Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.8°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 92%
Χωρίς λεωφορεία για δεύτερη ημέρα η Θεσσαλονίκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χωρίς λεωφορεία για δεύτερη ημέρα η Θεσσαλονίκη

Θα συνεχιστούν και σήμερα η ταλαιπωρία και η οικονομική επιβάρυνση των Θεσσαλονικέων από τον ΟΑΣΘ, αφού δεν κυκλοφορεί ούτε ένα λεωφορείο μετά την επίσχεση εργασίας στην οποία προχώρησαν από χθες οι εργαζόμενοι. Έτσι το επιβατικό κοινό, εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχοι, καλούνται είτε να περπατάνε πολλά χιλιόμετρα ή να πληρώνουν ταξί για να πάνε στις δουλειές τους.

Το συνδικάτο εργαζομένων του ΟΑΣΘ, δείχνοντας πρωτοφανή κοινωνική αναλγησία, επέμενε στη σκληρή αυτή στάση, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης, ανταποκρίθηκε στο αίτημα των εργαζομένων και συγκαλεί σήμερα την τερταμερή συνάντηση που ζητούσαν. Την ίδια ώρα ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος από τις αποφάσεις της διοίκησης του συνδικάτου, ενώ αύριο θα συζητηθεί στα δικαστήρια το αίτημα της διοίκησης του ΟΑΣΘ να κηρυχθεί με προσωρινή διαταγή παράνομη και καταχρηστική η επίσχεση εργασίας.

Χθες συνδικαλιστές, μαζί με ομάδες περιφρούρησης της απεργίας, βρέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στα δύο αμαξοστάσια από τα οποία ξεκινούν τα δρομολόγια των λεωφορείων, προκειμένου να αποτρέψει τυχόν προσπάθεια κάποιων εργαζόμενων να δουλέψουν κανονικά και να βγάλουν έναν αριθμό λεωφορείων στους δρόμους. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές κανένας εργαζόμενος δεν προσπάθησε κάτι τέτοιο, ωστόσο ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ κ. Στεφανίδης υποστήριζε ότι περίπου 200 εργαζόμενοι - μέτοχοι του Οργανισμού προσήλθαν χθες στα εργοτάξια για να δουλέψουν κανονικά και αποχώρησαν, διότι γιουχαΐστηκαν από τις ομάδες περιφρούρησης. Ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων και ισχυρός άνδρας του ΟΑΣΘ Δ. Τσερμενίδης διέψευσε τα παραπάνω υποστηρίζοντας ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο και η συμμετοχή στην κινητοποίηση είναι καθολική.

Ασφαλιστικά μέτρα

Οι δικηγόροι του ΟΑΣΘ κατέθεσαν, χθες, την προαναγγελθείσα από τη διοίκηση αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων, η οποία συνοδευόταν και από αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής, το οποίο θα εξεταστεί αύριο από τον πρόεδρο υπηρεσίας. Όμως φαίνεται να μη συμφωνούν όλοι οι εργαζόμενοι με τη σκληρή στάση της διοίκησης Τσερμενίδη στο συνδικάτο τους. Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανατροπή» και εργαζόμενος στον ΟΑΣΘ Β. Πιτσαλίδης, μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο της Θεσσαλονίκης, χαρακτήρισε «δίκαιο» το αίτημα για την καταβολή των δεδουλευμένων, αλλά, όπως τόνισε, το συνδικάτο θα μπορούσε σε ένδειξη καλής θέλησης να μην ξεκινήσει την επίσχεση από χθες, αλλά να περιμένει τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης που συγκαλεί ο Χρ. Σπίρτζης.

«Το αίτημά μας για καταβολή των δεδουλευμένων απευθύνεται προς τη διοίκηση» ξεκαθάρισε ο κ. Πιτσαλίδης και άσκησε κριτική προς τους συνδικαλιστές του ΟΑΣΘ που συμπεριφέρονται ως «φερέφωνα της διοίκησης». «Η ακρότητα με την οποία συμπεριφέρονται οι επαγγελματίες συνδικαλιστές του ΟΑΣΘ έχουν φέρει τους εργαζόμενους σε αυτό το αδιέξοδο» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Όλοι γνωρίζουν πώς λειτουργεί το σύστημα που έχει στήσει ο Δ. Τσερμενίδης, το σύστημα των ημετέρων, των πραιτωριανών, ενώ οι αντίθετες φωνές πνίγονται εν τη γενέσει τους. Η πολιτική που ασκεί εναντίον της κυβέρνησης δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά τις δικές του πολιτικές φιλοδοξίες» τόνισε σε άλλο σημείο, ενώ τάχθηκε υπέρ του σχεδίου Σπίρτζη για τις αστικές συγκοινωνίες, λέγοντας ότι «θέτει τις βάσεις για τη συνέχιση της εργασίας μας στον οργανισμό». «Μας βρίσκει σύμφωνους η μετεξέλιξη του ΟΑΣΘ σε δημόσιο φορέα» υπογράμμισε.

"Όχι εκβιασμοί"

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης καλεί τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών να πει «όχι στον νέο εκβιασμό του ΟΑΣΘ» και να προχωρήσει στη συγκρότηση δημόσιου φορέα συγκοινωνιών. «Για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, η νεολαία, δηλαδή οι λαϊκές τάξεις που χρησιμοποιούν το λεωφορείο ως μέσο μετακίνησης, έρχονται αντιμέτωποι με την αναλγησία του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού μονοπωλίου του ΟΑΣΘ» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει πως «άνθρωποι χωρίς -ή με ελάχιστες απώλειες- εισοδημάτων κρατούν σε ομηρεία εργαζόμενους, οι οποίοι όλα τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραματικά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL