Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ / Παίρνουν ξανά μπροστά τα αδράχτια της πρώην ΕΝ.ΚΛΩ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ / Παίρνουν ξανά μπροστά τα αδράχτια της πρώην ΕΝ.ΚΛΩ.

Ένας αγώνας που αντέχει χρόνια κόντρα σε αντιξοότητες και συμφέροντα φαίνεται πως φτάνει σε δικαίωση για τους πρώην εργαζομένους στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία. Το μεσημέρι της Τρίτης το ανεπίσημο ενδιαφέρον του επενδυτή έγινε επίσημο, με κατάθεση πρότασης εξαγοράς του υπολοίπου της πτωχευτικής περιουσίας της ΕΝ.ΚΛΩ. στο πτωχευτικό δικαστήριο.

Πλέον αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου, η οποία όσο πιο σύντομα βγει τόσο το καλύτερο για την επένδυση, η οποία θα βασίζεται στο επιχειρησιακό σχέδιο των εργαζομένων. Έτσι η ολοκλήρωση της εξαγοράς θα σηματοδοτήσει μια πολύ σημαντική αλλαγή σε ό,τι γνωρίζαμε μέχρι τώρα σε σχέση με το πώς δουλεύει η ελληνική βιομηχανία, αλλά και θα αναδείξει έναν διαφορετικό χαρακτήρα επενδύσεων.

Το 20% των μετοχών στους εργαζόμενους

Η ειδοποιός διαφορά εντοπίζεται στο ότι οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται στο τιμόνι της εταιρείας. Σε μνημόνιο συνεννόησης (MOU) που υπεγράφη πριν από λίγες εβδομάδες μεταξύ του επενδυτή και των εργαζομένων συμφωνήθηκε ότι το νέο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα ανήκει κατά 20% στον συνεταιρισμό των εργαζομένων. Μεταξύ άλλων προβλέπεται επίσης ότι οι μισθοί θα ξεκινούν από τα 751 ευρώ με βάση τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας του 2009. Οι εργαζόμενοι κατάφεραν να διαμορφώσουν ένα επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο ήταν τόσο ελκυστικό ώστε ο επενδυτής να αποδεχτεί τους όρους μέχρι κεραίας.

"Γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για την επιτυχή ολοκλήρωση μιας επένδυσης η οποία έχει εξαιρετικά διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει δικαιώνοντας την άποψη των εργαζομένων ότι το θέμα δεν είναι 'καλός - κακός' επενδυτής, αλλά καλό ή κακό επιχειρησιακό σχέδιο" δήλωσε στην “Αυγή” ο Γιάννης Μουσουλίδης πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΝ.ΚΛΩ. Έτσι, πρόσθεσε, "αποδεικνύεται πως υπάρχει άλλος δρόμος και θα πρέπει να δοθεί εμπιστοσύνη σε αυτόν τον δρόμο όπως μέχρι τώρα".

Απασχολούνται άμεσα 400 εργαζόμενοι

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των εργαζομένων, πρόκειται να λειτουργήσουν τρεις εργοστασιακές μονάδες σε Μαρώνεια (Κομοτηνή), Ροδόπη (Κομοτηνή) και Στενήμαχο (Νάουσα). Αρχικά θα απασχοληθούν περίπου 400 εργαζόμενοι και μετά την πρώτη πενταετία εκτιμάται ότι θα απασχολούνται περισσότεροι από 700.

Παράλληλα με την επαναφορά θέσεων εργασίας, στην ΕΝ.ΚΛΩ. εκτιμάται ότι δημιουργούνται 5 έως 7 δραστηριότητες, όπως αυτές των μεταφορών, των μηχανολογικών εργασιών, των logistics. Οι μονάδες θα λειτουργήσουν σε περιοχές όπου το 50% της τοπικής ανεργίας οφείλεται στο κλείσιμο των κλωστηρίων. Αναμένεται επίσης σημαντική τόνωση της τοπικής αγοράς.

Αν. Νεφελούδης: "Πιστέψαμε στο εγχείρημα"

Πολύ σημαντική για τους εργαζόμενους χαρακτήρισε την εξέλιξη μιλώντας στην "Α" και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης. "Μετά από τόσα χρόνια ομηρείας είναι πολύ σημαντικό το ότι τόσοι άνθρωποι βρίσκονται κοντά στο να επιστρέψουν στις δουλειές τους με όρους βιωσιμότητας και προστασίας των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Παρά τον πόλεμο, η συντονισμένη δράση εργαζομένων και κυβέρνησης απέφερε καρπούς" είπε.

Αναφορικά με τη συμβολή της κυβέρνησης ανέφερε ότι "ουσιαστικά μηδένισε τα εμπόδια. Πίστεψε στο εγχείρημα των εργαζομένων, το αγκάλιασε και μπόρεσε να υποστηρίξει τους εργαζόμενους στις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν. Στην Κομοτηνή, όπου βρέθηκα, η κατάσταση ήταν πάρα πολύ συγκινητική. Πρόκειται για μια δικαίωση και πλέον περιμένουμε τη δικαστική απόφαση ώστε να προχωρήσει η νομική κατοχύρωση της επένδυσης".

Τη στάση της κυβέρνησης αναγνωρίζουν και οι εργαζόμενοι. Όπως είπε ο Γ. Μουσουλίδης "η παρούσα κυβέρνηση έδωσε χώρο και χρόνο. Υποστήριξε από την αρχή το σχέδιό μας και πλέον περιμένουμε από το πτωχευτικό δικαστήριο να προχωρήσει γρήγορα στην επόμενη φάση".

Από την ΠΝΠ στη θετική αξιολόγηση

Οι δύο από τις κύριες ενέργειες της κυβέρνησης που ευνόησαν αυτή την εξέλιξη προς όφελος των εργαζομένων είναι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπεγράφη στις 39 Δεκεμβρίου του 2015 για την αναστολή των πλειστηριασμών για έξι μήνες και η σύσταση επιστημονικής ομάδας για την αξιολόγηση του επιχειρησιακού σχεδίου.

Στην πρώτη περίπτωση κερδήθηκε σημαντικός χρόνος και ανακόπηκε ο πλειστηριασμός του εξοπλισμού των εργοστασίων κομμάτι - κομμάτι περιορίζοντας τη λειτουργική και οικονομική ζημία. Στη δεύτερη συστάθηκε από τη Γραμματεία Συντονισμού της Κυβέρνησης (υπουργός Αλ. Φλαμπουράρης) εννεαμελής ομάδα επτά επιστημονικών συμβούλων, από πέντε συναρμόδια υπουργεία και δύο εμπειρογνώμονες που αξιολόγησαν θετικά το σχέδιο των εργαζομένων ακόμη και στο χειρότερο σενάριο.

Στην πράξη, κόντρα με τον νεοφιλελευθερισμό

Σημειώνεται ότι από την εξαγορά, με βάση ό,τι ορίζει ο πτωχευτικός κώδικας, θα εισπράξουν πρώτα χρήματα που δικαιούνται οι εργαζόμενοι και το ΙΚΑ. Το πιο σημαντικό όμως σύμφωνα με τον Γ. Μουσουλίδη είναι ότι "οι εργαζόμενοι θα έχουν το 20% μιας υγιούς εταιρείας και θα ξεκινήσει ξανά η παραγωγική διαδικασία σύμφωνα με το δικό τους σχέδιο". Ένα σχέδιο δηλαδή από τα κάτω, που βρίσκεται στον αντίποδα του νεοφιλελευθερισμού και της λογικής επενδύσεων, που στηρίζονται μόνο στη φθηνή εξαγορά και στη φθηνή εργασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL