Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σ. Φάμελλος: Προχωράμε στην κατασκευή νέων εγκαταστάσεων για την επεξεργασία λυμάτων

Ο Σ. Φάμελλος ενημέρωσε τους περιφερειάρχες ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης σχετικά με την τιμολόγηση του νερού

Η διαχείριση των υδάτων και οι δασικοί χάρτες βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλου με το Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας δεσμευόμενος επί χρονοδιαγραμμάτων για νομοθετικές πρωτοβουλίες με σκοπό την υλοποίηση παρεμβάσεων. Μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός δεσμεύτηκε ότι σχεδιάζεται η κατασκευή νέων εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων σε περίπου 200 οικισμούς της χώρας με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 1 δισ ευρώ.

Ο Σ. Φάμελλος ενημέρωσε τους περιφερειάρχες ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης σχετικά με την τιμολόγηση του νερού. Όπως εξήγησε “βασικός στόχος είναι η ανάκτηση του κόστους να προέλθει μέσα από τη μείωση του κόστους λειτουργίας Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης και των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων κι όχι με αύξηση της τιμής”. “Είναι στοίχημα για όλους μας και πρέπει να το κερδίσουμε γιατί είναι προς όφελος του πολίτη και του παραγωγού”, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός. Να σημειωθεί ότι η τιμολόγηση του νερού είναι απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να μπορέσουν κεντρικό κράτος και Περιφέρειες να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για να προκηρύξουν νέα αρδευτικά έργα.

Ο αναπληρωτής υπουργός δεσμεύτηκε ότι στα τέλη Ιουνίου “πρόκειται να ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο ο σχεδιασμός της πρώτης αναθεώρησης των σχεδίων διαχείρισης υδάτων σε επίπεδο λεκάνης απορροής ποταμού και θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση το δεύτερο εξάμηνο του 2017”.

Αναφερόμενος στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, ο Σ. Φάμελλος ενημέρωσε ότι “πρόκειται να υπογραφεί επιτελική προγραμματική σύμβαση των συναρμόδιων υπουργείων, των Περιφερειών και των Δήμων προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή νέων εγκαταστάσεων σε περίπου 200 οικισμούς της χώρας άνω των 2.000 κατοίκων συνολικού προϋπολογισμού που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ”. “Ο ρόλος των Περιφερειών είναι νευραλγικής σημασίας καθώς καλούνται να διαχειρισθούν μεγάλο μέρος του συνολικού προϋπολογισμού”, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Για το ζήτημα των δασικών χαρτών, ο Σ. Φάμελλος απάντησε στην αγωνία των περιφερειαρχών για τυχόν εμπλοκή στην απόδοση επιδοτήσεων στους αγρότες και κτηνοτρόφους λόγω χρήσης δασικών εκτάσεων. Ο αναπληρωτής υπουργός δεσμεύτηκε εκ νέου ότι “θα διασφαλιστεί κάθε ευρώ από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους”.

Στο ίδιο πλαίσιο, δεσμεύτηκε “να μην υπάρξουν στρεβλώσεις στην οικονομία, την κοινωνία, τις υποδομές, το οικιστικό περιβάλλον, τη βιομηχανία και τον τουρισμό”. Υποσχέθηκε, μάλιστα, να εξεταστούν τα ζητήματα που έθεσαν οι περιφερειάρχες αναφορικά με τους δασικούς χάρτες που εστιάζουν στο τεκμήριο κυριότητας και θέματα ιδιοκτησίας, στη δυνατότητα διαχείρισης δασωμένων αγρών και στη δυνατότητα των νομαδικών κτηνοτρόφων που κατέχουν τίτλους και αλλάζουν περιοχές και πως συνδέονται με τα σχέδια βόσκησης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Κ. Αγοραστός αναφορικά με την διαχείριση υδάτων τόνισε: “Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να πετύχουμε τους στόχους της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και να μην κινδυνεύσει η χώρα μας με νέα πρόστιμα από την ΕΕ”. “Έχουμε κοινό σχεδιασμό σε συνεργασία με τον κ. Σ. Φάμελλο και τις αρμόδιες υπηρεσίες, εντάσσουμε έργα στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα αλλά και στο Τομεακό προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη λειτουργία όλων των μονάδων διαχείρισης λυμάτων (βιολογικοί καθαρισμοί) στο πλαίσιο εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, να επιλυθούν περιβαλλοντικά ζητήματα, να παροχετευθεί χρήμα στην πραγματική οικονομία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας”, υπογράμμισε ο Κ. Αγοραστός.

Για το ζήτημα των δασικών χαρτών, ο πρόεδρος των περιφερειαρχών ξεκαθάρισε: “Θεωρούμε τους δασικούς χάρτες σημαντικό θεσμικό και αναπτυξιακό εργαλείο, προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση και ένα σύγχρονο κράτος”. “Κατά κοινή εκτίμηση συμβάλλαμε με εποικοδομητικό τρόπο στο να γίνουν αρκετές από τις απαιτούμενες βελτιώσεις προς όφελος των πολιτών αλλά και της χώρας”, υπογράμμισε ο Κ. Αγοραστός.

 

Δείτε όλα τα σχόλια