Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Drones στην υπηρεσία αστυνομίας και πυροσβεστικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Drones στην υπηρεσία αστυνομίας και πυροσβεστικής

Αυτή τη χρονιά, στον αντιπυρικό σχεδιασμό της πυροσβεστικής θα ενταχθεί και η πιλοτική λειτουργία των drones ή αλλιώς των μη επανδρωμένων αεροσκάφων που βρίσκονται στη διάθεση τόσο της αστυνομίας όσο και της πυροσβεστικής.

"Τα drones και της αστυνομίας, και του Πυροσβεστικού Σώματος, τα εννιά αεροπλανάκια, τα τρία σμήνη, θα υλοποιούν σχεδόν τις ίδιες αποστολές και θα είναι αυτές που σας είπα. Επιτήρηση δασών, επιτήρηση συνόρων, επιτήρηση οδικών αξόνων ή επιτήρηση περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, γιατί δεν θέλω να αποκλείσω και την επιτήρηση κατοικημένων περιοχών, αλλά για ευνόητους λόγους που έχουν σχέση με ατυχήματα και με άλλα ζητήματα. Δεν θα είναι η κύρια προτεραιότητα, εκτός αν έχουμε κάποια φυσική καταστροφή σε κάποια κατοικημένη περιοχή ή κάτι παρεμφερές για το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθούν αυτά τα συστήματα" ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας κατά τη χθεσινή παρουσίαση τους στην Αεροπορική Βάση της Δεκελείας, παρουσία των αρχηγών της αστυνομίας και της πυροσβεστικής Κ. Τζουβάλα και Β. Καπέλιου.

Η αστυνομία έχει αγοράσει 6 drones (3 Spylite και 3 Thunder B) από το Ισραήλ, ενώ η πυροσβεστική έχει αποκτήσει ένα σύστημα μή στελεχωμένου αεροσκάφους τύπου EOS mini UAV SYSTEM μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 για το έργο «Ψηφιακή υπηρεσία ειδοποίησης και αντιμετώπισης πυρκαγιάς». Οι προσπάθειες απόκτησης του συστήματος από την πυροσβεστική είχαν αρχίσει ήδη από το 2010, ενώ για την αστυνομία οι πρώτες συμβάσεις είχαν υπογραφεί το 2012 και το 2014, με την παραλαβή τελικά του Spylite να γίνεται τον Μάρτιο του 2015 και τον Μάιο του 2016 να ξεκινήσει η παράδοση του Thunder B. Με παρέμβαση του Ν. Τόσκα τον Απρίλιο του 2016 εντατικοποιήθηκαν οι προσπάθειες να αξιοποιηθούν τα συστήματα επιχειρησιακά, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Θ. Χρονόπουλος, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή εκπαιδεύονται ακόμα 6 χειριστές και 6 τεχνικοί για το δεύτερο σμήνος των Thunder B που παρελήφθη τον περασμένο Μάρτιο, ενώ οι υπόλοιποι έχουν ήδη εκπαιδευτεί.

Τα drones των δύο σωμάτων θα υπάγονται στον ενιαίο φορέα εναέριων μέσων της αστυνομίας και της πυροσβεστικής (ΕΝΣΑ) όπου υπάγονται όλα τα πτητικά μέσα, εκτός των πυροσβεστικών αεροπλάνων.

Αρχή από Τροχαία, συνέχεια από Αντιτρομοκρατική

Στην αστυνομία τα drones αναμένεται στην αρχή να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της Τροχαίας στη συλλογή πληροφοριών μέσω λήψης φωτογραφιών και βίντεο και μετάδοσής τους σε πραγματικό χρόνο από τις εθνικές οδούς σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας. Η επιστράτευσή τους στην επιτήρηση συνόρων θα γίνεται εφόσον υπάρχουν ροές και όχι σε μέρη όπου η χρήση τους μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην πολιτική αεροπορία, σύμφωνα με πηγές. Ωστόσο, όπως υπογραμμίστηκε χθες, σε επόμενο στάδιο τα drones θα συμμετέχουν και σε "πιο εξειδικευμένες επιχειρησιακές αποστολές" άλλων υπηρεσιών, όπως τα ΕΚΑΜ, η Αντιτρομοκρατική, η Δίωξη Ναρκωτικών.

Ο αρχηγός της αστυνομίας K. Tζουβάλας σημείωσε ότι τα drones "θα αξιοποιηθούν εντός του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου", διευκρινίζοντας ότι η χρήση τους εμπίπτει στον νόμο περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και ότι για την αξιοποίηση υλικού από τις κάμερές τους για προανακριτική χρήση απαιτείται εισαγγελική άδεια.

"Το σύστημα αυτό θα παρέχει τη δυνατότητα της ψηφιακής καταγραφής των συμβάντων σε πανελλαδικό επίπεδο" ανέφερε ο αρχηγός της πυροσβεστικής Β. Καπέλιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL