Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Μαξίμου για τους συμβασιούχους των ΟΤΑ: / Μαξίμου για τους συμβασιούχους των ΟΤΑ: "Ούτε μια ώρα δουλειάς δεν θα μείνει απλήρωτη"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαξίμου για τους συμβασιούχους των ΟΤΑ: / Μαξίμου για τους συμβασιούχους των ΟΤΑ: "Ούτε μια ώρα δουλειάς δεν θα μείνει απλήρωτη"

Τη διαβεβαίωση ότι, παρά την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η καταβολή των δεδουλευμένων στους συμβασιούχους από παράταση είναι διασφαλισμένη, δίνει η κυβέρνηση, με τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης να εξετάζουν τον τρόπο προκειμένου αυτό να υλοποιηθεί. Οι ηγεσίες των δυο υπουργείων αναμένουν την καθαρογραμμένη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκειμένου να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες.

Την ίδια ώρα θέτουν ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα της τακτοποίησης των χιλιάδων συμβασιούχων που απασχολούνται στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σημειωτέον ότι η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις για τις παρατάσεις των συμβάσεων στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων. Επίσης κρίνει μη σύννομη την διάταξη για την έκδοση εκ μέρους των δήμων ενταλμάτων πληρωμής μισθοδοσίας.

Το Μαξίμου επιχείρησε και χθες με παρέμβασή του να καθησυχάσει τους συμβασιούχους από παράταση, οι οποίοι είναι ανάστατοι γιατί με βάση την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκύπτει ότι θα αναγκαστούν να επιστρέψουν τα λεφτά της μισθοδοσίας που έχουν λάβει από το 2015 έως σήμερα. “Ούτε μία ώρα δουλειάς δεν θα μείνει απλήρωτη” τονίζουν κύκλοι του Μαξίμου την ίδια ώρα που καθησυχάζουν λέγοντας: “Κρατάτε μικρό καλάθι σε όσα ακούγονται για μη καταβολή των δεδουλευμένων”. “Δεν υπάρχει ζήτημα για τους εργαζόμενους να επιστρέψουν τα χρήματα. Η δέσμευση του αρμόδιου υπουργού και του κυβερνητικού εκπροσώπου ισχύει μέχρι κεραίας”, τονίζουν κύκλοι του Μαξίμου υπογραμμίζοντας: “Η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλία νομοθετική ή άλλη ώστε κανείς συμβασιούχος να μην επιστρέψει χρήματα ή να μην πληρωθεί”.

"Σκληρά εργαζόμενοι"

Για το θέμα τοποθετήθηκε χθες η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη διαβεβαιώνοντας (ρ/σ Alpha 9.89) ότι “οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι θα πληρωθούν”. Θέτοντας ευρύτερα το ζήτημα των συμβασιούχων η υπουργός τόνισε: “Έχουμε μπροστά μας σκληρά εργαζόμενους στην καθαριότητα των ΟΤΑ με κατακερματισμένες συμβάσεις και με αποδοχές των 650 ευρώ”. “Μας απασχολεί ιδιαίτερα πώς θα λυθεί το πρόβλημα των εγκλωβισμένων εργαζόμενων ανθρώπων γιατί αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα του πελατειακού κράτους που δόμησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και το οποίο αντιπαλεύουμε” υπογράμμισε. Επισημαίνοντας ότι το ζήτημα των συμβασιούχων “δεν είναι μικροπολιτικό θέμα”, η υπουργός ζήτησε τη “στήριξη των συνδικαλιστικών οργάνων” “για να λυθεί”. “Όποιος θέλει να βοηθήσει, να ανοίξει τον διάλογο για να βρούμε λύση” κατέληξε η υπουργός.

Υψηλούς τόνους κράτησε επί του θέματος ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας. Υποστηρίζοντας ότι “το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν είναι συνταγματικό δικαστήριο και δεν μπορεί να μιλήσει για τη συνταγματικότητα του νόμου”, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας: “Μας κουνούν το δάκτυλο; Έφτιαξαν ένα σύστημα τόσα χρόνια, δέσμευσαν όλον αυτόν το κόσμο, τον είχαν υπό ομηρεία”. Θυμίζοντας ότι ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης έχει δεσμευτεί για νομοθετική πρωτοβουλία που θα αντιμετωπίζει συνολικά το ζήτημα των συμβασιούχων, ο Π. Ρήγας επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας: “Δεν μπορεί να λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι θα απολυθούν, γιατί αυτή είναι η αντίληψή του”. “Έτσι δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει το Δημόσιο” κατέληξε ο Π. Ρήγας.

Σε ετοιμότητα οι δήμοι

Στον χώρο της Αυτοδιοίκησης η αναστάτωση των εργαζομένων δεν λέει να κοπάσει, παρά τις εκκλήσεις τόσο της ΚΕΔΕ όσο και της ΠΟΕ-ΟΤΑ για αναμονή μέχρι την καθαρογραφή της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Από την πλευρά της η ΚΕΔΕ καλεί τους δημάρχους σε ετοιμότητα μόλις καθαρογραφεί η απόφαση. “Δεν πρέπει οι δήμοι να επιβαρυνθούν και με άλλα προβλήματα στην καθημερινή τους λειτουργία” τονίζει. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΚΕΔΕ ζητά τη διασφάλιση της καταβολής των δεδουλευμένων των εργαζομένων με νόμιμο τρόπο, την παράταση των συμβάσεων με νόμιμο τρόπο προκειμένου να υπάρχει προσωπικό τη θερινή περίοδο. Ταυτόχρονα ζητά να διασφαλιστεί ότι δεν θα καταλογιστούν στους δημάρχους τα ποσά που έχουν καταβληθεί ως δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.

Κινητικότητα υπάρχει στην ΠΟΕ-ΟΤΑ. Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι “σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα δημοσιεύματα και το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει 'ομόφωνα' αντισυνταγματική τη διάταξη παράτασης των συμβάσεων, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει την πλήρη πολιτική ευθύνη για τα ψεύδη και την κοροϊδία απέναντι σε χιλιάδες εργαζόμενους που πίστεψαν και ελπίζουν”. Την ερχόμενη Τρίτη συνεδριάζει το γενικό συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ προκειμένου να αποφασιστούν κινητοποιήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL