Σπύρος και Ευαγγελία, εργαζόμενοι στην καθαριότητα

"Έχουμε κουραστεί τόσο πολύ... Εγώ (Σπύρος) είμαι με σύμβαση για έξι μήνες ως καθαριστής στο Κερατσίνι της Δραπετσώνας. Πριν βρω αυτή τη δουλειά ήμουν άνεργος για τέσσερα χρόνια και, αν δεν είχα τους γονείς μου, δεν ξέρω πώς θα τα έβγαζα πέρα. Είμαι εδώ για το παιδί μου, δεν θέλω η μόνη μας λύση να είναι το εξωτερικό".

"Είμαι πολύτεκνη (Ευαγγελία). Κάθε μέρα με ρωτάνε τα παιδιά μου αν θα απολυθώ, ζούμε κάθε μέρα με αυτό το άγχος. Όταν τελειώσει η σύμβαση, τι θα κάνω; Ποιος θα με πάρει σ' αυτή την ηλικία; Το σκέφτομαι συνεχώς. Σήμερα όμως είμαι εδώ γιατί θέλω ν’ αφήσω κάτι στα παιδιά μου, να διεκδικήσω κάτι καλύτερα για εκείνα".

Ελένη και Κατερίνα, εργαζόμενες στον Δήμο Χαλανδρίου

"Αντιδρούμε στα μέτρα για το τέταρτο Μνημόνιο. Είμαστε εδώ για τους συμβασιούχους που χάνουν τις δουλειές του, γι’ αυτούς που πληρώνονται με λίγα και δουλεύουν πολύ, για τους συναδέλφους, για εμάς. Τα νέα μέτρα είναι το τέλος. Τα νέα μέτρα είναι το τελειωτικό χτύπημα στην κοινωνία και τους εργαζόμενους".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL