Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.9°C
1 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.2°C
2 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
28.8°C28.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.3°C
2 BF 88%
Δύο χρόνια δίκη Χρυσής Αυγής / Δύο χρόνια δίκη Χρυσής Αυγής: Με θάρρος απέναντι στη ναζιστική συμμορία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δύο χρόνια δίκη Χρυσής Αυγής / Δύο χρόνια δίκη Χρυσής Αυγής: Με θάρρος απέναντι στη ναζιστική συμμορία

Ένας κλοιός που συνεχώς στενεύει. Μια θηλιά ασφυκτική, που, κάθε μέρα, σε κάθε συνεδρίαση, μέσα της κλείνει το απεχθές τέρας του ναζισμού. Τα στοιχεία, τα ντοκουμέντα, αμέτρητα και συντριπτικά. Οι μάρτυρες και τα θύματα, από τους φτωχοδιάβολους μετατανάστες μέχρι τους μέχρι πρότινος φοβισμένους πολίτες, στέκονται θαρραλέα απέναντι στο δικαστήριο και μιλούν. Για τη βία, για τα εγκλήματα, για τον τρόμο.

Δύο χρόνια και 150 συνεδριάσεις μετά, παρά τις τεράστιες δυσκολίες και τα εμπόδια, η δίκη της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018. Χάρη στο φλογερό πείσμα μιας χούφτας δικηγόρων που απαρτίζουν την πολιτική αγωγή. Χάρη στην επιμονή του αντιφασιστικού κινήματος που παλεύει. Χάρη στην εμβληματική Μάγδα Φύσσα που είναι πάντα εκεί, κοιτώντας τους δικαστές στα μάτια. Όχι μόνο ζητώντας δικαίωση για τον δολοφονημένο γιο της από τα χρυσαυγίτικα τάγματα εφόδου, αλλά για να ξεπλύνει και την ντροπή μιας ολόκληρης κοινωνίας που επέτρεψε στους νοσταλγούς του Χίτλερ να βγούνε από τα σκοτεινά λαγούμια τους.

Οι 85 από τους 135 μάρτυρες της πολύκροτης δίκης που ξεκίνησε στις 20 Απριλίου του 2015 έχουν ήδη εξεταστεί, όπως ενημέρωσαν χθες οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής που παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου. Και μπορεί για τους μη παροικούντες την Ιερουσαλήμ να φαίνεται τεράστιο το διάστημα της δίκης χωρίς να υπάρχει έκδοση απόφασης, ωστόσο οι ρυθμοί έχουν αποκατασταθεί. Όπως αναφέρθηκε, για τον επόμενο μήνα, δηλαδή 22 εργάσιμες ημέρες, έχουν προσδιοριστεί δέκα συνεδριάσεις, αριθμός που κρίνεται ικανοποιητικός.

Τεράστιος αριθμός υποθέσεων

Αυτό που δεν μπορεί να κατανοήσει ο περισσότερος κόσμος είναι ότι συνεκδικάζεται ένας τεράστιος αριθμός υποθέσεων, γεγονός που είναι μεγάλη επιτυχία, όπως σημείωσε ο συνήγορος των Αιγύπτιων ψαράδων Κώστας Παπαδάκης. Όπως είπε, "άλλο που δεν ήθελε η Χρυσή Αυγή από το να δικαστούν ξεχωριστά οι υποθέσεις ως μεμονωμένα περιστατικά. Έτσι όμως δεν θα μπορούσε να καταδειχτεί ο εγκληματικός - τρομοκρατικός χαρακτήρας της οργάνωσης, με τα τάγματα εφόδου, την ιεραρχία, τη δομή και τον ηγετικό ρόλο του αρχηγού".

Ο Κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε επίσης στα εμπόδια που μέχρι σήμερα υπάρχουν, όπως η μη τήρηση φωνογραφημένων πρακτικών, "κάτι που συμβαίνει και στην πιο απλή εκδίκαση διαφοράς ή σε ένα διαζύγιο" και επισήμανε ότι επιχειρείται να επιστρέψει στον Κορυδαλλό αυτή η δίκη με την τεράστια πολιτική σημασία και ιδιαιτερότητα. "Οι χρυσαυγίτες σκόπιμα και μεθοδευμένα κάνουν επεισόδια για να επιτευχθεί η μεταφορά της δίκης στον Κορυδαλλό. Ο υπουργός Δικαιοσύνης απεμπολεί την εκτελεστική του εξουσία, χωρίς να ορίζει ως μόνο τόπο διεξαγωγής της δίκης το Εφετείο Αθήνας, ενώ την ίδια ώρα η αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού σημαίνει έλλειψη δημοσιότητας" τόνισε.

Έλλειψη ψυχραιμίας από τη Χ.Α.

Ο Ανδρέας Τζέλης, συνήγορος της οικογένειας Φύσσα, πρόσθεσε ακόμα μία παράμετρο: "Η δίκη δεν καθυστερεί. Η δίκη άργησε να ξεκινήσει" είπε και πρόσθεσε: "Στην αρχή υπήρξε ο ψεύτικος λεονταρισμός, όταν έλεγαν να ξεκινήσει η δίκη για να αποδείξουν την αθωότητά τους. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, η συμπεριφορά τους μας έχει δείξει ότι στην πορεία ο φόβος τους γιγαντώθηκε, γιατί και τα στοιχεία υπήρχαν στη δικογραφία και από τους μάρτυρες έφυγε το πέπλο του φόβου που υπήρχε στο παρελθόν".

Όσο για τη συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας, έκανε λόγο για έλλειψη ψυχραιμίας και ένδεια επιχειρημάτων, υπογραμμίζοντας πως "είναι ζήτημα ηθικής και πολιτικής πράξης η δικαστική καταδίκη και τιμωρία των αυτουργών".

Την επιτυχία της δίκης, που έχει καταδείξει την "εγκληματική - ναζιστική οργάνωση, που ως πολιτικο κόμμα συμμετέχει στο Κοινοβούλιο, με διαρκή δράση, με οργανωμένο σχέδιο, το οποίο εκτελούσαν και εκτελούν τα τάγματα εφόδου" επισήμανε ο συνήγορος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ Ανδρέας Βρεττός, προσθέτοντας ότι "έχει αποδειχθεί ο ρατσιστικός χαρακτήρας της και οι διασυνδέσεις της με τον επιχειρηματικό κόσμο".

Η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουμάντου ως εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch είπε πόσο σημαντική είναι η δημοσιότητα για τη δίκη, η οποία μέχρι σήμερα "φθίνει και υπάρχει μόνο όταν σημειώνονται επεισόδια και αυτό όχι πάντα με τον ορθό τρόπο". Η ίδια απηύθυνε έκκληση για διάχυση των πληροφοριών μέσω του τύπου και των κοινωνικών δικτύων λόγω απουσίας φωνογραφημένων πρακτικών και πρόσθεσε: "Έχουμε οπτικό υλικό από την απολογία του Παναγούλη και από αυτή τη δίκη μόνο φωτογραφίες από συναδέλφους φωτογράφους που κι αυτοί πολλές φορές απειλούνται"...

Τέλος, σε παρέμβασή της, η Μαρία Κασκαρίκα, μητέρα του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη που πρόσφατα ξυλοκοπήθηκε άγρια από χρυσαυγίτες έξω από τα γραφεία του ναζιστικού κόμματος, τόνισε: "Δεν περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου για να καταλήξουμε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. Διαθέτει ηγετική ομάδα, μέλη και δράση, η οποία είναι η ωμή βία και τα εγκλήματα, και έτσι θα την αντιμετωπίσουμε. Έτσι θα αφυπνίσουμε και τον τελευταίο πολίτη".

Την Κυριακή η εκδήλωση στο Gagarin

Εκδήλωση ενημέρωσης - συναυλία για τα δύο χρόνια δίκης κατά της Χρυσής Αυγής διοργανώνεται και την Κυριακη 7 Μαΐου στο Gagarin (Λιοσίων 205). Θα προβληθούν και θα συζητηθούν πλήθος από τα στοιχεία και τις καταθέσεις που έχουν ήδη εξεταστεί από το δικαστήριο, ενώ θα αναλυθούν διάφορες πτυχές μέσα και έξω από τη δίκη.

Ομιλητές θα είναι:

- Ε. Τομπατζόγλου (πολιτική αγωγή - οικ. Φύσσα): Πώς και γιατί ξεκίνησαν οι διώξεις.

- Θ. Καμπαγιάννης (πολιτική αγωγή - Αιγύπτιοι αλιεργάτες): Από το πεζοδρόμιο στη Βουλή.

- Χ. Παπαδοπούλου (πολιτική αγωγή - οικ. Φύσσα): H θεσμική ανοχή - προνόμιο της Χρυσής Αυγής.

- Κ. Παπαδάκης (πολιτική αγωγή - Αιγύπτιοι αλιεργάτες): Πώς μια εγκληματική οργάνωση λειτουργεί σαν κόμμα.

- Ε. Κουμάντου (Golden Dawn Watch): Οι συνθήκες διεξαγωγής της δίκης κατά της Χρυσής Αυγής.

- Κ. Παπαϊωάννου (πρώην γ.γ. Υπ. Δικαιοσύνης για τα ανθρώπινα δικαιώματα): Η ποινική αντιμετώπιση του φασισμού - ρατσισμού: Όπλο της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ανοιχτή συναυλία από τους Δ. Πουλικάκο + Spyridoyla, MC Yinka, Radiosol, Sadomas και άλλους, που θα συμμετάσχουν αφιλοκερδώς. O χώρος του Gagarin, που ανήκε στον αείμνηστο Νίκο Τριανταφυλλίδη, παραχωρήθηκε δωρεάν και με κάθε δυνατή στήριξη από την εταιρεία παράγωγης που το διαχειρίζεται. Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά παράλληλα θα υπάρχει και κουτί οικονομικής ενίσχυσης για τα δικαστικά έξοδα.

Οι πόρτες θα ανοίξουν στις 7 μ.μ. και η ώρα έναρξης είναι 8 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL